Mini proiectoarele nu mai sunt o noutate. Insa cei de la BenQ au preferat o abordare mai hibrida. Noul lor Joybee GP1 este suficient de mic pentru a ramane portabil, dar suficient de mare pentru a oferi specificatii decente.
Acest videoproiector masoara 136*120*54 mm si cantareste 640 de grame. Si in loc de clasica lampa foloseste noua tehnologie DLP (Digital Light Processing) cu trei LED-uri, pentru culorile principale. Si se obtine o gama de culori 120% NTSC.
Si aceasta tehnologie are o serie de avantaje. In primul rand consumul electri redus, de doar 60 W (de 3 ori mai putin ca un videoproiector clasic). In al doilea rand durabilitatea mult mai mare, de minim 20 000 ore de functionare continua (de 5 – 10 ori cat un proiector clasic). Si in al treilea rand nu mai este nevoie de timp de incalzire. Joybee GP1 porneste si se opreste imediat, la apasarea butonului.
Insa exista si un dezavantaj: fluxul luminos de doar 100 lumeni. Totusi imaginea este suficient de luminoasa, fiind usor vizibila chiar si cu lumina aprinsa.
Rezolutia nativa oferita este de 858*600 pixeli, dar suporta de la 640*480 pana la 1280*1024 pixeli. Contrastul este 2000:1, imaginea proiectata are o diagonala de maxim doi metri, iar ventilatorul din dotare genereaza oficial un zgomot de doar 28 dB. Insa nu prea se poate spune ca se aude de la o distanta de aproximativ 50 cm.
In cazul in care nu exista un panou de proiectare, si se foloseste peretele, Joybee GP1 a fost prevazut cu posibilitatea de a-si ajusta culorile in functie de nuanta peretelui. Sunt cinci variante posibile, insa rezultatele sunt mai mult teoretice.
Acest videoproiector stie sa citeasca fisierele si direct de pe un flash drive sau mp3 player, fara interpunerea unui PC. Insa sunt suportate nativ doar fisiere de imagine si fisiere video mpeg1 si mjpeg. Si pentru ca poate reda direct filme, are si o boxa de 2 W integrata. Mi-ar fi placut sa deschida automat si ppt-uri sau doc-uri, pentru a se putea face o prezentare doar cu acest proiector.
La conectivitate avem un port USB, o iesire audio si un conector special, care se transforma in VGA sau RCA prin cablul adaptor inclus. La pachet mai primim o telecomanda si o geanta de transport. Iar panoul de control de pe proiector este sensibil la atingere si frumos iluminat de LED-uri albastre. Si poate fi plasat si pe un trepied, pentru o cat mai buna asezare a imaginii.
Design-ul este foarte elegant, toate elementele imbinandu-se aproape perfect. Doar telecomanda nu a fost prea bine gandita din punct de vedere al functionalitatii. BenQ Joybee GP1 este deja disponibil in magazinele autohtone, la un pret de aproximativ 2000 lei.