In vara anului trecut 2011 Mozilla ne anunta ca lucreaza la un sistem de operare mobil, Boot to Gecko. Noua luni mai tarziu acesta era aproape gata de nastere, si primele imagini cu el incepeau sa fie vazute. Acum aflam ca Boot to Gecko a fost redenumit in Firefox OS, pentru a se bucura de notorietatea browser-ului omonim.
Aceasta initiativa este sustinuta de o serie operatori de telefonie mobila precum: T-Mobile, Telecom, Smart, Sprint, Etisalat si Telenor. Firefox OS are la baza un kernel Linux, peste care s-a facut multa programare in HTML5, legatura dintre software si hardware fiind facuta prin JavaScript. Si, in spiritul Mozilla, este open source.
Acest sistem de operare este pentru moment compatibil exclusiv cu procesoarele ARM, si nu are cerinte prea ridicate. Deci probabil il vom vedea pentru inceput pe terminale low end, realizate special pentru operatorii de telefonie mobila.
o sa fie un OS rapid si nu asa sofisticat, tot respectul pentru ceea ce fac cei de la Mozilla
Avand Linux la baza (ca si Android) cred ca o sa fie destul de pretentios.
@MSS:
„destul de pretențion” la ce? Linux-ul este cel mai „adaptabil” sistem de operare. Funcționează pe aparate de la telefoane mobile (atenție, nu smartphone-uri), până la super computere, navete spațiale și „mașinuțele” de pe Marte.
Windows-ul nu este atât de „adaptabil”
@TurocK: Destul de pretentios la cerinte. Ca „merge” el pe tot felul de mizerii de dispozitive e una, dar cand vezi ca dai un click sau apesi pe touch si iti raspunde dupa 3 secunde e alta. Si sa nu-mi spuneti ca merge Android-ul la fel de bine pe toate dispozitivele.
@MSS:
Este clar că tu vorbești despre ceva și generalizezi despre altceva, fără logică.
Vrei să spui că, cu Windows merge bine pe orice „mizerie”.
Până și Motorola v360 era un sistem de operare derivat din linux. Și se mișca cum trebuie.
Dacă tu consideri super computerele, stațiile spațiale, mașinăriile teleghidate de pe Marte, „mizerii” atunci nu mai are rostul să discutăm pentru că ești clar încrâncenat.
Windows-ul nu o să-l vezi niciodată rulând pe un supercomputer cu enșpe mii de core-uri/ cpu-uri sau pe vreo „mizerie”.
Pe scurt: argumentul tău nu are legătură cu ce ai zis înainte și cu ce am răspuns eu.
Din cate am inteles se pot instala aplicatii le android si se poate instala pe telefoane cu android.
@TurocK: Ma refeream la faptul de cum se misca Android-ul pe majoritatea dispozitivelor. Reciteste ceea ce am scris mai sus. Android-ul merge greu daca nu are o tona de resurse. Argumentul meu are legatura cu ceea ce este scris in topic. Las-o asa cum a cazut!
Eu sunt singurul care vad ‘problema’ aici ?
[…] legatura dintre software si hardware fiind facuta prin JavaScript. […]
Probabil se referea la legatura dintre interfata grafica si subsistemele de nivel jos (apropiat de hardware). Obs. nu e neaparat sa fie javascriptul clasic (standard); poate fi modificat sa aiba obiecte mai speciale pentru telefon.