A devenit un trend de cativa ani ca telefoanele de top sa fie analizate piesa cu piesa si de a afla cat costa productia lor. Galasy S9 Plus a fost victima recenta si se pare ca este mai costisitor decat Note 8.
Costul de productie pentru S9 Plus este de 379 de dolari, cu 10 dolari mai mult decat in cazul lui Note 8 si cu 10 dolari mai putin decat in cazul lui iPhone X.
Pe scurt:
- Bateria costa 5.5 dolari
- Ecranul costa 72.5 dolari
- Senzorii doar 5 dolari
- Camerele foto sunt 48 de dolari
- Procesorul 68 de dolari
- Asamblarea costa 12.5 dolari
Nu am mentionat toate componentele, insa va puteti face o idee. El costa in total 379 de dolari, insa pretul de vanzare este in Romania in jur de 4400 lei. Daca vreti comparatii cu alte telefoane gasiti aici toate preturile de productie.
Deci pretul lui este de 1400 ron si se comercializeaza cu 4400 ron.Asta asa sa vedem cat de nesimtit este comerciantul roman, care castiga de pe urma fraierilor, mai mult decat producatorul.De asta ne indreapta tutele actuale(politicienii) spre o astfel de gandire.De ce sa mai obosesti creierul, cand altul o face pentru tine ? Abia astept oferte la 4500 ron, specifica eMag.
:)) vorbesti prostii,… Pretul de productie este 1400 ron, tu crezi ca Samsung il vinde la Emag cu 1400? In ce lume traiesti?
Emag cumpara telefonul cu 1400 si il vinde cu 4400? 🙂 Daca asta ai inteles tu din articol, e trist pentru tine.
Prietene,tu nu faci diferenta intre costul de productie si pretul de vanzare! Avem destui ministrii tuti ca tine.
Cat am ras la comentariul astuia :))))) cred ca la mintea lui , se gandeste cum sa`l comande direct de la producator
Nu este vorba despre comerciantul roman la faza asta. In Belgia aparatul costa 949.99euro fara abonament.
Astea sunt doar componentele. In pret mai intra si transportul, cercetarea si dezvoltarea, marketingul….etc etc.
…profitul de pe urma fraierilor(și eu sunt unul dintre ei)….
Doamnee… cati maimutoi au sarit pe mine :))
Comand si eu din China si stiu cum se calculeaza.Ideea era alta, dar na, toate creierele luminate au sarit pe mine si mai spun ca nu gandesc.Ok cost productie 1400+taxe vamale+tva+transport+vrajeala ajunge maximum la 2000 lei, restul cine castiga fraiericilor ? Comerciantul nu ?
Ideea era ca un vanzator are profit mai mare decat un producator.Tinand cont ca nimeni nu cumpara o bucata, beneficiaza si de reduceri. O alta problema, daca cumpara clasa comerciala, beneficiaza de o alta reducere, asa ca stimati votanti romani, inainte da a dori un scaun de ministru, gen Arthur, mai gadilati putin barbia, poate treziti creierul.
Tu chiar esti retardat omule… cum cacat sa iti explic eu tie ca dupa ce produci hard ceva..tre sa il si promovezi..tre sa faci si profit de pe urma lui+taxe vamale+ + + + + alte cele. Nu te baga sa comentezi daca te bate o logica simpla
Fa si tu un ceva, orice, pe care sa-l vinzi cu 300% profit!
Succes!
Da, pentru că prețul unui telefon ar trebui să fie determinat doar de costurile de fabricație. Cercetarea și dezvoltarea se plătesc singure, la fel și canalele logistice, marketing-ul și customer service-ul. 100% adevărat ceea ce zici.
Mai bine te opreai dupa primul comentariu 🙁
In primul rand, deci telefonu ar costa 1400 de lei, bun, ii ok, dar software?, Dar actualizarile?, Dar suport tehnic?, Dar garantia?… Deci partea de software, ala ii scump, doar nu faci un android facut de tine si-l dai pe gratis, ba mai că mai trebuie sa mai si lucri, sa rezolvi niste erori, sa mai actualizezi, sa mai schimbi cate ceva… Deci sa faci un telefon ii ieftin, dar sa ai si niste oamenii sa faca partea de software, ala ii lucru’ scump.
Viorel, softul nu-l plateste vanzatorul ci producatorul, actualizarile eventual le suporta cumparatorul. Vanzatorul incaseaza cand vinde, atat.
Arthur, sincer nu stiu care-i retardul. Eventual unul pricepe diferit si nu e cazul sa jignesti, chiar de ai carnet PSD . Ai privit in oglinda inainte sa scrii tampeniile ? Vrei sa faci pe istetul, dar pici in partea cealalta.Tie trebuie sa-ti desenez, ca sa pricepi ceva.Repet: ideea mea era ca un comerciant castiga mai mult decat producatorul si nu mi se pare normal, punct. Un producator investeste in cercetare, comerciantul nu, produce doar o parte din componente, restul le cumpara de la altii(rezistente de la x, procesor de la y, condensatori de la z… s.a.m.d.), mai vine si partea de soft pe care o produce sau o cumpara. Nu am mentionat ca un telefon sau ce o fi, cu un cost de productie de 1400 ron sa fie vandut cu 1401 ron ci doar ca poate fi vandut mai ieftin. Acum o sa-mi spui ca vanzatorul plateste taxe si angajati :))
Si producatorul plateste, iar vanzatorul nu-si plateste angajatii numai din vanzarea S 9.
Omule,potoleste-te, ca aberezi!1400 de lei este doar costul estimat al componentelor,nu pretul de fabricare al telefonului.In pretul de cost al telefonului mai intra si asamblarea,dezvoltarea,cercetarea,promovarea,costurile cu mana de lucru,transportul,profitul si multe altele.In pretul final este reflectat chiar si impozitul platit pe cladirile unde se asambleaza,etc…Cand un telefon este vandut oficial intr-o tara, producatorul recomanda un pret de la care magazinele serioase nu abat prea tare sau deloc.Cand au loc discount-uri in general pleaca de la producatori,etc…Sa stii ca daca ai impresia ca mereu doar tu ai dreptate,iar restul sunt dusmani,PSD-isti sau altceva,nu e aia buna pt.tine.
Gabriel costul real este mult mai mare , ceea ce sa prezentat in articol este doar costul pentru componente + ansamblarea , in articol nu vad incluse multe alte taxe precum proiectare ,optimizare software etc ….
In mare iti spun ,ca sa poti face un telefon trebuie intai sa ai un departament de proiectare , apoi pregatesc macheta , dupa care intervine partea cu software unde se ia sistemul de operare Google si trebuie optimizat pentru acel aparat ( aici apare si touch wiz-ul celebru al Samsungului + multe ale rahaturi bagate pe gat de Samsung ) , si inca multe altele ………….
Acum te intreb pe tine tu daca cumperi un pix cu 5 lei nu incerci sa il vinzi cat mai mult ? , in asa fel incat profitul sa fie mai mare ?
E he he, procesorul costă $68, dar să-l dezvolți te costă cercetarea $500.000.000.
Pff… nu vad 2 sa mearga pe acelasi drum, care mai de care mai destept… ceva specific natiei noastre.Oare care are dreptate ?
1. Cercetarea este departament separat , platit separat.Se sustin singuri, iar produsul lor este deja prins in pret (un procesor x nu este dedicat S9, il folosec multi si este produs in milioane de bucati, ca si alte componente)
2. Partea software, departament separat, platit separat, deja inclus in costul de productie.Se sustin singuri.Produsul lor este vandut 1 data cu clauze (Sistemul Android , are si alte avantaje, nu numai ca ajunge pe telefoane mobile, este facut de Google !!!)
3.Costul de productie nu este fix 1400 ron cum este prezentat aici la o parte din componente.
Costul de productie se stie la achizitia unui produs, iar taxele si ce urmeaza sunt dictate de afacere si afacerist.
Dar hai sa o lasam balta, caci mai infloresc si alti destepti , batand campii, doar vine primavara …
Da, sa vad unul care demonstreaza ca e in masura sa clarifice, iar eu recunosc ca gresesc, nu destepti inchipuiti, dandu-si cu parerea in mare pe langa subiect si de necontrazis.
Si daca l-ar vinde cei din Romania cu pretul de lansare din alte tari ar fi ok (conversia euro, dolari – lei)…
Pe amazon S9 este cam maxim 800 de euro (3700 lei), pe emag / altex, este 3900 de lei.
Cu toate ca nu avem aceeasi economie ca vestul Europei, preturile la noi sunt mai mari, la orice produs „international”.