DxOMark este folosit drept o unealta de marketing de toti producatorii de telefoane mobile care primesc note foarte bune de la respectivii. Acestia sunt considerati de unii drept experti in tehnici de fotografiere si evalueaza performantele camerelor foto in functie de anumiti parametrii, iar apoi printr-un algoritm magic ofera un calificativ.
Dupa ce au introdus un sistem de rating pentru camerele frontale ale telefoanelor mobile, acum au adaugat in portofoliu si analiza camerelor foto ultra-wide si a modului de fotografie pe timp de noapte care incet incet isi face debutul si pe telefoane de buget. O parte din telefoane au fost reevaluate cu noul algoritm, iar acum fruntas in clasamentul lor (iPhone 11 inca nu a fost evaluat) este Galaxy Note 10+ 5G.
Pe mine testele acestora ma lasa rece, la fel ca benchmark-urile sintetice. Prefer sa analizez poze facute in diverse situatii cu un telefon mobil si apoi sa decid daca este pe gustul meu sau nu si sa stau departe de cifre. Pentru voi are vreo relevanta ce telefon este fruntas pe DxOMark?
Mai multe detalii gasiti aici.
Zero barat
Cel mai bun telefon este cel ce se pretează necesităților tale.
Bineinteles ca nu are nici o relevanta atat timp cat nu ma pot desprinde de DSLR-ul si lentilele mele chiar si atunci cand fac poze conjuncturale. Dar, fiind multi amatori („amatori” in plin inteles al cuvantului) care sunt incantati de pozele mediocre pe care le face orice telefon actual, e de inteles ca orice reclama in plus pentru unii sau altii conteaza.
glm, tu cari zilnic un DSRL cu tine? Exact cum spune un coleg, cea mai buna camera foto. e cea pe care o ai la tine.
@Razvann tu faci zilnic poze??
Nu, nu fac zilnic poze, dar ies zilnic din casa spre diverse destinatii, in special spre si dinspre job, unde nu stau sa car un DSRL inutil cu mine. Job-ul meu nu presupune fotografie de nunta sau alte evenimente profi. Deci am un smartphone permanent in buzunar si daca apare vreo ocazie sau eveniment pot realiza o fotografie f.buna instant. Tu poti cu DSRL-ul?
Cea mai buna camera foto e cea care o ai la tine.
Chiar nu avem nevoie de asemenea “scule”, frumusetea unei fotografii e in ochii privitorului. Cum zicea mai sus si Piuir, si daca ai la tine o camera mediocra si vrei sa imortalizezi momentul, e suficient.
Bineinteles ca o poza care surprinde un moment anume este ok si daca o faci cu telefonul, dar eu vb din pdv strict al calitatii pixelilor, al campului de focalizare – efectul bokeh,etc. si nu al compozitiei.
Eu exact asta spuneam: cea mai buna camera este cea pe care o am la mine, adica always DSLR-ul cu o lentila f:1.8/f:2.8 pentru poze notabile, iar pentru fotografii la obiecte, etichete, etc. e bun si telefonul.
Ideea este ca nu poti realiza poze de calitate la fel de buna ca si cu DSLR-ul cu un smartphone. Este vorba si de educatia privitorului: asa cum si muzica mp3 la 128k suna la fel de bine pentru unii ca un flac, asa si o poza facuta cu telefonul este la fel de buna ca una scoasa cu un DSLR.
Este foarte adevarat ca nici nu ai nevoie de o calitate prea mare atat timp cat consumi acele poze pe un ecran de telefon sau intr-un colt al ecranului TN al unui laptop/PC. Privite pe un TV 4k se schimba treaba…
In general educatia consumatorului (mai ales in Romania) in ceea ce priveste consumul de media (muzica, poze, filme) este scazuta si nu o spun ca un repros ci, pur si simplu, este o constatare rece.
Acum, daca este sa fim foarte obiectivi, nu avem cum sa nu recunoastem ca toti producatorii de smartphone au impins calitatea foto-video a terminalelor la un nivel greu de imaginat in urma cu 10-15 ani. Dar si noi oamenii avem o meteahna: nu ne multumim niciodata indeajuns si asta face ca sa progresam dpdv tehnologic.
In concluzie, eu militez, asa putin, cat pot, spre cultivarea gustului pentru continut de calitate, atat audio, video sau foto.
Nu a fost intentia mea sa te contrazic glm cand am scris mai sus. Ai dreptate, si pana acum, cel putin la capitolul audio/foto/video, suntem cam pe aceeasi lungime de unda. Si eu prefer intotdeauna mirrorless-ul meu in detrimetrul telefonului. Insa, nu-l am tot timpul la mine, deci ma multumesc cu amaraciunea aia de aifon 7.
Nu, nu m-ai contrazis, ti-am dat dreptate, prietene. Doar intaream anumite lucruri.
Exact ce spune Piuir. Cea mai buna camera e cea pe care o ai la tine.
Dar de regula daca cumperi iphone sau galaxy S stii cu siguranta ca e buna camera
Bataia mare e la fotografiatul in lumina slaba. Acolo smartphone-urile joaca la grupa mica atunci cand doar blitzul unui aparat foto clasic e de dimensiunea smarthpone-ului. Etimologie cuvantului fotografie: din greacă φῶς phōs („lumină”) și γραφις graphis („a scrie”) sau γραφη graphē, adică „a scrie cu lumină”.
As mai zice ca un aparat foto clasic este de neinlocuit cand vine vorba de zoom optic. Sa vad de pe Bucegi casa telecabinei de la poalele muntilor ca si cum as fi langa ea nu e la indemana unui smartphone.
In schimb smartphone-ul il am intotdeauna la mine si ma ajuta nu numai la facut poze. Recunosc ca in ultima vreme am achizitionat smartphone-urile si in functie de performanta lor pe partea foto, dar in cunostinta de cauza ca mai este drum pana se va bate de la egal la egal cu un aparat foto clasic. Apropo ! Recent am ramas surprins sa constat ca bridge-ul meu de acum 6 ani avea deja implementata inteligenta artificiala (AI) 🙂