Intel ne-a promis cu Haswell un spor de performanta de 15%. Insa nu a specificat daca se referea la avantajul arhitecturii, sau la diferenta de performanta intre doua CPU-uri efectiv, unde si frecventa ar avea un cuvant de spus. Si nici macar segmentul de piata nu a fost identificat (desktop, notebook, ultrabook).
Dar oricum, in orice varianta, 15% este putin pentru o arhitectura complet noua, pentru un „tock”. Insa lucrurile stau si mai rau de atat. Pentru ca primele teste cu Haswell arata sumbru. Mai exact, un model desktop de 2.8 GHz (LGA1150) a fost comparat cu un Core I7 3770K (quad core Ivy Bridge la 3.5 GHz) coborat si el la aceeasi frecventa de 2.8 GHz.
Procesoarele au fost acompaniate de memorie Corsair Dominator la 1333 MHz cu latente 27-9-9-9, o sursa Corsair AX1200, SSD Corsair Neutron de 240 GB si sistemul de operare Windows 7 pe 64 bits. Si in cateva teste simple (SuperPI, PiFast si wPrime) Haswell nu a aratat nimic in plus fata de Ivy Bridge. Diferentele sunt intre -3.8% si +5.9%.
Adica noua arhitectura nu aduce nimic in materie de CPU? Le mai da Intel o sansa celor de la AMD (sau poate mai multe)?
Foarte bine, si asa is prea puternice procesoarele actuale, ce sa mai imbunatatesti…dar macar asa sa scada preturile, nu? sa avem totusi un i5 Ivy de 3,4 la 8 mil si nu 10…sau i7 3,4 la 11 12 mil nu 13 14. 🙂
Eu ma asteptam la mai mult din partea intel,mai ales ca e un ”tock”.Poate pana la lansare le mai imbunatatesc sau sa scada preturile macar,cum a zis si Sebi.
In momentul de fata mai bine iti iei 8350(850-900de lei) de la amd care are performante asemanatoare cu i7 3770(1300 de lei) si uneori chiar peste in jocuri si unele aplicatii.
Glumesti nu? :))
Nu cred ca glumeste, Amd-ul a ajuns intelu in ultima vreme. Inafara de jocuri unde e in spate, au recuperat destul de mult teren.
Daca se zicea ca un Phenom e la nivelul unui C2D, noul Fx 8350, e cam de nivelul unui i5
Ce mai ?!….un „tock„ , cea mai proasta idee de a defini un procesor , ce este mai un „tock„? , o prostie de marketing dintre cele mai tampite , te cred inteligent asa ca te intreb `Cum naiba vorbesti de „tock` „nu inseamna nimic , of ,of, si mai este scris si in articol of, ma simt jignit in inteligenta speram mai mult.
PS.Nu vreau sa jignesc pe nimenea dar va rog nu vorbiti de „tock„ este o prostie .Multumesc
Un „tock” nu defineste un procesor. Ai inteles tu gresit. Se refera la a doua seria de procesoare din cel mai nou proces tehnologic si, teoretic, motivul pentru lansarea acestei serii este aducerea unui spor de performanta crescut.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Tick-Tock
Din pacate are dreptate vladozaurus.
Daca intel face expre, sa mentina sporul de perf mic fata de gen anterioare s-ar putea sa ii ajunga amd-ul si sa ii coste. Sau poate arhitectura nu permite mai mult, au ajuns la maximul de performanta.
Cum am mai spus 22nm nu este ceea ce pare (zic specialisti echvalentul lui 26nm de pe piata), si nu poate oferii unei noi arhitecturi un plus prea mare de performanta.La un 14nm (echivaelnt cu 18nm de pe piata) poate o sa vedem un 20-30% spor fata de arhitectura precedenta.
Procesoarele Haswell promit niște plăci video igp mult mai bune. Cei mai câștigați vor fi utilizatorii de Linux și mai ales BSD mai nou. Driverele de la plăcile Intel se înțeleg cel mai bine cu Linux.
Deci castigatorii de pe urma procesoarelor intel sunt o categorie foarte restransa de uitilizatori de linux?? De ce le-am mai facut atunci??
IGPU-ul acela nu este mare branza. AMD ofera un IGPU mai bun pe un procesor mai ieftin. Cine crezi ca sta pe o grafica integrata echivalentul unei placi video de cel mult 200-300 lei cand da 1500 lei pe procesor??
Nu toate procesoarele Haswell sunt de 1500 lei. Si IGP-ul se va simti foarte mult pe laptop-uri, care nu vor avea placa video separata.
pt Bob Loblaw> defineste pt ca se spune ( citeste link-ul pus de tine http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Tick-Tock ) o noua arhitectura , Pls, te rog intelege „tock pock „ este o modalitatae de a spune nimica – subtitrarea este asta :„ la fel cum cerneala penetraza creta la fel si BlaBla-gate penetraza zmaltzul dintiilor intarindui „ .Peace and out.