Pe data de 17 decembrie 2001 se lansa magazinul online de calculatoare Emag. Pe atunci aveau opt angajati, si isi desfasurau activitatea intr-un apartament de 70 m2. Si gratie unor preturi mici, de online, si a unui marketing agresiv, au supravietuit crizei, si au ajuns cel mai mare magazin de profil de la noi.
Acum au implinit zece ani. Si au 500 de angajati, birouri, un depozit central imens, sapte showroom-uri si alte cinci puncte de livrare, prin toata tara, cu o suprafata totala de aproximativ 13 000 m2. Dar cu aceasta expansiune, au pierdut preturile care i-au ajutat in alte vremuri, si au ramas cu marketing-ul, care a devenit si mai pregnant. Ca infrastructura are si ea un pret.
Si asa au ajuns, conform lor, sa controleze 70% din vanzarile online de IT&C si electronice din Romania, sa dea unul din patru laptop-uri, si sa aiba un trafic de 2.5 milioane de vizitatori pe luna. Si asta si gratie unei oferte in continua diversificare, ce a plecat de la componente IT&C si a ajuns acum si la polite de asigurare, numarand 60 000 de produse, in 744 de categorii, de la 400 de producatori.
Iar evenimentul Black Friday, sustinut de Emag, a inregistrat 1.2 milioane de vizitatori si 100 000 de comenzi (cate 18 pe secunda). In total in 2011 au livrat peste 2.1 milioane de produse clientilor (in proportie de 94% multumiti.
Eu am avut tangente cu Emag incepand cu 2003 – 2004, si in general au fost fericite. Ar fi interesant sa primim astfel de statistici aniversare de la toate magazinele online din Romania, ca sa avem termen de comparatie (nici acum nu am primit aceste informatii). Pana atunci, la multi ani Emag!
Intradevar au avut o ascensiune fulminanta insa ai omis un lucru. Asesoft a cumparat 51% din emag cand acesta nu statea pe roze si criza ii lovea destul de tare si pe ei, asa ca ua supravietuit si datorita suportului si preturilor preferentiale (chiar daca Iulian Stanciu se batea in piept ca nu o sa favorizeze emag, o face si acum) oferite de Asesoft.
In Romania comertul online a inceput sa devina cunoscut o data cu ascensiunea emag. Cel putin pentru mine eMag este sinonim cu comert online. De la ei am facut prima achizitie online.
Nu esti singurul in aceasta situatie, Stefan. Cand spun pe la servici ca mi-am luat ceva de pe net, imediat sunt intrebat „de la Emag nu?” (sau ceva de genul). Marketing agresiv cum spuneam.
Am fost fan Emag, dar acum din cauza preturilor m-am dus la alte magazine online, nici ceea ce scrie stoc pe site nu e chiar stoc,
E trist, cand o firma ajunge asa mare incepe sa mai adauge la pret si sa mai scada din calitatea serviciilor, te asteptai sa fie invers,.
Nu mai au chiar cele mai mici preturi dar raman o optiune viabila, mai ales la comenzi micute, datorita transportului gratuit. Anul asta am jonglat intre Altex si Emag: un televizor pentru mama, un telefon pentru mine si un radiator pentru incalzit. Televizorul avea pretul cel mai mic la un magazin unde insa plateam 40 lei livrarea. Astfel devenea mai rentabil sa-l iau de la Altex unde era livrarea gratuita.
Telefonul si aeroterma aveau preturile cele mai avantajoase la Emag (calculat in acelasi fel, adica pretul efectiv+eventualele costuri de transport). Nu sunt un fan inrait al comertului online dar m-am indreptat aproape de fiecare data cu incredere spre Emag cand nu am gasit in magazin sau nu am avut timp sa umblu.