Riscurile (oncologice) asociate consumului exagerat de alcool etilic nu mai sunt un secret de ani buni. Dar se credea ca un consum moderat este inofensiv, chiar recomandandu-se un pahar de vin pe zi. Insa aceste afirmatii sunt vehement combatute de ultimul studiu al Universitatii Oxford din Marea Britanie.
Acest studiu a fost efectuat pe un lot de circa 1.3 milioane de femei, timp de sapte ani. Aproximativ un sfert dintre femeile incluse nu consumau alcool deloc, si au reprezentat lotul martor. Iar studiul s-a concentrat asupra celor ce beau pe la 10 grame de alcool pe zi, cantitate existenta si intr-un singur pahar de vin.
70 000 de femei au facut o forma sau alta de cancer, observandu-se o incidenta cu 6% mai mare la cele ce au consumat acele 10 grame de alcool zilnic. Si riscul creste proportional cu alcoolul ingerat. Dar anumite organe au fost mai afectate decat altele.
Astfel, riscul de cancer de san este cu 12% mai mare la consumatoarele moderate, de cancer rectal cu 10% mai mare, de cancer de esofag cu 22% mai mare. Iar varfurile s-au atins la cancerul bucal, cu 29% mai frecvent, si de gat, cu 44% mai frecvent. Se remarca si cancerul hepatic, foarte aproape de medie, dar cu risc mai mare decat alte organe.
Deci se poate observa destul de usor ca incidenta cancerului este mai mare pe tractul digestiv, pe unde trece alcoolul, si in ficat si tesutul adipos din san, locuri in care este metabolizat acesta. Se crede ca aceasta substanta ar determina modificari, mutatii ale ADN-ului, prin reactii de epoxid sau radicali liberi.