Site icon Arena IT

Jumătate din planetele telurice sunt lumi fierbinți, de lavă

Deși targetul lor este identificare unei planete care să poată menține viața. un nou Pământ, sunt destule anomalii pe care cercetătorii le descoperă la exoplanetele pe care le urmăresc.

Dacă ieri am descoperit planetele-pereche, care nu orbitează vreo stea, ne mutăm azi pe teritoriu fierbinte. Astfel, cercetătorii au calculat că aproape jumătate din toate exoplanetele telurice (asemănătoare ca structură, cu Terra sau Marte) descoperite până în prezent au nevoie de mai puțin de 10 zile terestre pentru a orbita în jurul stelei lor. Apropierea acestor lumi de stelele lor le face să fie foarte fierbinți și să poată avea magmă lichidă pe suprafața lor.

În afara sistemului nostru solar, cea mai faimoasă astfel de planetă este Janssen, un super-Pământ care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, aflată la o distanță de 41 de ani-lumină, în constelația Racului. Îi ia doar 0,7 zile terestre pentru a parcurge o orbită și găzduiește mări de lavă.

Poate părea o lume atât de bizară încât abia dacă merită să fie cunoscută, dar aceste planete îi pot învăța pe cercetătorii planetari despre istoria timpurie a Pământului. Asta pentru că și noi am avut o asemenea soartă, la momentul creării Terrei și în perioada imediat următoare.

Studiul, care a folosit un model computerizat pentru a simula aceste planete, a scos la iveală trei tipuri probabile de planete fierbinți – cele cu mantaua lichidă topită, cele în care un ocean de magmă se află la suprafață și un al treilea tip hibrid.

Pe baza acestor observații putem realiza cât de unic, dar și ciudat, este sistemul nostru planetar, dar mai ales Terra…

Sursa: forbes.com

Exit mobile version