Fiecare dintre planetele din sistemul nostru solar primește căldură de la astrul nostru solar. În principiu, cu cât sunt situate mai aproape de soare, cu atât beneficiază de mai multă căldură. Iar asta e valabil pentru oricare sistem solar.
Ați putea crede, așadar, că cea mai rece planetă din Sistemul Solar ar fi Neptun, deoarece este cea mai îndepărtată de căldura Soarelui. Neptun se află la o distanță incredibilă de trei miliarde de mile de Soare.
Cu toate acestea, cea mai rece planetă nu este Neptun, ci Uranus – chiar dacă Uranus este cu un miliard de mile mai aproape de Soare decât Neptun. Planeta, denumită George o bună perioadp de timp, deține recordul pentru cea mai rece temperatură măsurată vreodată în Sistemul Solar: -224℃. Temperatura de pe Neptun este încă foarte rece, desigur – de obicei în jur de -214 ℃ – dar Uranus bate asta.
Motivul pentru care Uranus este atât de rece nu are nicio legătură cu distanța sa de Soare. În urmă cu miliarde de ani, ceva mare s-a prăbușit în Uranus cu atât de multă forță încât a răsturnat planeta pe o parte. Uranus se învârte și astăzi în jurul Soarelui pe o parte.
Căldura din interiorul planetelor este rămasă de când s-au format. Planetele sunt create atunci când bucăți mai mici de rocă se ciocnesc împreună, construind întreaga planetă bucată cu bucată de-a lungul a mai multor milioane de ani. De fiecare dată când aceste roci se ciocnesc, planeta câștigă puțin mai multă căldură. Dacă bateți din palme mult timp, acestea vor începe să fie fierbinți – același lucru se întâmplă și cu planetele. Neptun nu a fost lovit de un asteroid uriaș precum Uranus, așa că a reușit să-și păstreze mai multă căldură.
S-ar putea să fii surprins să afli că cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur, poate fi, de asemenea, extrem de rece. În timp ce partea lui Mercur îndreptată spre Soare este mai mare de 400 ℃, partea îndreptată spre Soare este de aproape -200 ℃. Motivul pentru aceasta este că Mercur nu are nicio atmosferă, spre deosebire de Pământ. O atmosferă ca a noastră acționează ca o pătură, reținând căldura și răspândind-o peste tot. Deoarece nu are această pătură, partea din față și partea din spate a lui Mercur pot avea temperaturi foarte diferite.
Pentru unele planete din apropiere, cum ar fi Marte, putem trimite sonde pentru a studia atmosfera direct de pe suprafața planetei. Cu toate acestea, nu am reușit să facem acest lucru pentru planete îndepărtate, cum ar fi Neptun și Uranus.
În schimb, trebuie să aflăm cât de reci sunt, măsurându-le temperatura de aici pe Pământ. Facem acest lucru studiind lumina de pe planetă, care ne poate spune tipurile de atomi și molecule care alcătuiesc atmosfera planetei. Aceste informații ne permit să știm exact care este temperatura planetei: atomii și moleculele acționează ca un fel de „amprentă” de temperatură pentru planetă.
În timp ce aceste planete din sistemul nostru solar sunt incredibil de reci, există și locuri mai reci în univers. Cea mai rece dintre toate este Nebuloasa Boomerang, un nor de praf și gaz la 30 de milioane de miliarde de mile distanță de noi. Acolo, temperatura ajunge la -272℃.
Nimic din Univers nu poate fi mai rece de -273℃, pentru că la acea temperatură particulele și atomii minuscule din care este făcut totul se opresc practic din mișcare și, odată ce se întâmplă acest lucru, este imposibil să devină mai rece. Această temperatură este cunoscută ca zero absolut. Aceasta înseamnă că este puțin probabil să găsim vreodată un loc în Univers mai rece decât Nebuloasa Boomerang.
Sursa: theconversation.com