Pana acum la frumoasa capacitate de 128 GB memoria flash ajungea doar prin intermediul SSD-urilor. Insa acum Kingston ne aduce si flash drive-uri de 128 GB: gama DataTraveler 200. Acestea masoara 70*23*13 mm, pot functiona la temperaturi intre 0 si 60 ºC, si retin datele intre -20 si 85 ºC.
Momentan sunt trei modele, de 32 GB, 64 GB si impresionanta capacitate de 128 GB. Iar ca element de design si functionalitate, conectorul USB este de tip slide out, si nu are nevoie de un capac. Suporta tehnologii ca Vista ReadyBoost si includ software de securizare a datelor Password Traveler.
Vitezele de transfer ale acestor flash drive-uri se inscriu insa in limitele normalului, fara a ameninta si la acest capitol SSD-urile. DataTraveler 200 poate fi citit cu 20 MB/sec si scris cu 10 MB/sec. Si, din pacate, in afara de capacitate si pretul este la fel de incredibil.
Modelul de 32 GB costa 120 $, mai mult decat multe alternative de pe piata. Pentru 64 GB ar trebui sa platim aproximativ 213 $, iar 128 GB ne-ar usura de 547 $. Si la pretul asta devine moft si probabil nu prea va avea mari vanzari. Garantia este de cinci ani.
Exagerat de mare pretul, prefer SSD , un stick d-asta mare e bun ca back-up de date..
… ssd, flash, nu am incredere in tehnologia asta, mi se pare inceata, fragila si scumpa. Raman la HardDiscurile cunoscute si la mediile optice de stocare.
HAHAHA! :)) vizionarule… ceea ce spui tu imi aduce aminte de afirmatia (semi-publica) unuia dintre fostii mei sefi, despre noile HDD-uri. Spunea ca nu are incredere in HDD-urile cu 7200 de rpm-uri pentru ca merg prea repede si se strica. =))
Eeeh… ai tu dreptate cu lipsa vitezei. Pentru capacitati atat de mari este de bun simt o viteza mai mare, pentru ca altfel devin doar niste depozite lente. Las’ ca pana la USB 3.0 mai e putin. 😉 Din septembrie va incepe agitatia. 🙂 Asta daca vor aparea si Flash drive-uri USB 3.0 – ca adaptoarele PCI deja-s bune de lansat. 😛 Atunci vor merita si stick-urile USB de mare capacitate. Pana atunci ma multumesc cu Corsair GT-ul meu de 16GB si celelalte 7-8 surori mai mici. :))
Flash drive-urile au ramas cam incete. Dar SSD-urile deja au depasit in viteza HDD-urile. Si la flash drive-uri nu interfata USB 2.0 e de vina. Aia poate 60 MB/sec, in timp ce drive-ul care face subiectul acestui articol se opreste la 20 MB/sec. Constructia celulelor este de vina pentru vitezele micute. Dar si pt preturile mai mici ca la SSD-uri.
dragilor, din cat stiu eu, informatia in SSD se scrie in niste celule construite din tranzistoare, condensatori si alte mici componente. Toate miniaturizate. Tranzistoarele sunt niste componente sensibile iar condensatoare fiabile se produc la preturi mari.
Cu toate astea memoria flash si-a dovedit durabiliatea in timp, si are de multe ori garantie pe viata, ceea ce nu se poate spune despre HDD-uri…
Alexandru, tehnologia USB 2.0 are si ea o buna parte din vina pentru viteza mica, iar asta nu numai pentru ca rata de transfer nu poate depasi teoretic 60MB/s, ci si faptul ca nu poti efectua simultan mai multe operatiuni de citire/scriere prin USB 2.0. Tocmai asta aduce in plus versiunea 3.0 – printre altele.
vizionarul, preturile sunt mari pentru ca liniile de productie nu sunt solicitate intr-o asemenea masura incat costul operatiilor de productie per unitate de timp sa ajunga la un prag rezonabil pentru clienti. Evident, asta pentru ca nu exista cerere mare. Pe masura ce tehnologia SSD se va maturiza si vor aparea tot mai multi adoptatori, aceasta va deveni mai ieftina.
Oricum, le putem multumi celor de la ASUS pentru ca au impins inainte tehnologia SSD, stimuland progresul si raspandirea acesteia in randul consumatorilor cu eeePC-ul. Practic, ei au deschis drumul la vanzarea in masa a SSD-urilor, care au devenit mult mai fiabile (nu fragile) decat HDD-urile clasice.
Cat despre dispozitivele USB, se pare ca abia incepand cu versiunea 3.0 vor deveni alternative sanatoase in bransa mediilor de stocare. Practic, doar viteza mare si permiterea mai multor operatii de intrare/iesire pe aceste dispozitive sunt suficiente pentru relansarea acestei tehnologii. Memoriile USB vor continua sa traiasca bine, iar SSD-urile vor prelua stafeta HDD-urilor in aproximativ 5 ani. Cam asa vad lucrurile.