Piata produselor de electronice a scazut inca de la inceputul lui 2008, in general, insa vanzarea serverelor e in continua scadere de cinci ani incoace. Acum, in a 3-a patrime a lui 2009, pentru prima data incepand cu ultima parte a lui 2008, piata serverelor a inceput sa creasca putin.
Criza a avut si efectele ei pozitive. Oamenii stiu acum sa-si foloseasca mai bine banii, stiu ce trebuie schimba si ce nu, upgrade-urile de fite nu mai sunt la moda. La fel s-a intamplat si pe piata IT: am nevoie de mai mult? nu. atunci de ce sa cumpar ceva mai performant? Aceste intrebari si le-au pus atat consumatorii de rand cat si companiile care, pe langa faptul ca nu au mai investit aiurea, au redus si acele resurse de care nu era nevoie.
Acum piata incepe sa creasca si comparativ cu a doua patrime din 2009 piata serverelor a crescut cu 12%. Cu toate acestea, daca e sa comparam aceeasi perioada a anului 2009 (a treia patrime) cu cea din 2008, vanzarea serverelor e inca in scadere cu 17% care, tradusi in dolari, inseamna 10.4 miliarde de dolari.
Asadar, criza n-a trecut inca nici in randul companiilor cu toate ca la utilizatorii de rand se observa o crestere a nivelului de comparaturi, online mai ales. Pe offline situatia nu e roz deloc. Flamingo s-a dus si presimt ca mai urmeaza si altii. Altex, TehnoMarket, Depozitul de calculatoare?
Pe online, in schimb, e mult mai bine. eMag, spre exemplu, a inregistrat cifre record in Octombrie 2009: 30.000 de clienti care au cumparat cel putin un produs si vanzari de 250.000 RON / saptamana. Mai e criza, sau nu?
Parerea mea e ca ce a fost greu a trecut. Cu toate ca o sa mai vedeti mari retaileri ca-si inchid portile asta nu mai inseamna criza, inseamna ca oamenii au invatat sa cumpere mai eficient si mai ieftin, adica online.
Buna,
Ce spui tu de emag nu e intru totul adevarat. Am lucrat la ei si inca am acces la informatii din interior. Daca ai merge in showroom-ul lor din Crangasi ai vedea ca o mare parte din cei 30.000 de clienti se regasesc acolo. Aveau ei niste studii la un moment dat, concluzia fiind ca multi stiu de emag, din site-ul pe care il acceseaza, mai cerceteaza piata, insa cei ce paseau in showroom habar nu aveau de site in marea lor majoritatea (doar auzisera de un magazin cu super preturi). Momentan consider emag o companie ce sta cu un picior pe online si cu altul pe offline, neputand renunta la niciunul. Bravo pentru articole! Cu stima, Bogdan
Cum am mai spus si la alt articol,e mult mai ieftin si mai comod ca sa cumperi online.Poti sa vizitezi o multime de magazine online si sa-ti alegi produsul cel mai ieftin.
Criza e departe de a fi trecut. E normal ca oamenii la sfarsit de an sa mai cumpere cate ceva, dar daca a trecut sau nu criza vom vedea abia toamna viitoare in functie de vanzarile din primavara-vara.
Normal. A spus nustiu cine ca aceasta CRIZA la noi o sa mai dureze vreo 7 ani de acu inainte. Mult succes 🙂