Intre cele mai apreciate SSD-uri de pe piata, chair daca ceva mai scumpe, sunt modelele de la Intel. Insa acestea erau pana acum limitate la interfata SATA 600, in timp ce concurenta a inceput sa exploateze si optiuni PCI-E mai rapide pentru segmentul utilizatorilor normali. Si Intel n-a mai putut sta pe margine.
Asa ca a introdus acum seria 750 de SSD-uri, cu interfata PCI-E 3.0 4x. Vorbim pentru inceput de patru modele, doua cu o capacitate de 400 GB si alte doua de 1.2 TB, doua in format de placa PCI-E, iar celelalte doua sub forma de drive de 2.5″ (cu conector flexibil SFF-8639). Toate au la interior memorie flash MLC pe 20 nm, si un controller Intel CH29AE41AB0 cu opt canale si 400 MHz.
Iar performantele lor sunt excelente. Exemplarele mai mici (de 400 GB) sunt capabile de viteze de citire de 2200 MB/sec si de scriere de 900 MB/sec, si ating 430K IOPS la citire si 230K IOPS la scriere. Iar cele de 1.2 TB urca la 2400 MB/sec la citire si 1200 MB/sec la scriere, si 440K / 290K IOPS. Consumul electric poate ajunge la 22 W, sunt compatibile SMART, au o durata de viata medie de aproximativ 1.2 milioane de ore, iar garantia este de cinci ani.
Aceste SSD-uri nu sunt insa deloc ieftine, insa in liniile mari trasate de concurenta. Pentru 400 GB ar trebui sa platim 390 $, in timp ce 1.2 TB costa 1030 $. Comparativ, un SSD bun SATA 600 de 500 GB pleaca de la 180 $.
Asta e, viteza se plateste….
Asta-i ceea ce nu inteleg cei care au pretentia la SSD-uri cu preturi de HDD.
Speram sa-mi iau unul cand am citit anuntul fiindca SSD-ul meu intel are aproape 3 ani, si nu vreau sa ma trezesc ca-mi pica. Dar cand am vazut pretul, cred ca o sa ma multumesc si cu un SSD pe sata. :))
Intelu nu are 5 ani garantie?
Am acasa un hdd care caraie de vreo 2-3ani si caraie destul de urat, se mai are si caderi de viteza cateodata.
Acum un an am luat altul ca am zis ca nu mai rezista 2-3 luni. Si dupa un an inca nu vrea sa moara prostia, in coditiile in care download si upload fac numai pe el ptr a-l menaja pe celalalt
As vrea si eu un ssd dar stiu ca nu prea am la ce sa il folosesc ptr a-si merita banii mai ales ca as vrea unul de macar 250 GB iar la 7-800 lei nu prea se merita.
Samsung SX1715 are 3 GB/s deci Intel ramane pe margine si acum sa revenim la oi:
SFF-8639 (NVMe) este un fel de SATAe pentru servere: „is mechanically identical to the SATA Express device plug, but provides four PCI Express lanes through a different usage of available pins” asa ca inca nu exista pentru uz casnic si deci iese din discutie.
Pentru PCIe exista deja actualizari de BIOS-uri pentru placile cu chipset seria 9 de la Intel (http://www.tweaktown.com/news/43218/msi-announces-bios-updates-enable-nvme-compatibility/index.html) insa evident ca ai nevoie si de un port in care ai putea sa infigi o placa video si la cat costa SSD-ul asta parca mai bine un SLI / CrossFire decat un ceva care nu prea se merita la desktopul casnic (nici SSD-ul clasic sata nu prea merita la desktop, ce sa mai zic de racheta asta NVMe) – la laptopul de firma am de 4 ani SSD (evident ca sata) si acolo chiar se merita pentru pornire rapida si consum mic.
Marius, la SSD-urle de la Intel ai 5 ani garantie.
Cred ca o sa se vanda ca … painea veche.
LOL. Ai dreptate. Insa mai asteapta 4-5 ani, si toata lumea o sa aiba din-astea. 🙂
sa fim seriosi, unul de 64gb pt windows e suficient. mai problematica e fiabilitatea.
ssd’urile de azi sunt foarte fiabile.techreport tocmai a terminat un test ce a durat 18 luni cu diverse ssd’uri pentru utilizatorul normal. toate au rezistat mult peste asteptari. samsung 840 pro a trecut de 2.4 petabyte.unui utilizator normal ii tre cateva vieti sa foloseasca atatea date
http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead
si vorba ta,sa fim seriosi,vorbeste pentru tine.o fi suficient pentru tine dar nu pentru toti
sunt modele superioare cele din test.
totusi, la ce iti trebuie ssd in afara de windows?
superioare? sunt din gama consumer. pentru utilizatorul normal.acel intel din test e o ‘vechitura’ din 2012,seria 300.iar samsungurile din seria 840 sunt superioare cui?modelelor precedente poate.tot consumer sunt.
pai in primul rand pentru majoritatea laptopurilor,ce sunt limitate la un singur bay.si bineinteles pentru programe. mie doar fisierul program files imi ocupa vreo 25gb.asta pe langa cel de users care ocupa si mai mult.unii mai pun si cate un joc doua.sa nu iti termini cafeaua pana intri pe server.daca folosesti ceva mai profi gen suita adobe un ssd ajuta foarte mult.exemple random dar iti faci o idee cum ca nu la toti le ajung 64gb.alt exemplu:multi vor pc`uri silentioase.sa scape de caraitul hdd`urilor si folosesc doar ssd
hdd`urile de mult nu mai caraie. am un wd green de 1 tb de 2 ani. nici nu se aude. cu alea vechi e alta poveste