UPDATE: Raspunsul Huawei Romania il gasiti AICI. Jurnalistii de la Bloomberg au realizat o ancheta privind riscurile la adresa securitatii nationale generate de echipamentele Huawei. Serviciile de spionaj din China s-ar fi aflat in spatele unei brese de securitate in sistemul de telecomunicatii din Australia.
Evident ca Huawei a respins in repetate randuri acuzatiile, spunand ca echipamentele lor nu sunt mai putin sigure comparativ cu cele ale concurentilor.
Dar nu despre asta este vorba. Istoria recenta o stiti. Bloomberg sustine ca a descoperit o dovada, ceea ce SUA nu ne-a oferit pana cum, cu privire la acuzatiile aduse. Este vorba de o bresa de securitate in sistemul de telecomunicatii din Australia, neraportata anterior publicului, care a avut loc in urma cu aproape 10 ani.
In 2012, dupa un update software, australienii au detectat o intruziune sofisticata in sistemul lor de telecomunicatii. Actualizarea continea un cod malitios care functiona ca o interceptare digitala, reprogramand echipamentul infectat pentru a inregistra comunicatiile inainte de a trimite datele in China. Codul a disparut dupa cateva zile, avand un mecanis de autodistrugere.
Concluzia agentiei de informatii din Australia a ajuns la concluzia ca in spatele acestei probleme stau serviciile de spionaj chinezesti. Acestia spun ca Huawei/China ar fi infiltrat echipele de tehnicieni Huawei care au ajutat la intretinerea dispozitivelor si ar fi introdus actualizarea in sistemelele de telecomunicatii.
Imediat dupa a fost confirmat un atac similar in SUA, tot cu echipamente Huawei. Mike Rogers, congresman republican din Michigan si fost presedinte al Comisiei pentru informatii din Camera Reprezentantilor a SUA intre 2011 si 2015, a refuzat sa discute incindentele, dar a precizat ca interdictiile impuse sunt motivate, doar ca dovezile nu pot fi facute inca publice.
Sursa: profit.ro.