Google pare să aibă parte de tot mai multe probleme în Uniunea Europeanp. În aprilie, autoritatea franceză a transpus în legislația națională o prevedere a unei reforme paneuropene a dreptului de autor convenită anul trecut.
Deși Big G a făcut recurs, ultima decizie a instanței de la Paris îi lasă prea puțin spațiu legal , atunci când vine vorba de dezbateri pentru reutilizarea conținutului editorilor francezi. Autoritatea franceză în materie de concurență a decis deja că nu poate retrage unilateral fragmentele afișate în Google News (și în alte părți ale motorului de căutare) – așa cum a făcut atunci când legislația națională a intrat în vigoare, încercând să se sustragă de la plată.
Contactat pentru a comenta decizia instanței de apel, un purtător de cuvânt Google a declarat: „După cum am anunțat ieri, prioritatea noastră rămâne să ajungem la un acord cu editorii și agențiile de presă franceze. Am făcut apel pentru a obține claritate juridică cu privire la unele părți ale ordinului și vom revedea acum decizia Curții de Apel din Paris. ” În esență, ce spune compania americană este că nu dorește sustragerea de la plată, ci doar un cadru 100% reglemantat transparent și corect. 🙂
Un raport al Reuters a sugerat ieri că Google este pregătit să încheie un acord cu editorii francezi, tocmai pentru a aplana un conflict care i-ar dăuna și mai mult.
La începutul acestei luni, gigantul tehnologic a anunțat un fond de taxe de acordare a licențelor de 1 miliard de dolari, pe care l-a numit Google News Showcase. Acesta va fi plătit editorilor de știri „pentru a crea un conținut de înaltă calitate” și pentru ca noile articole să apară pe portalul Google. Se pare că primele piețe targetate vor fi Germania și Brazilia, extinzându-se ulterior. Cu toate acestea, prin acest program nu se vor putea stinge datoriile către editorii francezi, ci va fi nevoie de ceva suplimentar.
Dacă adăugăm la știrea de mai sus și situația din Australia, care solicită de asemenea despăgubiri pentru producătorii de știri locali, realizăm că ”se strânge lațul” pentru Google, ca să îl cităm pe regretatul Traian Tomescu. Tocmai de aceea, gigantul american a declarat că nu va mai putea oferi conținut gratuit, pe viitor.
Voi ce părere aveți: ați plăti pentru un abonament la un agregator de știri Google, dacă se va ajunge acolo?
Eu sigur nu. Majoritatea știrilor google nu sunt altceva decât surse de clickbait. Sunt promovate articole de 2 bani, scrise de analfabeți cu/fără diplomă de analfabet, articole care prin titlurile lor de kkt atrag mii de alți analfabeți. Ăsta-i scopul: milioane de afişări! Crezi că nea gogu e intereset de promovarea calităţii? Te înşeli! Îl interesează doar banul. Atât.
Asta pentru ca nu mai exista presa si nu mai exista jurnalism adevarat (din ala antic in care stirile nu erau luate copy paste si subiectele erau verificate)..nu mai exista pt ca nici nu mai are cine sa citeasca asa ceva… Daca te uiti pe siteurile de stiri de acum, trecand peste penibilitatea exprimarii si lipsa de coerenta (…in continuare sunt din cei care se intreba dece se mai fac esee si comentarii la română…uite pt ca sa nu ajunga toti ca editorii din ziarele de azi) o sa vezi cel putin 3-4 greseli de redactare (typos) per paragraf. Oamenii aia nu is in stare sa citeasca macar odata ce „publica”…si atunci dece ai vrea sa platesti pt asa ceva?
Nu. Nu voi plati pentru stiri. Citesc stiri pe multe site-uri si-mi ajunge ce citesc. Daca cineva va dori bani, nu-l voi mai citi.