În 2021, ANCOM a desfășurat două campanii de monitorizare cu privire la acoperirea cu semnal de voce mobilă: cea a rețelei de metrou din București și cea națională care a privit localitățile în care au fost realizate îmbunătățiri semnificative din punct de vedere al acoperirii cu servicii de voce.
La final, platforma www.aisemnal.ro a fost actualizată cu rezultatele celor două campanii, astfel ca fiecare să poată avea acces la aceste informații.
Harta de acoperire a semnalului de voce a rețelei de metrou București
Atunci când nu este grevă, metroul din Capitală este esențial pentru deplasare. În vara trecută, când am fost la meciurile de la Euro 2020, organizare în 2021 :P, am folosit acest tip de transport extrem de des. Îmi era comod să traversez orașul așa. Ocazie cu care am descoperit că Digi are acoperire foarte bună în galeriile Metrorex. De fapt, cred că puteam scuti ANCOM de acest studiu, pentru că am folosit și Vodafone în paralel, dar cu rezultate mai proaste.
Măsurările acestui studiu despre care vorbim au fost efectuate direct în metrou, pe ambele sensuri ale fiecărei magistrale, fiind folosite echipamente portabile. Având în vedere că nu există semnal GPS în subteran, valorile înregistrate au fost mediate la secundă și distribuite între stații.
Rezultatele măsurătorilor indică o acoperire de 99% a rețelei de metrou din București, luând în calcul acoperirea cumulată oferită de toți operatorii. În toate stațiile există un nivel foarte bun de semnal voce și date de la toți operatorii, iar în urma reprezentării pe hartă a celor aproximativ 9.600 de puncte, se poate deduce o acoperire măsurată a tunelurilor aferente liniilor de metrou de 90% pentru RDS-RCS, 88% pentru Orange, 87% pentru Vodafone și 66% pentru Telekom Mobile.
Campania de verificare a acoperirii naționale
Ca o continuare a campaniilor desfășurate în anii trecuți, în 2021 am realizat măsurători doar în acele localități în care am fost notificați de către operatori că au fost aduse îmbunătățiri semnificative din punct de vedere al acoperirii cu servicii de voce, prin instalarea de noi site-uri sau modernizarea celor existente. Aisemnal.ro a fost actualizat și cu aceste noi date punctuale. Pentru anul acesta, ne propunem să lărgim aria măsurătorilor efectuate și, pe lângă realizarea măsurătorilor la nivel național ce conțin inclusiv detaliile de roaming involuntar, acoperirea cumulată și traseele metroului din București, să verificăm nivelul de semnal pe infrastructura de căi ferate, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Campania de monitorizare s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2021, doar în localitățile în care operatorii au adus îmbunătățiri semnificative la serviciul de voce mobilă. Astfel, au fost măsurate 1.786 de localități, cu peste 10 locuitori, măsurătorile fiind realizate pe parcursul a 25.156 km de drumuri.
Din cele 3.562.308 de puncte aferente măsurătorilor din anul 2020 și reprezentate pe harta aisemnal.ro au fost eliminate acele puncte asociate pătratelor (50x50m) în care au fost realizate măsurători în anul 2021 și înlocuite cu măsurători noi, astfel harta din anul 2021 are un număr de 3.581.833 de puncte din care 383.828 de puncte corespunzătoare măsurătorilor din anul 2021.
Platforma www.aisemnal.ro
Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.
În urma măsurătorilor anuale, utilizatorii pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în anii 2019, 2020 și 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.
Harta cuprinde și localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674 de puncte cu risc potențial de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării.
Voi cum stați cu semnalul, prin metrou sau pe unde sunteți?
De la prost si foarte prost in jos.
Nu stiu de ce se bate apa in piua cu 5G cand noi nu avem conexiuni stabile in spectrul 4G, ba chiar 2G si 3G este deficitar in zone marginase.
Poate peste vreo 10 ani o sa avem si noi un semnal ok pe 4G, de 5G … Dumnezeu cu mila
Pe Vodafone excelent, cel puţin unde sunt eu. Am luat toţi operatorii la rând și tot la Vodafone m-am întors.
Cei care se plâng de acoperirea de la noi din ţară nu cred că au stat pe reţelele din afară. Acolo e ceva obișnuit să existe dead spots în marile orașe și să nu poţi folosi internetul mobil la ore de vârf.
România are printre cele mai bune reţele de internet fix și mobil.
Bravo! Vezi Grecia. E dezastru.
Nu cred ca e din cauza ca suntem noi mai cu moț. Si prin Germania sunt zone fără semnal. Dar din ce spunea cineva e din cauza legilor care nu permit ca puterea antenelor să depășească o anumita limită. Nu e ca la noi unde îți pui ddwrt pe router de ii dai sa fiarbă paharul de lapte în mână.
La cati bani incaseaza, este o mare nesimtire lipsa de semnal.Ca la noi, investitie minima, profit maxim.Niciuna dintre retelele operatorilor din Romania nu asigura semnal stabil, pe toata suprafata tarii, cu toate ca se bat cu pumnii in piept ca noi stam cel mai „bine”.Digi sta cel mai prost cu telefonia mobil, pe net fix sunt cei mai buni, cu toate ca fac reclama la internet de 5GB, iar cel de 1GB abia poate fi folosit la puterea maxima, partea placuta – au preturi bune fata de ceilalti operatori.