Dar ultimele informatii de pe Internet ne prevestesc nu viitor nu prea placut. S-ar parea ca Intel vrea sa renunte cu totul la segmentul desktop, cel putin la cum este acesta momentan reprezentat. Si dupa Haswell, care va urma actuala reteta (notebook > desktop), Broadwell va fi o revolutie (negativa) in domeniu.
Mai exact aceste chip-uri, ce vor fi realizate intr-un proces tehnologic de 14 nm in 2014, desi vor fi eventual prezente si pentru sisteme desktop, nu vor mai avea socket. In loc, vor veni sudate direct pe placa de baza. Ceea ce va elimina complet upgrade-ul, overclocking-ul, si nu in ultimul rand producatorul de placi de baza.
Pentru ca acestia din urma nu vor mai putea face nimic fara acordul Intel. Si ar trebui sa cumpere si procesorul, si sa incerce ulterior sa vanda un combo. Poate o sa supravietuiasca cei cativa jucatori mari. Insa la fel de probabil Intel va decide sa vanda singur acest combo. Nu stiu ce va crede consiliul concurentei despre aceasta idee.
Din punctul de vedere al utilizatorului lucrurile vor fi mult mai simple. In sensul rau bineinteles. Desktop-ul se va transforma intr-o cutie in care nu mai are rost sa umblam, pe care nu o sa o mai deschidem decat sa o curatam de praf (eventual). Adica PC-ul se va intoarce la originea sa, dupa o lunga perioada de versatilitate.
Totusi s-ar parea ca decizia finala nu a fost luata, si speram ca Intel incearca momentan marea cu degetul. Poate va tine cont de toate parile negative generate. Si poate nu va devia de la directia actuala. Altfel desktop-ul si ceea ce reprezinta el va fi mai repede sau mai tarziu mort. AMD nu cred ca va putea sustine singur segmentul, dar cine stie.
Si cu siguranta o astfel de schimbare va accelera adoptia de procesoare ARM si in lumea desktop. Adica data PC-ul ajunge o cutie, de ce sa nu fie una cat mai mica, eventual integrata / atasata pe spatele monitorului / televizorului? x86 isi va pierde si ultimele avantaje, si va trece incet in istorie.