In urma cu noua luni compania finlandeza VTT anunta ca a reusit sa creeze schelete biologice tridimensionale pe care sa creasca celule si sa formeze organe. Acum, cercetatori de la Universitatea din Minnesota, SUA, au reusit, folosind o tehnica similara, sa creeze in laborator prima inima viabila.
Insa ei nu au colaborat cu VTT, si au folosit pe post de schela partea acelulara a unei inimi reale, recoltata de la un cadavru. Aceasta a fost initial decelularizata, eliminandu-se toate celulele moarte si ramanand doar matricea extracelulara. Pe aceasta au fost crescute in conditii perfect sterile celule noi, imature, recoltate din inimile de embrioni sau nounascuti.
Testele au fost facute pe soareci si porci, din motive etice lesne de inteles, ca orice test in aceasta faza. Si in doar patru zile s-au putut observa contractii la noua inima, in opt zile aceasta fiind complet functionala.
Pasul urmator ar fi sa se foloseasca celule stem, progenitoarele tuturor tesuturilor din organism, ce ar putea fi recoltate si de la un adult. Astfel s-ar realiza primul organ de schimb, ce ar fi gata de transplantat la donatorul de celule stem.
Un astfel de organ ar fi acceptat mult mai bine de primitor, fiind realizat din celule proprii, neexistand fenomen de rejectie. Totodata, inimile necesare pentru decelularizare ar trebui sa indeplineasca o serie mult mai restransa de conditii fata de cele destinate in momentul de fata transplanturilor, deci ar fi mult mai multe. Insa implementarea celor de la VTT este si mai promitatoare, preconizand organe create de la zero in laborator.
Vedeti ca pluralul la schelet e schelete, nu scheleturi :).
10x, s-a corectat.