Managerul general al companiei IDG, Mihaela Gorodcov, explica pentru ArenaIT modul in care presa IT&C din Romania incearca sa faca fata noilor provocari din acest segment, venite mai ales in urma dezvoltarii galopante a internetului.
Presa IT din Romania traverseaza o perioada destul de dificila, ultimele saptamani aducand vestea inchiderii publicatiei PC Magazine Romania.
Acest eveniment este insa departe de a fi izolat, din mai multe motive expuse la momentul respectiv, printre care vanzarile relativ reduse ale revistelor.
Insa, indiferent de situatia in care a ajuns presa IT in acest moment, trebuie sa admitem ca aceste publicatii au reprezentat o buna bucata de vreme singura sursa de informatie pentru pasionatii de hardware si software, mai ales atunci cand o conexiune la internet era doar un vis pentru multi dintre noi.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, ArenaIT a incercat sa afle direct de la sursa cum vad publicatiile IT acest segment de piata si, mai ales, cum intentioneaza sa-si dezvolte afacerea in viitor pentru a putea supravietui in acest mediu concurential.
In acest sens, managerul general al companiei IDG Romania, Mihaela Gorodcov, ne-a acordat un amplu interviu in care dezvaluie prognozele asupra pietei IT&C si viitorul publicatiilor pe care le conduce. IDG Romania editeaza in tara noastra, printre altele, publicatia PCWorld.
ArenaIT: Ce parere aveti despre inchiderea publicatiei PC Magazine Romania?
Mihaela Gorodcov: Este fara indoiala un moment foarte delicat. Noi intotdeauna ne-am respectat competitia si consideram ca o piata este sanatoasa in conditii de competitivitate corecta. Desigur ca in cazul PC Magazine (sunt si alte publicatii de IT care isi inceteaza aparitia) lucrurile sunt mai complexe, in sensul in care exista o anume reverberatie din SUA in care acest titlu se inchide. In fine, asa cum presa IT a sustinut aceasta piata sa creasca, era intr-un fel de asteptat sa se intimple si reciproca. Dar, repet, chestiunea este mult mai complexa si desigur tine de multi factori atat interni cat si externi si obiectivi.
ArenaIT: Cum credeti ca va evolua presa IT&C din Romania in urmatorii 2-3 ani?
Mihaela Gorodcov: Piata IT va trebui sa creasca, dar cred ca in cu totul alte conditii decat cele cu care ne-am obisnuit. Modelul de business se schimba, atit pentru noi, furnizorii de servicii, cat pentru piata in general, si acest fapt nu are nici o legatura cu criza economica generala.
Schimbarea modelului de business era sesizabila inca de acum 2 ani. Noi, facind parte din cel mai mare trust de presa si servcii IT din lume (si numesc aici IDG) am inceput sa avem avertismente si studii de la corporatie inca din anul 2006. Semnele schimbarii se vedeau deja. Marile branduri vorbeau deja de servicii, de solutii integrate, de new media, de noi moduri si modele de promovare bazate pe conceptul de „generating leads”, adica extrem de targetate.
Ideea de baza pentru noi a fost ca am luat foarte in serios avertismentele pentru ca, in ceea ce ne priveste, stiam inca de acum 2-3 ani trendul descendent al printului si business-ul de publishing. Pentru noi nu a fost nici o surpriza, motiv pentru care chiar ma intrebam ironic uneori, cum de se mai lanseaza atitea publicatii in contextul in care printul scade chiar pina la disparitie!?
ArenaIT: Care sunt avantajele si dezavantajele unei reviste IT&C in competita cu publicatiile online?
Mihaela Gorodcov: Foarte putina lume intelege exact business-ul de on-line. Acesta este un produs de sine statator, cu servicii complexe de la enewsletters foarte targetate pana la web casturi, podcasturi, sub-neturi si o multime de alte tipuri de servicii oferite de on-line. De exemplu la noi site-urile care poate numele publicatiilor noastre de ratiuni de brand au un cu totul alt content decat publicatia propriu-zisa.
Cred ca avantajele on-line sunt atat de evidente ca nici nu mai merita sa le enumeram. Desigur, timpul real de transmitere a informatiei este poate cel mai evident dintre toate. Dar nu numai. Flexibilitatea este un alt avantaj si multitudinea de servicii pe care le poti oferi unui client comparativ cu printul. Special nu am amintit aici ideea de costuri (desigur printul are si dezavantajul costurilor mari), dar nici on-line-ul nu este un mediu ieftin asa cum s-a incetatenit ideea.
Trebuie definit ce inseamna exact astazi „publicatie” on-line! Stirile de IT sunt absolut pe toate site-urile, acestea nu mai sunt monopolul unuia sau altuia dintre grupurile de presa IT. Asa incat atunci cand vorbim de on-line vorbim deja de proiecte care genereaza venituri si nu de publicatii on-line. A transfera un model de business din print in on-line este o mare eroare. In on-line regulile de business si modelul economic sunt cu totul altele.
In ceea ce ne priveste am gandit startegia companiei intr-un mod complex, bazat pe servicii, in care printul (in varianta mult diminuata) + on-line-ul + evenimentele constituie platforma comuna de ofertare de servicii. Motiv pentru care, caderea printului este, ca sa zic asa o poveste dinainte anuntata pentru care eram cit se poate de pregatiti, avind in vedere ca suntem pe piata de 16 ani si avem know-how-ul de a fi cu un pas inainte fata de reactia pietei.
ArenaIT: Care sunt metodele prin care publicatiile IT&C pot reprezenta o sursa de informare mai buna in competitia cu publicatiile online?
Mihaela Gorodcov: Nu este o competitie pentru ca ar fi foarte inegala. Printul in IT mai are rolul de a deservi un public mai conservator si de a pastra pe hartie anumite materiale, interviuri etc. Este mai degraba o complementaritate si o inertie pe care insa o tinem foarte clar sub control in raportul venituri/cheltuieli.
ArenaIT: Cum intentionati sa dezvoltati site-ul pcworld.ro?
Mihaela Gorodcov: In urmatoarele zile vom lansa noul portal www.pcworld.ro. Va avea multe facilitati dar, mai multe, in cateva zile! In egala masura si celelalte site-uri ale noastre vor intra in acelasi proces de „revizie” si de reproiectare, tocmai pentru a raspunde mai bine celor trei mari piete pe care le adresam: end-useri (zona PC World cu multe medii de exprimare si facilitati), zona B2B (care apartine brandului nostru Computerworld Romania) prin care adresam piata de solutii, de evenimente si degenerare de leaduri) si zona de tehnologii care apartine brandului nostru Networkworld Romania.
ArenaIT: Aveti planuri pentru oferirea revistei PCWorld in format digital in acelasi timp cu editia tiparita (gratuit sau contra cost)?
Mihaela Gorodcov: Analizam acest aspect dar nu suntem inca siguri daca o vom face avand in vedere proiectia de venituri. Daca vom avea cereri o vom face cu siguranta. Este in final si o chestiune ecologica! Revin insa la ideea despre care am vorbit mai sus: problema printului in general nu este aceea a suportului pe care il oferi (print, digital, etc), ci a informatiei continute a carei structura lunara, de exemplu, pentru o publicatie de tip PC World, este in acest moment in discutie ca actualitate, flexibilitate etc.
PCWorld Romania este singura publicatie de IT care a raspuns solicitarilor noastre, reprezentatii celorlalte reviste evitand sa ne contacteze.
Frumos din partea Mihaelei ca a raspuns. Dar nu ai intrebat daca si PC World se va inchide in viitorul apropiat.
Din cate stiu eu, alta este revista care se va inchide, nu PCWorld.
Foarte frumos vorbeste doamna Mihaela Gorodcov despre target-ul unei reviste tiparite (cei mai conservatori, care vor sa pastreze pe hartie anumite teste / articole). Dar inainte de toate poate ar fi bine sa arunce si dansa un ochi peste revista proprie, pentru a vedea ce trebuie facut pentru a rezista pe piata.
Nu de alta, dar azi mi-a trecut prin maini numarul 11 2008. Si mai mult de 30 minute nu mi-a luat sa o parcurg (si asta pentru ca am citit articolele despre jocuri). Tot ce tine de hardware este facut mai rau decat de mantuiala. Greselile abunda (si greseli care s-ar observa imediat recitind articolul, ca fragmente intregi spuse de 2 ori), iar „testele” te lasa intrebandu-te cum au fost facute si cum au reusit sa ajunga la acele rezultate.
Deci sa nu se mire ca vanzarile le scad in mod continuu.