Mai toate industriile din Statele Unite ar putea avea de suferit ca urmare a tarifelor impuse de administrația Trump, însă printre cele mai afectat vor fi cele din sfera tech, care depind într-o foarte mare măsură de externalizarea producției. Pe lângă pierderile de pe bursă din ultimele zile, estimate la 300 de miliarde de dolari, Apple ar putea fi afectată și de reducerea considerabilă a încasărilor, ca efect direct al tarifelor. În lipsa exonerării de la plata noilor taxe, încasările nete ale Apple ar putea scădea cu până la 33 de miliarde de dolari, estimează analiștii.
În momentul de față sunt evaluate două scenarii: una în care Apple acoperă parțial sau integral aceste taxe vamale și o alta în care taxele sunt pasate către consumatori, devenind vizibile în prețul final. În primul scenariu, în mod evident, Apple pierde din marjă, iar profitabilitatea are de suferit. În cazul din urmă, în care compania alege să scumpească produsele pentru a-și acoperi noile costuri, vânzările vor fi grav afectate, consumatorii refuzând să plătească prețuri cu 30-50% mai mari. Morgan Stanley este de părere că, indiferent de decizia luată, Apple va avea foarte mult de suferit ca urmare a războiului economic inițiat de administrația Trump, iar singura speranță este acordarea unei exonerări de la plata tarifelor. Însă, în ciuda investițiilor de peste 500 de miliarde de dolari pe care compania le-a alocat pentru dezvoltarea de fabrici în SUA, șansele ca Apple să fie exceptată de la plata tarifelor sunt foarte mici momentan. Analiștii estimează că până la sfârșitul anului fiscal impactul ar putea fi de până la 9% din încasări, iar singura soluție viabilă în momentul de față pare să fie externalizarea producției de dispozitive electronice destinate Statelor Unite în India, în loc de China.
O altă chestiune îngrijorătoare este că eventualele scumpiri ar putea deveni vizibile nu doar în Statele Unite, ci la nivel global. Pe măsură ce tensiunile cresc, nu e exclus ca în Europa, dar și în alte regiuni din lume să fie introduse taxe vamale extreme, care să crească considerabil prețurile plătite de consumatori. Situația este extrem de volatilă în momentul de față, iar ca recomandare, dacă aveți planificată o achiziție de smartphone, laptop sau hardware, nu amânați. Prețurile pot exploda peste noapte, iar mărfurile pot ajunge să circule foarte greu din cauza unor noi restricții și taxe.
Via Wccftech
Cred ca singura nelamurire este de ce clientii nu ar plati 30% – 50 % in plus pe un Apple? Oricum platesc preturi extrem de mari si astazi si nu se plange nimeni. Nu am auzit nici un posesor de iphone sa se planga de gaura de 7500 de lei data de telefon. Din contra, toti cunoscutii se lauda cu treaba asta. Am impresia ca s-ar lauda si mai mult cu 11000 de lei platiti pe un telefon, nu?
Așa este. Deja practicau preturi umflate pentru că lăcomia de profit a fost și este mare. Vor găsi o modalitate sa paseze cheltuielile cu taxele către consumatori.