Compania americana IO2 Technology a realizat a treia sa generatie de ecrane virtuale, sau Heliodisplay-uri cum le numesc ei. Acestea proiecteaza o imagine in aer, deasupra dispozitivului efectiv, similar hologramelor din filmele SF. Actuala generatie M3 imbunatateste specificatiile primelor doua generatii, avand o rezolutie de 1280*1024, contrast de 2000:1.
Imaginea proiectata are o diagonala de 30†(76 cm) si poate lua fie aspect de 4:3 fie de 16:9. Poate afisa 16.7 milioane culori, si este compatibila cu aproape toate normele existente (PC, Mac, NTSC, PAL, SECAM si HD-TV pana la 1080i.
Dar cum este posibila aceasta proiectare a unei imagini in aer. Secretul tine de dispozitiv in sine, care absoarbe particulele din jur (in principal vaporii de apa) si ii elibereaza in sus, formand un nor invizibil pentru ochiul uman. Insa acest nor este suficient pentru a servi ca substrat imaginii proiectate.
Dispozitivul este de marimea unei carcase de PC full tower (718*396*360 mm), dispusa orizontal. Are o greutate de 15.7 Kg si produce un zgomot de 39 dB. Si pentru ca depinde de mediul inconjurator, are conditii foarte stricte de functionare: temperatura intre 12 si 35 °C, si umiditate relativa a aerului de 25 – 95 %. Consumul unui astfel de display: 350W.

Generatia a treia de Heliodisplay este si prima care va fi disponibila publicului, celelalte doua fiind doar la stadiu de proiect. Pretul anuntat pentru M3 pe piata din SUA este de 18100 $. Insa exista si o versiune mai scumpa, M3i, care va putea fi achizitionata pentru 19400 $. Principalul ei plus: tehnologia Heliocast, care ofera functii echivalente LCD cu touch screen. Mai exact, un senzor detecteaza mana utilizatorului in zona display-ului, acesta putand interactiona direct cu sagetuta mouse-ului.
Aici puteti sa vedeti un filmulet cu Heliodisplay in actiune. Se poate observa tremorul din partea de sus a imaginii, cauzate de imposibilitatea de a controla pe distante mari fluxul de particule microscopice.
