V-ați gândit cum am putea scăpa de facturile astea mari de la furnizorii de electricitate? Că eu mi-am tot bătut capul. Nu de alta, dar nu consider energia solară alternativa, atât timp cât asta presupune ocuparea unor hectare întregi destinate agriculturii.
Katriin Kristmann, doctorandă în știința chimică și a materialelor la TalTech (Universitatea de Tehnologie din Tallinn), a început cercetările care vizează dezvoltarea tehnologiei pentru producția de celule solare cu strat monograin pe Lună.
Rezultatele activității de cercetare sunt planificate pentru a fi utilizate pentru a furniza energie electrică viitoarelor avanposturi lunare ale Agenției Spațiale Europene (ESA) și ale partenerilor săi internaționali. Avanpostul lunar este planificat să fie stabilit la Polul Sud al Lunii în următoarele decenii.
Celula solară asemănătoare hârtiei de șmirghel se bazează pe tehnologia monograin-powder dezvoltată de cercetătorii TalTech, în care celula solară este formată din mii de cristale mici, cu un diametru de 50 de micrometri, încorporate într-un polimer într-un strat continuu.
Acest tip de celule solare prezintă numeroase avantaje, cum ar fi tehnologia panourilor solare ușoare, care combină avantajele unui material monocristalin foarte eficient cu producția de panouri cu costuri reduse de tip „roll-to-roll”, permițând fabricarea de panouri solare flexibile, ușoare și eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru a acoperi suprafețe vaste cu costuri minime. În principiu, nu există nicio limitare în ceea ce privește dimensiunea și forma modulelor solare.
Microcristalele utilizate în celula solară cu strat monograin ar putea fi produse din elemente care se găsesc în solul sau regolitul Lunii. Adică, mai pe românește, nu ar fi nevoie de materie primă de pe Terra, deci ar fi la îndemâna coloniștilor selenari.
Materialul potențial pentru microcristale ar fi pirita FeS2, sau, cu alte cuvinte, „aurul prostului”. Elementele sale, fierul și sulful, sunt destul de abundente în regolitul lunar, iar eficiența teoretică a celulei solare din pirita atinge 25%.
Oamenii de știință de la TalTech lucrează deja de câteva decenii la tehnologia celulelor solare cu strat monograin pentru aplicații terestre. Inovația de bază este stratul unic de absorbție a luminii realizat din pulberea monocristalină, care conține elemente abundente și cu costuri reduse. Celulele solare bazate pe această tehnologie vor aduce inovații în domeniul energiei solare integrate în clădiri. (Marit Kauk-Kuusik, șefa laboratorului de materiale fotovoltaice de la TalTech)
Durata proiectului este planificată să dureze patru ani, timp în care cercetătorii TalTech pot folosi laboratoarele științifice și tehnologice ale ESA din Țările de Jos pentru cercetare și pot colabora cu cei mai buni ingineri și cercetători din lume.
Ar mai fi de rezolvat și transferul energiei către Pământ. Văzusem la un moment dat o idee de a o transforma în microunde care să fie apoi redirecționate către un receptor terestru.
Sursa: spaceref.com
Energia solara sau eoliana este profitabila pentu stat, ca persoana fizica este foarte scumpa .Utilajul il achizitionezi adunand un ban, problema majora este intretinerea si consumabilele foarte scumpe.Practic soarele sau vantul incarca acumulatorii care trebuie sa fie calitativi si cat mai mari (automat scumpi si durata de viata nu prea mare) iar acumulatorii sunt conectati la un inverter (ceva gen UPS pc) la care poti conecta consumatorii.In regim permanent invertorul mai pica , deci alti bani… Este utila in locuri unde nu ai acces la reteaua electrica.Ok unul care locuieste la casa , taie copacii si florile pentru a se impiedica de panouri solare, dar cei de la blocuri ? Inlocuiesc vechile antene parabolice cu panouri solare? Pentru ce, pentru a folosi un bec ? Pentru marii consumatori, trebuie o instalatie pe masura, care nu justifica investitia (ca persoana fizica).
gandesti gresit si iti lipsesc multe informatii pe subiect
Ar trebui sa reparam si sa redeschidem vechile centrale electrice Made in Romania , cu siguranta ar scadea factura la curent . Avem si centrale , avem si gaze dar stam la mila europei .
iohanus mediteaza la 6 case pe luna!
trebuie sa inventam padurile de foto-eoliene.
adica niste panouri pe verticala, poti avea pe bloc inca un bloc de panouri de exemplu. pomul nu are doar 3 frunze la soare. si sa fie flexibile sa inmagazineze si energia vantului.