S-a vazut clar la ultimele generatii de procesoare Intel axarea pe segmentul mobil si pe consumul electric redus. Practic chip-ul de baza este un procesor de laptop, care este ulterior extrapolat si la segmentul desktop (in mare prin cresterea frecventei si a voltajului). Si in trecut lucrurile stateau exact invers.
Dar ultimele informatii de pe Internet ne prevestesc nu viitor nu prea placut. S-ar parea ca Intel vrea sa renunte cu totul la segmentul desktop, cel putin la cum este acesta momentan reprezentat. Si dupa Haswell, care va urma actuala reteta (notebook > desktop), Broadwell va fi o revolutie (negativa) in domeniu.
Mai exact aceste chip-uri, ce vor fi realizate intr-un proces tehnologic de 14 nm in 2014, desi vor fi eventual prezente si pentru sisteme desktop, nu vor mai avea socket. In loc, vor veni sudate direct pe placa de baza. Ceea ce va elimina complet upgrade-ul, overclocking-ul, si nu in ultimul rand producatorul de placi de baza.
Pentru ca acestia din urma nu vor mai putea face nimic fara acordul Intel. Si ar trebui sa cumpere si procesorul, si sa incerce ulterior sa vanda un combo. Poate o sa supravietuiasca cei cativa jucatori mari. Insa la fel de probabil Intel va decide sa vanda singur acest combo. Nu stiu ce va crede consiliul concurentei despre aceasta idee.
Din punctul de vedere al utilizatorului lucrurile vor fi mult mai simple. In sensul rau bineinteles. Desktop-ul se va transforma intr-o cutie in care nu mai are rost sa umblam, pe care nu o sa o mai deschidem decat sa o curatam de praf (eventual). Adica PC-ul se va intoarce la originea sa, dupa o lunga perioada de versatilitate.
Totusi s-ar parea ca decizia finala nu a fost luata, si speram ca Intel incearca momentan marea cu degetul. Poate va tine cont de toate parile negative generate. Si poate nu va devia de la directia actuala. Altfel desktop-ul si ceea ce reprezinta el va fi mai repede sau mai tarziu mort. AMD nu cred ca va putea sustine singur segmentul, dar cine stie.
Si cu siguranta o astfel de schimbare va accelera adoptia de procesoare ARM si in lumea desktop. Adica data PC-ul ajunge o cutie, de ce sa nu fie una cat mai mica, eventual integrata / atasata pe spatele monitorului / televizorului? x86 isi va pierde si ultimele avantaje, si va trece incet in istorie.
So it begins.
Exe, vezi pe SA = SemiAccurate.
Intel face bani din servere, nu din segmentul desktop. Si NU face bani din segmentul mobil actual – nu ma refer la laptoape, ci la restul dispozitivelor mobile, care nu au procesoare Intel, ci ARM. Daca va uitati in urma si in viitor, smartphonurile si phableturile au avut si vor avea o crestere exploziva, fata de desktopul clasic, care e pe moarte, si laptopul clasic, care si ala gafaie din greu. Deci si in concluzie, Intel isi baga piciorul -scuzati-mi exprimarea- in fata fraierilor multi, care ii aduc un profit mic, si se duce unde se joaca baietii mari.
Sa nu uitam ca Apple isi face singura procesorul, renuntand la Intel si in macbookurile sale. Dupa ce o sa cumpere ceva gen TSMC, o sa poata sa il si produca, si atunci o sa scuipe seminte pe toti dusmanii.
Intel este acum intr-o lupta la deal =uphill battle= in lumea mobila non-laptop, si momentan nu pare sa castige momentum. //fuck limba romana, ca incep sa n-o mai stiu//
ARM pe de alta parte incepe sa fie prezent pe piata serverelor, datorita consumului redus de energie al procesoarelor sale. Ei mai tb sa munceasca la partea de putere bruta, unde Intel nu are rival. In schimb, Intel se chinuie din rasputeri sa-si faca procesoarele si eficiente energetic, si puternice – Atom anyone ?
AMD ? pai s-au scos la vanzare, ca nu prea o duc bine. Ei, din pacate pt toata industria IT, nu mai inoveaza, ci ii URMEAZA pe ceilalti. Vezi faptul ca au concediat +3000 INGINERI, au anulat nu stiu ce linie de procesoare (nu sunt fan, asa ca nu urmaresc in detaliu cum se cheama) *well si sunt pe minus ca si profit, si cu incasari mai mici decat profitul Intel.
As zice ca lumea se apropie cu pasi repezi spre cazul –evident astia civilizati, nu baietii care fac castele de nisip– in care intri in casa si vorbesti cu computerul casei sa dea drumu la apa la dus, sa porneasca microunda si sa dea drumul la televizor pe un meci din liga spaniola.
O sa fie o revolutie pe partea de overclock-ing, nasol oricum, dar nu o sa fie asa, cel putin nu multa vreme.
As aprecia daca ai specifica si sursa originala sau link-ul.:D
Trecem pe AMD 😀
E stupid, nu cred ca se va renunta vreodata la segmentul DESKTOP. Iar daca se va renunta le dau dreptate astora cu prezicerea sfarsitului lumii.
In masura in care marii invartitori ai afacerilor globale din IT vor reusi sa-si impuna interesele si trendul – iar asta se pare ca va fi al terminalelor mai mult sau mai putin mobile ajutate de date stocate in cloud si procesare a lor tot acolo, the Good of the clouds va face inutile PC-urile pt marea majoritate a userilor. Cunosc destule persoane pentru care pc-ul nu inseamna altceva decat net, facebook, filme online, muzica si mess, chestii care se pot face la fel de bine si pe o tableta.
Batalia cea mare acolo se va duce, pe acest segment de piata devenit majoritar, si PC-urile vor ramane ce au fost si pana acum vreo 7 ani. Niste monstrii in posesia unor indivizi care, folosind programe si jocuri de mii de dolari – desigur piratate, isi vor antrena cand neuronii senzitivi, cand cei asociativi jucandu-se de-a hotii si vardistii cu preacinstitii sfinti din ‘naltele ceruri.
Ce mai, adevarat scenariu de film apocaliptic cu tenta sifi!
Si-o sansa in plus de salvare va veni din partea HSA, de la AMD. Miez de X86 dublat de nuclee multe de procesare paralela, garnisita cu un pic de ARM.
Sa gandim matur,eu tot am mancat ‘cereale’ pe aici,pe blog,sub numele asta si sub alt nume,nu este deloc OK ca suntem pe mana acestor giganti,Google,Intel,Microsoft.Mi-a imi suna al naiibii de rau…
Daca o sa stam o viata intreaga cu mana in buzunar,atunci cand ai sa ai nevoie,sa nu zic de un desktop,de un workstation(unul serios,ce sa fie ‘inima’ locuintei-vezi zeci de filme SF cu tema asta),ce ai sa faci?Ai sa cumperi o configuratie gen I7 3770;16GB RAM DRR3@1866Mhz;GTX 670 la un pret de 3x mai mare?
Daca nu se actioneaza,ne trag pe sfoara pana unde doresc ei….daca ne-au bagat pe tableta total,am numarat toti ‘purceii’,ne pot duce intr-un monopol tanar,necunoscut pentru multi si anemic la furt de date,bandwith internet etc.
Va dura pe putin 5 ani ca romanii sa se obisnuiasca cu asa ceva(in sensul ca sa stii ce poat face gadgetul,sa-l cunosti cum cunosti acum Windows XP sau Linux pentru unii).Nu este corect!
Tehnologia ar trebui sa stea inca ceva timp in training…nu are rost sa ne incurcam cu mofturile Intel,putem refuza prin feedback negativ pe o retea de scoializzare…daca nu le bagam mintiile in cap exista sanse ca sa nu mai avem niciodata dreptul de a alaege o configuratie de lucru(cum se fac acum configuratiile desktop).
Trist,dar adevarat…
segmentul desktop/workstation nu va muri,poate va fi diferit de cum il stim ,dar nu va muri.la cum evolueaza lucrurile ,va fi nevoie de tot mai multa putere de procesare,ceea ce nu se gaseste in nici un ARM,si fiind 2013 imediat,tot asa va fi si peste 1-2 ani.vedem AMD cum pierd din ce in ce mai mult pt ca au ramas in urma.credeti ca intel va accepta asa cv? @Thrac Dark normal ca se vand mai putine pc`uri/laptopuri.spre ex lumea il are acasa pe cel cumparat acum 2 ani si il vor mai avea inca un an cel putin.pe viitor vor mai scadea si vanzarile de tablete din acelasi motiv.oricum ramane de vazut ce si cum o fi
Thx @Thrac Dark
@ionyva, tare faza cu sfarsitul lumii, facand referire la renuntarea desktop-urilor.
@cool, cam asa o sa fie cum zici tu, cel putin asa tind si eu sa cred, insa cu scaderea vanzarilor de tablete, nu prea cred mai ales daca o sa evoulueze tabletele, exponential… sau nu:)):D
Interesant ii ce o sa faca AMD-ul.:)
Era si timpul.
Vezi ca SA = Something Awful. 🙂
AMD se pare ca trage sa fie cumparabila si poate se va autodizolva. Intel priveste cu jinda la Apple si samsung cum fac profit cu produse finite si vrea sa devina un producator de produse finite nu de componente. Ottelini tocmai a fost pensionat pentru a se pune bazele noi directii.
@shiramoo:
[…] AMD se pare ca trage sa fie cumparabila si poate se va autodizolva. […]
Sursa sau iesi afara.
eu nu vreau tableta nici gratis, adica o vand daca o primesc cadou.
dupa mine, viitorul va fi de genul bonus o tableta la un sistem pc cumparat.:)
@alin:
E bine atunci ca nu e ‘dupa tine’ viitorul.
@Silver era si timpul pt ce? stai linistit ca nu e nimic.nu avem glob de cristal.e doar un zvon de pe semiaccurate.broadwell va fi pe soket lga 1150 100%.nu sudat.
@cool:
Numai faptul ca se ‘discuta’ sau se ‘zvoneste’ asa ceva e un lucru bun, inseamna ca intel chiar incearca sa ne ‘impinga’ inainte.
Poate nu asta, poate nu urmatorul, dar se gandesc sa o faca 🙂
De asta ne arunca ‘zvonuri’, sa ne pregatim, bine, si sa vada reactia noastra (cat de mult poti sa plagi)
in viitorul meu, voi avea o tableta holograma, activata de la ceas de exemplu.:)
astept sa pluteasca un „ecran” interactiv si care chiar sa-mi citeasca gandurile, avand cpu in ceas sau ceva asemanator.
plus alt „ecran” direct pe retina, cand e cazul.
Aline trezeste-te ! Suntem inca in 2012 !
De parca nu mi-au ajuns vestile proaste din ultima vreme…aceasta le pune capac.Renuntarea la productia de componente modulare cred ca este un pas inapoi pentru piata IT si un pas inainte spre monopol corporatist absolut.Sincer nu m-ar deranja ca componentele sa devina mai mici atat timp cat pot pastra putere mare de procesare bruta cu care ne-a obisnuit Intel combinata cu un consum redus de energie si compatibilitate universala(=> libertate mare de alegere a componetelor).Acesta ar reprezenta un pas inainte logic, economic si normal pentru noi dar si pentru planeta acesta din care extragem si asa putinele materiale rare folosite la fabricarea acestor componente/dispozitive.Inlocuirea totala cu tablete sau alte dispoztive, care in momentul in care se deterioreaza/nu mai sunt bune trebuie inlocuite complet e o alternativa anti-economica care incurajeaza poluarea si risipa resurselor planetei.
Nu se va intampla niciodata sa dispara tehnologia curenta de montare a componentelor; pentru ca asta ar afecta serios piata statiilor de lucru si productivitatea companiilor care se folosesc de calculatoare pentru proiectare (adica mai pe toata lumea care lucreaza in industrie).
Pana si in industria web se tinde spre versatilitatea mai ales de cand exista posibilitatea de a virtualiza sisteme; ai posibilitatea sa iti alegi intre sisteme, sa le accesezi via SSH etc.; astfel cand primesti gazduire nu mai primesti „pachet sau nimic”.
@F. Dragos:
Nu fii asa de sigur;
Sunt ‘tabere’ cu pareri impartite aici:
Gandeste-te la DELL/HP/ACER etc cat ar avea de castigat dupa asa ceva, nu exista upgrade: BUY NEW.
^ de aici vine ‘presiunea’
Intel castiga, producatorul castiga.
Consumatorul oricum o sa cumpere ce i se da, nu are de ales.
–––––––––––––––––––––––
Nu-i CHIAR asa de rau sa stii, o sa fie vorba de un combo, Placa de baza + CPU all-in-one.
Nu-i prea diferit de ce se intampla acum, i5 anul asta, la anu’ i5 cu ALT socket = alta placa de baza.
Da, o sa fie foarte mult ‘marketing’ la mijloc la inceput gen: Nu poti placa aia cu CPU-ul ala, cumpara combo-ul asta pentru CPU-ul ala (mai scumpa placa)
Ne adaptam, lumea nu se ‘termina’ cu PC-urile oricum, prin asta vreau sa zic ca ‘lumea’ deja cumpara un PC si gata, nu stie ce-i inauntru, nu vor face niciodata upgrade, nu-i intereseaza, cumpara unul nou la anul;
Aici vorbim de FOARTE multi oameni, procentaj mare de oameni de la care producatorii isi iau cei mai multi bani (vezi America)
Deci, se intampla, poate nu la anu’, dar ‘vine’ 🙂
Integrarea este inevitabila, la fel cum au fost integrati tranzistorii intr-un chip. Din moment ce fiecare componenta devine din ce in ce mai mica si mai ieftina, ce rost mai are sa le cumpar separat? Datorita miniaturizarii, modularitatea ar deveni imposibila, la un moment dat.