Un foarte bun indicator al evolutiei viitoare a unei companii este reprezentat de bugetul sau de cercetare. Cu cat se investeste mai mult, cu atat se pot obtine tehnologii noi performante care sa asigure succesul in continuare. Dupa care vine marketing-ul, care schimba complet realitatea de mai sus.
Dar sa revenim la cercetare, si la trei dintre cele mai importante companii din domeniul IT: Intel, AMD si nVidia. O comparatie directa a bugetelor lor nu poate fi facuta, pentru ca fiecare companie are zone diferite de activitate. Insa putem sa remarcam cateva aspecte generale.
De exemplu Intel este la un maxim istoric, cu aproape 3 miliarde $ pe fiecare trimestru (trei luni). Dar la banii sai, isi permite. Majoritatea fondurilor se duc insa in fabrici si dezvoltarea de noi procese de productie. Nu la CPU-uri sau GPU-uri, desi nici acestea nu sunt neglijate.
Si nVidia este in urcare cu cercetarea sa, ajungand la o valoare trimestriala de 350 milioane $. Si nVidia activeasa cu succes pe piata placilor video, si cu mai putin succes in segmentul platformelor ultra mobile.
Pe de alta parte AMD, desi alearaga pe destul de multe fronturi (CPU-uri, GPU-uri, mai nou si platforme mobile), are cel mai mic buget de cercetare, intr-o continua scadere in ultimii ani, ajungand la numai 238 milioane $ in fiecare trimestru. Cam tot atat cheltuia in 2004. Mai conteaza si eficienta bineinteles, insa lipsa fondurilor isi spune cu siguranta cuvantul la AMD. Ramane de vazut ce va reusi in aceste conditii in viitorul apropiat. Ne punem mari sperante in Fiji si Zen, insa pana la urma esti ceea ce investesti…
… mai ales in marketing!
Un articol cu un final haios, dar adevărat pentru Intel și Nvidia, mai puțin pentru AMD.
Sunt fan AMD de 15 ani, am avut procesoare Sempron 2600, Athlon, Phenom 2 955 și FX-6300.
Din păcate, mi s-a ars placa video MSi HD 7770, iar procesorul FX nu are placă video integrată. Neavând suficienți bani la momentul respectiv pentru înlocuirea plăcii video defecte cu una de peste 400 lei, am fost obligat să îmi vând platforma AMD și să trec la un Intel Celeron Haswell cu placa de bază H81, până la apariția Skylake/Zen.
Am rămas și cu ceva bani în buzunar pentru o nouă bicicletă, vine vara și nu stau în casă orice ar fi!
Un mare plus și o mare surpriză pentru mine când am testat placa video integrată într-un Celeron (amărât, ziceam eu): duce jocurile mele de relaxare, să le zic așa, la Full HD și la detalii medii-înalte, și fără să explodeze, cum ar fi CS 1.6, Blackshot, S4 League, NFS Underground 1.
Aș fi cumpărat AMD APU Kaveri, fiind fan AMD, ca să le susțin situația de underdog, dar e foarte scump.
E trist că un Celeron (amărât) la 160 lei e mai mult decât ideal pentru utilizatorul normal care mai joacă și câte ceva online…
AMD trebuie să dea lovitura cu Zen, în primul rând, și cu seria 300, în cazul plăcilor video.
Altfel, măcar să îi cumpere Samsung (de prin 2008)…
Sa vezi un i3 chiar si unul i3U pe un laptop unde daca mai pui un ssd… si nu se incinge, ai impresia ca se joca, nu mai stiu modelu exact, cred ca e din trimestrul 3 – 2014 la o frecventa de 1,9. Nu e al meu ca ti-as zice mai multe, un laptop lenovo, fara placa video dedicata
Am un AMD Vision A4-5300 3.4GHz box si 2 x 2GB 1600Mhz ….scoate 5000 puncte in 3Dmark06 , si asta doar la un pret de 180 lei [ atunci cand l-am luat] eu zic ca este super la acest pret.
Un Celeron G530 scoate doar 2000 puncte in 3Dmark06.
i5 3570K @4.2Ghz scoate cam 7000 puncte in 3Dmark06 – dar pretul este mult mai mare .
Asa ca pt cine vrea un PC ieftin si sa se poata juca , recomand APU.
Eu am Intel Celeron Haswell 1820 și 8GB pentru RamDisk și Cache (ca să uzez cât mai puțin SSD-ul).
Problema se pune cât de bun este în utilizarea normală, cotidiană, nu în teste sintetice.
Mai este și comsumul. Tot sistemul meu cu monitor led AOC și boxe 5.1 nu consumă mai mult de 50W (verificat cu wattmetru direct la priză). Ceea ce e minunat față de 200W, chiar 250W, cum aveam înainte! Mama este foarte fericită acum. Deseori mă lua de mânecă și mă ducea pe hol la contor…
3Dmark06 este doar sa vad cam cum se comporta in joc, intradevar un sistem cu G530 ajunge sa consume 22W – 55W
PS: sa stii ca la un moment dat am simtit ca este mai rece in camera , trecusem de pe un sistem Athlon II x4 [email protected] pe cel cu G530, 🙂 ( nu glumesc )
Da, iarna de obicei închideam caloriferul în camera mea 3 pe 3 întrucât Phenomul vechi și recentul FX generau împreună cu plăcile video o căldură decentă cel puțin în zona biroului… Deci, chiar te cred pe cuvânt!