Apple are cu iPhone si iOS o platforma complet inchisa si controlata. Control a dorit si Microsoft cand a decis sa interzica producatorilor de telefoane mobile personalizarea sistemului de operare Windows Mobile 7, si a impus limite de hardware. Android-ul celor de la Google avea exact aceste avantaje, care l-au si propulsat ca prima optiune in domeniu.
Dar se pare ca lucrurile urmeaza sa se schimbe. Pentru ca Google s-a ales cu un sistem de operare foarte fragmentat si balonat. Fiecare producator personalizeaza mai mult sau mai putin Android-ul, il incarca de aplicatii, ii schimba interfata nativa, si ii pune la dispozitie hardware diferit. Iar update-urile trebuie sa le treaca tot lor prin mana.
Si daca un producator se va grabi sa ofere ultima versiune de Android propriilor terminale, altul va astepta un timp mai mult, sau chiar va abandona telefoanele mai vechi. Ceea ce va duce la o experienta variabila in universul Android. Si asta vrea sa amelioreze Google.
Drept urmare isi va restrictiona putin sistemul de operare. Si oficiali de la Google vor superviza pe viitor orice modificare mai mare adusa acestuia, conform unei clauze deja prezenta in contractele de parteneriat. HTC deja le permite clientilor lor folosirea unui Android nativ, simplu, cum a fost proiectat de Google, sau a unei variante personalizate, cu interfata Sense.
Poate si alti producatori vor fi nevoiti sa adopte practici similare in scurt timp. Sau vom ajunge intr-un final la un model deschis de comercializare a smartphone-urilor. Prin care vom cumpara numai terminalul, dupa care vom instala sistemul de operare dorit, gratuit sau contra cost, dupa cum a fost acesta proiectat.
Cand am auzit stirea asta prima data m-am revoltat. Am zis ca s-a mai dus naibii un sistem de operare deschis care promitea mult. Acum ca stau sa ma gandesc mai bine, se pare ca nu-i chiar asa de rau. Este intr-adevar foarte frustrant ca HTC-urile primesc update rapede iar Samsungurile cu luni intarziere. Motorola nici nu stiu daca ofera update pentru Defy, Droid, etc… In fine, daca nu il „inchid” de tot, s-ar putea sa fie chiar un pas bun.
Frustrarile clientilor care isi cumpara dispozitive cu OS Android si apoi sunt abandonati de firmele producatoare, in sensul ca nu se mai agita sa lanseze update-uri, se intorc impotriva lui Google.
De aici si miscarea de a mai controla putin dezmatul modificarilor si personalizarilor pt fiecare dispozitiv in parte, care mi se pare foarte buna, din partea Google.
Mi-a placea ca atunci cand apare un nou update pt Android sa fie valabil in acelasi timp pt toate dispozitivele, sa fie totul mai centralizat, nu sa fi la mana ficearui producator de dispozitive.
Un PR oficial ? Pentru ca nu am mai auzit nicaieri stirea asta, iar 1 aprilie a trecut.
Nevermind, am gasit pana la urma. Sustin directia Google. TouchWiz, Sense & Motocrap sa fie doar pe unele modele, nu pe toate.
Android are nevoie de inbunatatiri,nu de limitari,eu am un Android si mi-ar place sa fie un pic mai dotat,cu mai multe masuri de securitate