In urma cu aproximativ trei ani, AMD a decis ca, pentru a face rost de bani, sa-si externalizeze capacitatea de productie. Si a inceput sa vanda uzinele grupului de investitii ATIC din Emiratele Arabe Unite. Si incet, cota AMD a scazut, in ciuda incercarilor celor de la Intel de a se impotrivi acestor transformari.
Pana la urma AMD a ramas cu 8.8% din actiunile GlobalFoundries, pe care insa acum vrea sa le vanda. Tot la ATIC. Si asa AMD va deveni o companie fara capacitati de productie. Va mentine un parteneriat strans cu GlobalFoundries, ramanand, cel putin pentru viitorul apropiat, principalul lor client. Insa va avea ceva mai multa libertate in alegerea producatorului.
Si cum GlobalFoundries a tot avut probleme cu noile procese tehnologice, ramane de vazut cine va produce chip-urile AMD. Probabil vor avea o colectie foarte variata la activ.
[gluma] Oare n-ar fi de acord Intel sa produca cipurile AMD? 😛 [/gluma]
Si ce ti s-ar parea asa de anormal? In lumea IT cei mai acerbi concurenti sunt de multe ori si cei mai apropiati clienti/furnizori.
Intel nu vrea ca AMD sa dea faliment,pt.ca sar aplica legea monopolului,dar nici sa le mearga bine celor de la AMD.
@florynel Ma indoiesc ca s-ar aplica legea monopolului din moment ce ar exista o singura firma. 🙂 Aia e valabila de la doua firme de acelasi tip in sus.
@Andrei Dragomir
Si Samsung produce componente pentru Apple si pe partea cealalta Apple da in judecata pe cei de la Samsung pe motiv ca le copiaza produsele :). Oricum sunt o gramada de producatori de chip-uri si are unde sa-si faca procesoarele. Texas Instruments, Samsung, Apple, Toshiba, Sony si chiar Intel ar putea face asta oricand.
Stati asa ca Intel singura isi produce CPU-urile la TSMC la fel si Nvidia si AMD GPU-urile.
Intel isi produce singur chipurile si nu face externalizare(o mica exceptie a fost Micron). Dupa cum a anuntat deja, AMD renunta la tehnologia SOI pentru a uniformiza pe tote segmentele de produse tehnologia de productie si design.
Daca GF pierde si AMD ca si client se indreapta spre faliment…o sa o recumpere AMD..
Tocmai, ca monopol e cand ai o singura firma. Cand sunt mai multe care insa nu isi fac concurenta, ai oligopol. Iar daca sunt si intelese, ai cartel.
Un oligopol se caracterizează prin numărul redus de producători prezenți pe piață, dar care au o forță economică mare. Se consideră oligopol dacă pe piață există cel puțin trei producători. Dacă sunt doar doi sau unul, se consideră că există un duopol sau un monopol.
Deci acum pe piata procesoarelor e teoretic duopol (adica cel putin procesoarele pentru PC)