O echipă de astronomi germani a făcut o descoperire neașteptată pe Venus. Deși atmosfera planetei este compusă preponderent din dioxid de carbon (CO2), ei au detectat prezența oxigenului pe ambele părți ale planetei – ziua și noaptea.
Această descoperire aruncă o lumină nouă asupra diferențelor majore dintre atmosfera lui Venus și cea a Pământului și poate oferi sprijin pentru viitoarele misiuni spațiale către Venus.
Deși Venus este asemănătoare ca mărime cu Pământul și a fost, la un moment dat, asemănătoare cu Pământul, această planetă s-a transformat într-un „gemen rău” din cauza unui „efect de seră alergător.” Acest fenomen a dus la evaporarea oceanelor venusiene și la acumularea de CO2 în atmosferă.
Studiul recent sugerează că oxigenul din atmosfera lui Venus este produs pe partea de zi a planetei prin descompunerea CO2 și CO și apoi este transportat către partea de noapte prin circulația atmosferică.
Descoperirea are potențialul de a schimba înțelegerea noastră asupra planetei Venus și poate oferi indicii pentru viitoarele misiuni spațiale.
Sursa: cosmosmagazine.com
Lasa un comentariu!