Din totdeauna am tinut cu AMD si ATI in lupta lor cu mai marii de la Intel si nVidia. It’s something in the human nature to root for the underdog… Deci ce moment mai bun sa fac un ghid de achizitie a unei placi video ca acum, cand AMD domina atat de categoric piata, avand modele mai bune in toate categoriile de pret. Si a fost ca un facut cand in cadrul etapei a treia a concursului de blog-uri de pe PCNews ne-a fost cerut exact un astfel de articol.
Va mai aduceti aminte acum doi ani, cand AMD cumpara ATI, cat de rau statea producatorul de placi video canadian… Seria lor HD 2000, care promitea atat de mult, abia facea fata impotriva ofertei nVidia. Cine ar fi crezut ca in mai putin de doi ani gama Radeon va conduce atat de categoric industria placilor video.
Mi-ar place sa cred ca a fost totul din “vina†celor de la AMD, pentru ca asta ar insemna ca se pot redresa la fel de bine si la procesoare. Insa la fel de probil a fost cursul prestabilit de ATI, sau chiar o lenevire a celor de la nVidia, care s-au vazut lideri si au lasat-o mai moale.
Dar sa incepem discutia de azi. Voi incerca sa acopar toate gamele de preturi, si toate tipurile de utilizatori care exista.
In primul rand trebuie stiut ca in ziua de azi o placa video individuala nu mai este necesara pentru o buna functionare a unui PC. Un GPU integrat si bine ales si-ar face la fel de bine treaba, daca gaming-ul nu este o prioritate.
Deci daca sunteti in cautarea unui sistem nou, pe care sa-l folositi in principal in mediu office, la browsing si vizionare de filme, poate ar trebui sa luati in considerare ultimele chipset-uri AMD cu grafica integrata: 780G si 790GX. Acestea matura pe jos cu orice adversar, gratie integrarii unui GPU normal, HD 3450 si respectiv HD 3470, si tehnologiei Frame Buffer, ce ataseaza un modul de memorie GDDR dedicat IGP-ului direct pe placa de baza. Deci nu se va folosi exclusiv memoria RAM, mult mai lenta. Iar tehnologia UVD2 (Unified Video Decoder) va accelera hardware orice film, fie el SD sau HD, scutind procesorul de aceasta munca.
Din pacate aceste chipset-uri sunt disponibile doar pentru procesoarele AMD. Dar si acestea sunt arhisuficiente pentru un sistem axat pe office si filme. Iar un 790GX poate chiar sta la baza unui sistem high end AMD, pentru ca are incorporate cateva facilitati pentru overclocking foarte folositoare, si poate acomoda si doau placi video individuale in CrossfireX.
O placa de baza respectabila 780G pleaca de la 200 lei (Abit A-S78H) sau 260 lei (Gigabyte MA78G-DS3H), daca optati pentru un format microATX sau ATX clasic. Iar o placa de baza cu un chipset AMD 790GX demna de luat in seama ar fi Gigabyte MA790GP-DS4H, la pretul de 460 lei.
Dar poate sistemul este gata facut, si aveti nevoie doar de o placa video individuala. Ce ne intereseaza acum? In primul rand cautarea se va face pe seama bugetului avut si a cerintelor personale. Si in functie de buget ne orientam asupra unui model anume.
Toate placile de ultima generatie accelereaza exemplar filmele, atat SD cat si HD, asa ca acesta nu este un criteriu. Si este bine de stiut ca in ziua de azi integratorii nu mai au asa mana libera ca in trecut. Ei se pot juca doar la frecvente, cantitatea de memorie si racire in mare. Iar GPU-ul ramane asa cum a venit de la producator (numarul de Stream Processors ramane cel standard etc). Deci este mai usor de ales o placa video.
Cantitatea de memorie nu este un criteriu pertinent, desi multi pica in aceasta capcana a marketing-ului. Producatorul GPU-ului a avut grija sa echipeze placa cu suficienti MB, orice plus din partea integratorilor crescand pretul si chiar scazand performantele (pentru a conserva intrucat pretul sunt folosite memorii mai lente). Si sa nu va aruncati la HyperMemory sau TurboCache, pentru ca acele placi folosesc defapt memoria RAM a sistemului, onboard avand foarte putina memorie.
Nici interfata nu este ceva foarte important. Desi este de preferat PCI-E 2.0, o placa mai veche PCI-E 1.0 nu vă va dezavantaja cu nimic; sunt perfect compatibile intre ele. Verificati in primul rand ce slot suporta placa dumneavoastra de baza (AGP sau PCI-E). Iar conectorii trebuie luati in seama doar daca se intampla sa cautati ceva anume. Pentru ca nu toate placile au iesire HDMI, DisplayPort, dual DVI sau HDTV, desi multe vin cu adaptoare in pachet.
Deci ce trebuie sa cautam pana la urma? In principiu o racire nestandard este de preferat, de cele mai multe ori fiind mai performanta si mai ales mai silentioasa. Iar doritorii de liniste deplina pot opta pentru o placa racita pasiv. Modelele mai cuminti se vor descurca excelent fara un ventilator.
Frecventele insa sunt un factor ce modifica destul de mult performanta. Dar aici utilizatorii se impart in doua categorii: care opteaza pentru placa video standard, urmand sa creasca personal frecventele; sau care nu se arunca la overclocking, si prefera o placa gata overclock-ata. Alt parametru care mai poate varia, desi doar la modelele mai vechi si ieftine, este latimea de banda a memoriei (bits). Si bineinteles, mai multi sunt mai buni!
Si acum sa trecem in revista cateva best buy-uri de la acest moment, pe zone de pret. Astfel, la segmentul de jos este mare invalmaseala. Asta pentru ca producatorii nu prea s-au axat pe design-ul de referinta, si au scos cam ce le-a trecut prin minte, incurcand denumirile si specificatiile. Deci, la ultra low end, pe la 100 lei (segmentul fie ce-o fi, sa apara ceva pe ecran) ar fi bine sa nu va zgarciti mai rau de un GeCube HD26PG2 cu 512 MB (AMD Radeon HD 2600Pro), care are un pret de fix 100 lei. Chiar daca memoria este putin sub frecventa normala (800 MHz in loc de 1000), este imbatabila la aceasta categorie de pret. Si va permite si un joc doua.
Mai sus putin, la low end si 200 lei gasim o veche nVidia GeForce 8600GTS de la Foxconn: 8600GTS-256. Aceasta are frecventele crescute din fabrica la 700 / 2200 MHz, si se comporta mai mult decat decent pentru banii acestia.
Daca mai urcam putin ajungem la urmatoarele best buy-uri, la granita low-middle end, GeForce 9600GT de la Palit-Daytona, care la 325 de lei este ultimul reprezentant al celor de la nVidia in acest articol. In continuare se intinde domnia AMD Radeon HD 4800, serie cu care nVidia momentan nu se poate lupta nici la performanta nici la pret.
Si prima astfel de placa, pe segmentul middle end, este AMD Radeon HD 4850, de la HIS, cu pretul de 535 lei. Totul este cat se poate de standard, HIS nemaiavand nevoie de nici o modificare peste treaba excelenta facuta de AMD.
Si asa am ajuns la segmentul performance, dominat de GPU-ul AMD Radeon HD 4870. Cea mai interesanta HD 4870 vine de la Club3D, are racire speciala, frecvente usor ridicate (la 800 / 3800 MHz), si un pret de 850 lei.
Am sosit si la high end, unde deja banii nu mai sunt o problema, si vrem performanta maxima. In speta o placa video AMD Radeon HD 4870 X2, pentru ca aceasta este regele incontestabil al momentului. Si pretul este mai mic decat cu ce ne-a obisnuit nVidia in ultimul timp. Un HD 4870 X2 de la PowerColor, cel mai accesibil model, este doar 1550 lei.
Si aici se termina ghidul de azi menit sa usureze putin achizitia unei placi video. Nu ma astept la mari schimbari pana la sfarsitul anului, cel putin nu in bine. Asta pentru ca dupa cum stiti se apropie luna cadourilor, si preturile autohtone nu o sa mai scada. Preturile placilor prezentate sunt valabile azi, 22 septembrie 2008, si nu garantam sa nu se modifice in timp. Pentru mai mult ajutor va invitam sa vizitati si topul de placi video de pe forumul nostru, imediat ce va fi repus in functiune.
Un moment cum nu se poate de bun pentru placile video AMD / ATI. Dar sa nu credeti ca nVidia are probleme. Placile lor video sunt inca foarte cumparate, numai ca doar dupa ce se epuizeaza stocurile AMD (ca sa citez o idee de pe net).

Sint de acord cu tabelul si alegerile facute , o mica greseala in tabel (99600) totusi.
Ms. S-a corectat!
Am cumparat placa de baza MA790GP-DS4H, la un pret de 600, (feb 2009),merita banii.