Un grup de cercetatori de la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy – New York, SUA au descoperit un nou substrat pentru bateriile viitorului: hartia. Ei au realizat o baterie de marimea unui timbru postal (atat grosime cat si suprafata) care poate alimenta un led sau un mic ventilator.
Sa nu credeti insa ca este vorba de hartie normala. S-au folosit nanotuburi de carbon in grosimea foitei de celuloza, ce actioneaza ca electrozi. In jurul acestora, structura hartiei este imbibata intr-o substanta cu rol de electrolit. Si pot fi folosite orice substante care conduc cat de putin electricitatea, inclusiv saliva sau sange (de unde se nasc si foarte multe aplicatii medicale, aceste baterii de hartie putand fi implantate in corpul uman, unde ar functiona pentru o durata nedeterminata de timp).
Aceste baterii pot functiona intre -73 si 150 ºC, si pot fi imprimate printr-un procedeu foarte asemanator celui folosit la hartia normala. Culoarea neagra este data de nanotuburile de caron, desi bateria contine 90% celuloza (alba).
Intre celelalte avantaje ale acetor baterii se numara faptul ca pot functiona atat ca o baterie normala, oferind curent intr-un mod constant pe o anumita durata de timp, cat si ca un supercapacitor, oferind toata energia intr-o salva scurta. In plus, aceste baterii pot fi supraadaugate, pentru o capacitate superioara. Avantaje mai evidente sunt flexibilitatea, masa extrem de redusa, si posibilitatea de a se „decupa” in orice forma dorita.