Un ocean sarat ar putea fi ascuns sub suprafata celei mai mari dintre cele 4 luni ale lui Jupiter, Ganymede. Cercetatorii de la NASA au descoperit noi dovezi in acest sens, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, folosit pentru a studia aurora lunii, un fenomen optic cauzat de campul magnetic al acesteia dar si al planetei Jupiter.
Oceanul din interiorul lunii, ce este acoperit de o crusta groasa de gheata, ar putea avea mai multa apa decat este pe Terra. Cercetatorii cred ca oceanul are o grosime de 60 de mile, de 10 ori adancimea oceanelor Pamantului. In plus, au fost descoperite si semne ca suprafata lui Ganymede a fost inundata, intr-o anumita perioada.
„Exista un mod prin care un telescop sa poata fi folosit pentru a vedea in interiorul unei planete?” s-a intrebat Joachim Saur, geofizicianul si leader-ul echipei care a facut descoperirea. Aceasta intrebare l-a dus cu gandul la aurora, pentru ca aurorele sunt controlate de campul magnetic, iar daca le observi corect, poti descoperi informatii despre campul magnetic. Prin urmare, cunoscand campul magnetic, poti afla ceva despre interiorul lunii. Aceasta metoda, utilizata pentru determinarea interiorului lunii Ganymede, va putea fi folosita pentru studiul exoplanetelor (planete din afara sistemului nostru solar).
Agentia Spatiala Europeana planuieste sa lanseze o sonda care sa exploreze Jupiter si lunile sale in 2022.