Un ocean sarat ar putea fi ascuns sub suprafata celei mai mari dintre cele 4 luni ale lui Jupiter, Ganymede. Cercetatorii de la NASA au descoperit noi dovezi in acest sens, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, folosit pentru a studia aurora lunii, un fenomen optic cauzat de campul magnetic al acesteia dar si al planetei Jupiter.
Oceanul din interiorul lunii, ce este acoperit de o crusta groasa de gheata, ar putea avea mai multa apa decat este pe Terra. Cercetatorii cred ca oceanul are o grosime de 60 de mile, de 10 ori adancimea oceanelor Pamantului. In plus, au fost descoperite si semne ca suprafata lui Ganymede a fost inundata, intr-o anumita perioada.
„Exista un mod prin care un telescop sa poata fi folosit pentru a vedea in interiorul unei planete?” s-a intrebat Joachim Saur, geofizicianul si leader-ul echipei care a facut descoperirea. Aceasta intrebare l-a dus cu gandul la aurora, pentru ca aurorele sunt controlate de campul magnetic, iar daca le observi corect, poti descoperi informatii despre campul magnetic. Prin urmare, cunoscand campul magnetic, poti afla ceva despre interiorul lunii. Aceasta metoda, utilizata pentru determinarea interiorului lunii Ganymede, va putea fi folosita pentru studiul exoplanetelor (planete din afara sistemului nostru solar).
Agentia Spatiala Europeana planuieste sa lanseze o sonda care sa exploreze Jupiter si lunile sale in 2022.
Salut Andrei,
Știu că ai vrut să te faci înțeles, dar e cam ciudat să spui 4 luni în loc de 4 sateliți artificiali, mai ales că Luna e nume propriu.
Oricum, interesant articolul.
Numai bine.
Apreciez.
Totusi cred ca e vorba despre 4 sateliti naturali, nu artificiali …
Daniel …comon !!!….daca te pricepi la astronomie lunii=sateliti naturali …pls nu mai face pe natzy grammatyk…pls:-)
Daca traim in Romania, atunci folosim sistemul metric. Si atunci transformam milele in kilometri. Adica 60 mile reprezinta aproximativ 96.56064 km.
Corect.
Mersi pentru feedback, eu sunt obisnuit si cu mile. Dar o sa tin cont.
oooooo altul care face pe natzy ….pls daca esti destul de priceput te descurci si cu mile ….eu nici nu am observat asta, caci stiu ce este o mila…………1 mila =1,609344 kilometri….:-)
Asta da știre, nu porcăriile cu ce telefon mobil a mai apărut sau ce a făcut OLX.
Andrei, fara suparare dar s-a schimbat cumva scopul site-ului ? Care e relevanta pentru domeniul IT ? S-au daca nu ai ce posta cauti ceva ca sa fi mereu activ ? 🙂
Dupa cum vezi avem si o sectiune de stiinta. Si decat sa postez despre ceva neimportant din IT, prefer sa prefer sa scriu despre evenimente importante din stiinta. Presupun ca atunci cand intri pe site vrei sa vezi articole noi. Asa ca incerc sa livrez un continut de calitate, indiferent de categorie. Asta e primul lucru pe care il iau in considerare cand postez: cat de important e articolul.
Pesemne vrei mai multe stiri reciclate cu ce telefoane chinezesti mai apar pe piata (iPhone adica).
Ca alea despre IT (de genul ce face nVidia, AMD, Intel) mai nimeni nu le citeste/comenteaza.
Sanex, ai dreptate, am greșit și eu:) ms
Avem voie si off topic 🙂 mi-a placut post-ul
Foarte interesant articolul. Felicitari Andrei P. si la mai mare!