In urma cu cateva luni va spuneam ca Intel ar putea sa sudeze pe viitor procesorul la placa de baza. Ceea ce ar fi insemnat comercializarea unui combo in loc de componente separate, si ar fi perturbat semnificativ afacerile producatorilor de placi de baza. Acum insa acest viitor arata mult amai incert.
Se pare ca Intel se pregateste sa renunte la a-si mai realiza propriile placi de baza desktop. Modelele pentru CPU-urile Haswell, din 2013, vor fi ultimele. Dupa care nu vom mai vedea placi de baza semnate de Intel. Vor continua sa produca si sa vanda chipset-uri si design-uri de referinta celorlalti integratori, dar atat.
Divizia de placi de baza se va destrama incet in urmatorii trei ani, iar angajatii vor fi distribuiti in restul companiei. Ultimele placi de baza care vor iesi de la Intel vor beneficia de garantie normala, si vor fi sustinute pe toata durata lor de viata.
Acum ne dam seama cu adevarat cat de putin mai crede Intel in segmentul desktop, din moment ce este dispus sa renunte la placile lor de baza.
Sunt convins ca intel nu are vanzari insemnate in ceea ce priveste placile de baza,fiind destul de limitate de bios-ul sarac pe care il au. Se pare,intradevar, ca se va renunta incet la segmentul desktop in favoarea placilor de baza cu procesorul sudat. Este totusi neasteptat pentru noi,care credeam ca si intel va produce aceste combo-uri,dar se pare ca vor lasa doar producatorii consacrati sa produca aceste combo-uri. Astfel intel va renunta si la eventualele probleme de service RMA,acestea fiind pasate catre cei care vor produce placile de baza. As putea spune ca este o miscare inteligenta.
De obicei cu cât circuitele electronice sunt mai miniaturizate, cu atât sunt mai performante și mai sigure. Circuitele de cablaj lungi sunt de fapt niște rezistențe, inductanțe și capacități nedorite. Va avea cu siguranță și câte ceva demontabil pentru că poate vrei să pui mi multă memorie sau un alt ssd. Oricum, vestea nu este rea pentru că circuitele de cablaj cu cât sunt mai scurte, cu atât sunt mai sigure. De condensatoare cred că inevitabil va fi nevoie oricât de înguste vor fi circuitele de cablaj. Alimentările trebuie întotdeauna să fie bine filtrate și reparazitate. Probabil vom avea niște cutiuțe de tablă care să se lege sau să se asambleze cumva. Nu știu însă cum va rămâne cu plăcile video pci express. Piața este plină de moniștii de plăci video care consumă sutele de watți. Ce se va întâmpla cu ele? Vom asista la apariția unor unități centrale separate pentru procesarea video?
Da si eu cum sa mai programez, cum o sa ma joc/multimedia daca dispare desktop-ul? O sa stau sa programez pe tableta ha ha ha, ceea ce e imposibil. Chiar si pe laptop mie greu sa scriu cod, nu pot sa stau ingramadit acolo pe tastatura aia si monitor mic.Nu cred ca desktop-ul va disparea.Intel renunta la placile lor pt ca nu prea cumpara lumea de la ei, multi cumpara de alti producatori. Asta cu tabletele e mai mult de fitze, doar de navigare si alte chestii care nu implica productivitate….nu-mi plac.
Pt cei cu site-ul puneti si voi un buton de Edit, in caz ca gresesc ceva gen text/ortografie/sa post sa corectez sau daca vreau sa mai adaug ceva…
este pur si simplu reducere de costuri intr-o perioada de scaderi in vanzari .. si pe fondul unor investitii pentru viitor care costa enorm de multi bani (nodul de 14nm, waffer de 450mm…)
@Remus Satala
Nu pun la indoiala cunostiintele tale in domeniul electronicii,dar de-a lungul timpului s-a demonstrat ca nimic nu este perfect pe lumea asta si sunt sigur ca probleme vor fi,nu la fel de mari ca si pana acum.dar vor fi.
@Claudiu
Nu cred ca desktop-ul va disparea cel putin in viitorul apropiat si mediu(5-10 ani),sunt companii,institutii,banci mari care inca au nevoie de putere mare de calcul si nu cred ca s-ar putea descurca cu un laptop,de exemplu.
Cred ca se doreste intr-un fel miniaturizarea componentelor si inglobarea lor pe aceeasi placa de baza. Astfel este posibil ca in viitor sa vedem,pe langa procesoare,si inglobarea memoriei,placa video,etc.. Propriu zis,probabil ca vom merge la magazin,vom cumpara un kit de asta,care are totul inclus si il vom monta intr-o carcasa si cam asta va fi. Si astfel,probabil si problemele de service,vor fi suportate doar de firmele care le vor monta pe placa de baza.
Era si timpul, cine dracu da bani pe placile lor de baza proaste si incredibil de scumpe cand alti producatori le fac mai bine. SRSLY … nu are nici o treaba cu ideea ca moare desktopul, nu va murii niciodata fiindca deviceurile mobile nu vor putea intrece niciodata un desktop la putere de procesare. PUNCT.
cred ca in urmatorii ani toate componentele vor fi puse intr-o cutiuta astfel incat daca se strica ceva,pc-ul trebuie schimbat cu totul(un fel de unica folosinta)
Eee… e complicat. Dacă Intel ar fi vrut musai să facă cele mai tari plăci de bază n-ar fi avut probleme, că se pricep la tehnologie. Dar din plăci de bază nu iese profit atât de mare ca din procesoare sau cipseturi, aşa că nu s-au agitat. Pe de altă parte nici nu avea rost să facă exces de zel în segmentul ăsta pentru că i-ar fi acuzat ceilalţi producători de plăci de bază că le face concurenţă neloială – că ei centrează şi ei dau cu capul, sau că păstrează cele mai bune tehnologii pentru ei, în detrimentul concurenţei.
Intel a jucat cinstit aici şi doar s-au asigurat că există modele de referinţă pe care procesoarele Intel să funcţioneze de la bine în sus. Acuma… rateuri au mai fost – nici nu pot uita uşor episodul plăcilor de bază pentru Sandy Bridge şi ce haos a ieşit. Dar per ansamblu Intel a făcut o treabă bună şi a păstrat ecosistemul curat.
Acum pe de-o parte piaţa de desktopuri scade încet-încet, pe de altă parte, producătorii de plăci de bază au parcurs un drum lung şi consistent cu integrarea platformelor Intel, cu rezultate foarte bune – adică plăci de bază de calitate. Plus că Intel se apropie încet-încet de System on a Chip chiar şi în segmentul desktop (CPU, GPU, controller de memorie etc). Având tot mai multe componente direct în CPU, scad tot mai mult şansele ca producătorii de plăci de bază să dea rateuri, aşa că… multă sănătate şi spor la făcut procesoare mai bune! 🙂