Periodic, câte un ministru al Finanțelor, sau un parlamentar avid de notorietate, remarcă scutirile de impozit acordate industriei IT din România. Acum doi ani, Darius scria un articol pe tema aceasta, la care am făcut și eu un follow-up.
Mai nou, domnul ministrul demisionar și propus pentru ministerul de resort, cel care cheltuie 10.000 lei pe lună, ca un român normal, are și el o propunere în acest sens. În esență, remarcând că visteria îi este (aproape) goală, a identificat o sursă rapidă de umplere a ei – anularea facilităților fiscale din IT și din construcții.
Personal aș fi afectat de această măsură, destul de mult, pentru că și eu, și soția, suntem scutiți de impozit. Cu toate acestea, nu aș avea o problemă să plătesc acele sume, chiar și dacă firma nu mi-ar compensa cei 10% pe care i-aș pierde, dacă aș fi sigur că banii merg în investiții, în infrastructură, în sănătate sau în educație.
Problema majoră – și nu cred că este doar a mea – vine din faptul că statul va muta milioanele respective din buzunarul meu în cheltuieli de funcționare: salarii, pensii sau alocații sociale. Iar asta este adevărata problemă majoră a unei astfel de măsuri.
Nu am reluat ceea ce eu și Darius am scris ăn 2018, pentru că mi se pare repetitiv, iar aspectele de acolo nu par să se fi schimbat. Prin urmare, vă întreb pe voi dacă sunteți sau nu afectați de o asemenea măsură și care este părerea voastră.
Jumatate din Bucuresti, partea de nord mai exact, va fi afectata masiv. Posibil in corporatiile mari sa se compenseze prin adaugarea unui bonus la salariu.
1. Desi fac parte fix din categoria de mai sus, sa sti ca marea majoritate a angajatilor din corporatii isi au resedinta in sudul capitalei (de aici si problema metroului full in perioada pre-pandemie).
2. Nu cred ca exista corporatii care sa „tina” cu angajatul. Orice modificare in domeniul asta va fi suportata exclusiv de angajati, nu de angajatori.
3. Interesant cum scutirea asta e ceva rau, dar sa ai jumatate din forta de munca a tarii angajata la stat nu e ceva rau. Ce sa mai zic de „scutirea” pe care o au samsarii, cei care vand la piata, meditatiile profesorilor, spagile medicilor, politistilor, si a tuturor celor din „sistem”……astea nu se mai vad – astea sunt ok.
Cred că cel mai corect ar fi ca taxele să fie reduse pentru toate categoriile de angajaţi, eventual cu plafonarea anumitor contribuţii (sănătate de ex.). Eu am contribuit foarte mult la sănătate și n-am beneficiat niciodată de nimic din partea statului.
Sincer, casele de sanatate private ar fi viitorul. Insa acolo exista riscuri ca totul sa devina o afacere, ca la alte state.
@Cristian: mai bine capitalism pentru orice decât servicii proaste plătite la suprapreț. poate așa scăpăm și de incompetența și de nepotismele din sistemul bugetar.
De 25 de ani fac programare, dar n-am beneficiat niciodata de scutiri. Legislatia noastra e plina de exceptii. Fiecare vrea ca el sa fie o exceptie. Intr-o societate normala toti suntem „normali”, si angajatii si pensionarii si totul se plateste conform muncii.
da, banii vor zbura oricum alaturi de imprumuturile de „dreapta”. tara a ajuns junk, o sa vina fmi in curand iara…
basistii ne incurca tot timpul cu „dreapta” lor ultra-mafioata si tradatoare!