Jupiter este unul dintre subiectele noastre preferate pe blog. Așa că, este cumva normal să scriem și despre nou-descoperitele fulgere de pe Jupiter, descoperite de sonda NASA – Juno.
Sonda se află acolo de prin 2016, iar imaginile trimise de ea au fost făcute publice în mod recurent. De data aceasta sunt extrem de interesante, dat fiind că vedem fulgerele unei mega-furtuni din zona de nord a planetei.
Un studiu recent a demonstrat că fulgerele funcționează la fel pe Jupiter ca și pe Pământ, dar cu o energie de aproximativ 10.000 de ori mai mare. Norii de furtună sunt locuri turbulente și haotice, cu curenți ascendenți care forțează picăturile de apă în sus și curenți descendenți care aruncă simultan grindina și particule mici de gheață în jos. Pe măsură ce aceste bucăți de apă și gheață aruncate de furtună se freacă unele de altele, coliziunile scot electroni din picăturile de apă. Acest lucru transformă norul de furtună într-o baterie uriașă, cu o sarcină pozitivă în partea de sus și una negativă în partea de jos.
Există o mare diferență între cele două planete, care permite ca pe Terra să apară fulgere mai degrabă în apropierea Ecuatorului, iar pe Jupiter, mai ales în timpul furtunilor de la latitudini mai mari. Cea mai mare și cea mai faimoasă furtună a gigantului gazos, Marea Pată Roșie, cu o lățime de 16.000 km, pare să fie numai vânt și niciun fulger. Oamenii de știință care studiază vremea extraterestră încă nu sunt siguri de ce anume se întâmplă acest lucru, dar acesta este unul dintre misterele pe care Juno ar putea ajuta în cele din urmă să le rezolve. Iar, cum atmosfera gigantului gazos este plină de amoniac, iată și explicația științifică.
Sursele noastre au declarat că evenimentul nu are nimic de-a face cu faptul că premierul României a fost surprins jucându-se cu un laser prin Palatul Victoria, în timp ce explica programul de guvernare. 😛
Sursa: news.yahoo.com
Lasa un comentariu!