V-am mai povestit ca sunt un impatimit al cafelei, nu neaparat pentru a o consuma, ci mai degraba pentru a o prepara.
Ei bine, dr. Kevin Moroney și dr. Ken O’Connell, din cadrul Universitatii Limerick, au descoperit ca tot ceea ce stiam noi despre prepararea cafelei ar putea fi gresit. Si, inainte sa o dati pe aia cu „cercetatorii britanici, da-mi pace!”, tineti cont ca ei doi sunt … irlandezi! Nu ai fi zis ca ar fi interesati de altceva decat studii despre bere sau despre whiskey, nu?
Cei doi au studiat atent procesul de preparare al cafelei si au ajuns la concluzia ca noi masuram calitatea preparatelor prin prisma a doua aspecte: taria cafelei (cantitatea de material solubil din produs) si cantitatea de material extras din cafea. Problema este ca facem toate astea ca o medie a cafelelor, si nu ne raportam la un soi specific, spre exemplu. Ori, diferite soiuri de cafea, din diferite zone, culese in perioade diferite (scuzati repetitia), prezinta variatiuni in felul in care se comporta in momentul procesarii.
Astfel, solutia propusa este sa se foloseasca procese matematice specifice, care sa masoare procesele de dizolvare si transport chimice care se desfasoara intr-un singur bob de cafea. In plus, se vor utiliza si detalii din dinamica fluidelor, aplicate la situatia in cauza – si anume cum se comporta pe un pat de cafea 🙂
Concluzia lor este ca doar asa pot oferi celor din domeniu o ecuatie perfecta care sa poate conduce la crearea unei cesti de cafea perfecte!!! Nu stiu voi, dar mie mi s-a facut pofta de o cafea si chiar acum voi merge la espressor! Sunt destul de multumit de felul in care o prepar eu 😛
Sursa: siliconrepublic.com
O prepari tu, sau esspressorul?
Ai esspressor care și râșnește cafeaua, pui boabe, sau gata măcinată, sau folosești esspressor cu (,) capsule? Și mie îmi place cafeaua foarte mult, ba chiar mi-am făcut un sistem rudimentar cu care fac cafea la ibric pe nisip. Tipul ăsta de preparare face ca gustul cafelei să fie foarte bun, indiferent de marca (,) cafelei folosite. Am și un esspressor cu capsule pe care-l folosesc pentru comoditate și viteză de preparare.
In articol ai un link la un alt articol de-al meu. Acolo ai poza cu el 🙂 E semiprofesionist, deci macina cafeaua el, dar stie si cu cea gata macinata.
O, da! Sa vina ecuatia! Pana atunci insa o sa mai beau multe cafele: la ibric, filtru, expresor (pe baza de cafea boabe). „Discriminez” doar expresorul automat bazat pe capsule – am unul in casa dar nu sunt fan – i l-am „lasat” sotiei. Eu tot cu solutiile si masinile „clasice” chiar daca necesita un pic mai multa munca. Apropo, cine credeti ca e PERSOANA care cumpara si raspunde de prepapararea cafelei in casa (in majoritatea cazurilor). Io, desigur – e si normal avand in vedere ca sangele meu bate in negru de la cata cafea „rad” zilnic 🙂 .
Cea mai buna cafea este aia pe care ti-o prepari singur. La ibric mi se pare cea mai buna. Detest masinariile in cazul prepararii cafelei…
eu prefer la esspressor, mai exact la cel din articolul meu 😛
Nu zic de faptul ca n-ar fi buna cafeaua la espressor – mai beau ocazional la serviciu – dar aia facuta cu metal (ibric), foc si apa dupa o procedura (matematica – calculul cantitatilor si al timpilor…) proprie, este the best 🙂
Nu neapărat manele, dar ceva sa placa la toată lumea :p