Ramasesem dator cu o discutie despre noile chipset-uri compatibile cu procesoarele Westmere. Acestea sunt in numar de trei pe partea desktop, si de patru (jumate) pe segmentul mobil. Un pic prea multe daca ma intrebati pe mine. Cate doua erau mai mult decat suficiente.
Sa incepem cu desktop-ul. Procesoarele Clarkdale folosesc socket-ul LGA1156, si dupa un update de bios vor functiona si pe placile de baza deja prezente cu un chipset P55. Insa acesta nu are nici iesiri video, nici arhitectura necesara pentru a transmite acest semnal de la CPU.
Deci daca se doreste folosirea IGP-ului, este nevoie de noile chipset-uri. Si acest rationament se aplica si in lumea notebook. Cei trei candidati sunt: Q57, H57 si H55. Toate au un singur slot PCI-E 2.0 16x, cate patru benzi PCI si firmware de 8 MB. Plus GigaLAN si accesare de la distanta a PC-ului.
Primul si cel mai pretentios este Q57. Acest chipset este o varianta pentru corporatii a lui H57, ce are in plus cateva sisteme de securitate si anti furt. Iar pretul este de 44 $ pentru Q57 si 43 $ pentru H57 (bineinteles, daca sunt achizitionate peste 1000 de bucati).
Ambele variante ofera 14 port-uri USB 2.0, sase SATA 300 cu RAID si opt benzi PCI-E 2.0 1x. Mezinul H55 pe de alta parte nu stie de RAID, are doar 12 USB-uri si sase benzi PCI-E 1x. Insa ramane cu sase port-uri SATA 300. Pretul unui HDD este de 40 $, la fel ca un P55.
La Arrandale situatia este ceva mai complicata. Pentru ca avem patru chipset-uri: QM57, QS57, HM57 si HM55. Insa HM57 are doua variante, de care probabil integratorii vor profita, incluzand-o pe cea mai ieftina (desi oficial ambele au acelasi pret).
QM57 si QS57 ofera practic aceleasi avantaje si specificatii. Ambele suporta virtualizare, si sunt destinate companiilor, datorita sistemelor de protectie, accesare de la distanta si anti furt incluse. Dar QS57 are dimensiuni fizice mai mici, ceea ce permite realizarea de notebook-uri de mici dimensiuni.
Ambele chipset-uri permit un maxim de 14 port-uri USB 2.0, sase SATA 300 cu RAID, pana la opt slot-uri PCI-E 1x si patru PCI-uri. Si amandoua poseda conectivitate GigaLAN, si firmware-uri de 8 MB. QS57 are un pret de 53 $, iar QM57 costa 48 $.
HM57 are, cum spuneam, doua variante. Prima are firmware de 8 MB, ceva sisteme de protectie si conectare la distanta. Cea de-a doua are firmware-ul de doar 4 MB, si renunta la facilitatile amintite mai devreme. Dar ambele au 14 port-uri USB, sase SATA 300 cu RAID, GigaLAN, 8 PCI-E 1x si 4 PCI. Si este un singur pret specificat: 48 $.
Si ajungem si la ultimul chipset, HM55. Acesta are firmware de 4 MB, GigaLAN, 12 port-uri USB, patru SATA 300, sase PCI-E 1x si patru PCI. Pretul insa a scazut la 40 $.
Se vede ca Intel se simte bine, si gaseste metode de a scoate cat mai multe modele ale aceluias produs, pentru a-si maximiza castigurile. In mare, in afara de H55-uri, noile chipset-uri sunt cel putin suficiente. Dar ca de obicei, de low end trebuie sa ne ferim.