Saptamana trecuta Intel a inceput sa livreze noile procesoare Haswell. Si impreuna cu ele, pentru a da de lucru si producatorilor de placi de baza, a introdus si doua chipset-uri pentru aceste CPU-uri si socket-ul LGA1150. Ele se numesc Z97 si H97. Insa nu va lasati pacaliti de denumiri, pentru ca nu aduc mare lucru peste predecesorii lor, Z87 si H87.
Doar mai multe optiuni de stocare. Insa pentru a le justifica achizitia, Intel le-a facut singurele chipset-uri compatibile oficial cu procesoarele Haswell cu multiplicator deblocat din familia Devil’s Canyon, si singurele care vor suporta si viitoarele Broadwell-uri LGA1150.
Dar sa revenim la stocare. Astfel, Z97 si H97 suporta, in cadrul Rapid Storage Technology 13, SATA Express si M.2, ambele capabile de 1 GB/sec. Asta pe langa UEFI, RAID 0/1/5/10 cu TRIM in RAID 0 la SSD-uri, si Smart Response. Insa noua conectivitate nu este impusa, ci mai mult lasata la latitudinea integratorilor, pentru ca aceste chipset-uri ofera un grad de flexibilitate a port-urilor I/O.
Mai exact, Z97 si H97 au fiecare cate 18 port-uri de mare viteza. Dintre acestea, fixe sunt patru USB 3.0, patru SATA 600, si sase benzi PCI-E 2.0. Insa mai exista alte doua USB 3.0 si doua SATA 600, care pot fi preschimbate in PCI-E 2.0, in functie de nevoi, dar fara a depasi un maxim de opt PCI-E 2.0. Si aceste benzi PCI-E sunt folosite pentru GigaLAN (o banda), SATA Express (doua benzi) si M.2 (doua benzi).
Tot la aceste noi chipset-uri s-a crescut cache-ul SSD dinamic la 16 GB, care pot fi folositi si pentru a salva datele din memoria RAM cand PC-ul este trimis la culcare. Si ne-ar place sa vedem placi de baza cu 16 GB de memorie flash ultra rapida direct pe PCB.
Diferentele intre Z97 si H97 raman cam aceleasi. Z97 este orientat pentru overclocking si multi GPU (configurabile 16/0/0 sau 8/8/0 sau 8/4/4), si stie Dynamic Storage Accelerator. H97 pe de alta parte ne aduce Small Business Advantage.
Si ambele au patru slot-uri DDR3, 14 USB-uri (maxim sase 3.0), sase SATA 600, Device Protection with Boot Gard, Rapid Start, Smart Response etc. In concluzie Z97 si H97 incearca sa ne convinga sa ne scimbam placa de baza, si sa cheltuim mai mult, punandu-ne pe masa mai multe optiuni de stocare. Pe care insa nu o sa le folosim, pentru ca SSD-urile SATA Express si M.2 sunt putine si scumpe, si complica si mai mult alegerea finala (HDD, SSD SATA, SSD express).
Sunt surprins de faptul ca nu se trece serios pe USB 3.0.