Cand AMD a debutat in industria CPU-urilor, cartile erau deja facute de Intel. Acestia inventasera arhitectura x86, o brevetasera, si orice nou venit prudent trebuia sa se afilieze la trend. Ceea ce a si facut AMD, cumparand licenta x86, pentru dezvoltarea si productia procesoarelor, printr-un contract reinnoibil periodic, netransmisibil.
Insa de cand AMD a anuntat ca va ramane fara fabrici si va infiinta o subcompanie care sa se ocupe de productie, aceasta licenta a fost luata in discutie de presa IT. Intel a stat cuminte si nu a declarat nimic. Dar acum, cand AMD a creat GlobalFoundries, si a anuntat cine si cat % va controla, a venit si raspunsul Intel:
Acestia ameninta ca vor retrage licenta x86 in 60 de zile pentru ca AMD a incalcat acordul initial, dupa care vor trece la actiuni in justitie. AMD pe de alta parte se apara, declarand ca a creat GlobalFoundries in concordanta contractului de licenta, si ca acuzatiile Intel sunt nefondate, chiar rauvoitoare.
Conform AMD, Intel incearca sa distraga atentia de la propriile procese, legate de mituirea integratorilor pentru a furniza doar sisteme cu procesoare proprii. Si pentru ca astfel de acuzatii ar afecta relatiile comerciale, AMD spune ca va da la randul sau in judecata Intel daca acesta va retrage licenta x86.
Chiar daca o sa dispara AMD, Intel nu o sa ramana fara concurenta,datorita legilor americane legate de monopol.Samsung si IBM abia asteapta sa intre pe piata procesoarelor;IBM are un parteneriat cu AMD,iar daca Intel ii va retrage licenta AMD-ului,atunci o va cumpara de la IBM care detine si ea o licenta x86.