Desi Windows 7 este instalat pe jumatate din PC-urile si sistemele de calcul din intreaga lume, se pare ca americanii de la Microsoft au decis sa retraga Windows 7 din Mainstream Support anul viitor. Acestui sistem de operare i se aratura multe alte produse de baza ale aceleasi corporatii.
Ce inseamna ca un produs iese din Mainstream support? Nu este acelasi lucru cu End of support, asa cum s-a intamplat pentru Windows XP. End of Mainstream support se refera la faptul ca s-a incheiat perioada initiala de 5 ani de la lansarea produsului, timp in care Microsoft a avut grija sa asigure update-urile si pachetele gratuite pentru unele produse. Dupa incheierea acestei etape, produsele intra in categoria „Extended support”, cu o durata tot de 5 ani, in care americanii asigura gratuit doar pachete ce se refera la gauri de securitate. Alte service pack-uri sau actualizari care se refera la imbunatatirea nivelului de functionalitate fiind eliminate din aceasta categorie.
Printre produsele cele mai cunoscute se numara Windows 7, Windows Phone 7.8 si Windows Server 2008. Iata o lista completa a produselor care se apropie de Mainstream support:
Dupa cum a anuntat compania pe site-ul sau, acest lucru se va intampla pe 13 ianuarie 2015. Windows 7 are o cota impresionanta de piata, fiind instalat pe jumatate din calculatoarele de pe piata, potrivit unor date pe luna iunie 2014. Desi pe 8 aprilie Microsoft a taiat de tot actualizarile pentru Windows XP, acesta domina dupa Windows 7, cu un procent de peste 25%.
Daca va intrebati ce urmareste Microsoft prin aceasta trecere a unor sisteme de operare in Mainstream support, raspunsul e simplu: americanii vor ca utilizatorii sa treaca pe sisteme de operare mai noi, precum 8 sau 8.1
Isi bat joc de noi!
Nu ai motive de îngrijorare.Personal,nu am folosit niciodată actualizările de la Microsoft,iar Windows-ul rulează fără probleme,
Nu doar gauri de securitate ci si buguri iar asta conteaza. Microsoft nu va lasa un OS instabil pe piata, mai ales daca analizam cota de piata a MS si Windows 7 in mediul enterprise.
Nici macar Vista nu a fost lasat cu buguri.
Cred ca lumea asteapta Windows 9
Este aproape proverbiala alternanta intre versiunile bine primite si fiasco-uri…
Din nou cu teoriile conspirative. Nu e nici un subtext, nu este nici un plan malefic. Toate sistemele de operare sunt lansate cu o durata de suport in care sunt implementate optimizari si functii suplimentare. Dupa care se trec la proiecte noi, iar sistemul de operare primeste doar petice de securitate.
N-au decis spontan, azi, sa taie cordonul pentru ca Windows 8 nu se vinde bine. Asta este structura de cateva decenii. Windows 7 si XP au beneficiat de mai mult suport decat Windows 95 , care a primit un amarat de an extended support, sau 98, care a avut doar 3, respectiv 4 ani mainstream support in cele doua variante ale sale, si doar 8 ani de suport in total, nu 11 ca Windows 7.
Si, din nou, daca inceteaza dezvoltarea unui sistem de operare, nu inseamna ca trebuie sa abandonezi nava. Inseamna ca este stabil, ca asta este forma sa finala, ca asta este tot ce pot face fara sa il transforme intr-un sistem de operare diferit.
Surpriza apare la w9 a cărui licență nu va putea fi instalata decat pe un singur dispozitiv.
Astfel Microsoft poate contoriza/verifica licența atribiuta unui utilizator/unui dispozitiv :Concluzia:drepturi de autor nu w7 activat cu loader(e) si/sau activatoar(e).
asta sa o crezi tu boss
deja windows 8.1 se poate activa in modu retail( adica activat permanent in caz ca nu stii ) fara probleme dintr-un singur click
la fel se v-a activa si windows 9 stai linistit !
@Adi – chestia asta a fost mereu. Licentele se activeaza per device nu per user. Inca de la Winidows XP se facea verificarea iar daca mai era activat un Windows cu codul ala, nu se activa. Licentele retail permit activari nelimitate DAR o singura activare in uz. Nu poti avea 2 PCuri cu acelasi cod pentru ca se verifica online. Licentele OEM permit o singura activare per device pentru ca se leaga de hardware. O astfel de licenta e valabila doar pe acel device.
Moreover, orice versiune de Windows este inregistrata pe server cu adresa MAC + configuratie hardware si poate fi activata online de 10 ori, chiar daca e vorba doar de reinstalari repetate pe acelasi PC. Dupa aia dai telefon.
Exceptie de la regulile astea fac doar licentele VL (volume license), cele de tip Family Pack si licentele academice (cele de pe MSDNAA/DreamSpark sau cele cu preturi promotionale), cele din urma permit pana la 3 instalari simultane, chiar si in cazul OEM.
@djares21 – activarea permanenta e pe contul de Windows Live nu per device sau pe CD key. Tot nu poti rula 2 PCuri cu acelasi CD Key si acelasi cont de Windows Live simultan pentru ca te respinge serverul.
Welcome, minions, to the Linux heaven.
Nu le convine ca win7-ele este foarte usor de piratat ‘legal’.
Adica se poate emula foarte usor o licenta OEM si M$ nu isi da seama daca ai licenta pe bune de la ACER (sa zici) sau nu.
Si drept urmare trebuie sa iti dea full support via windows update ca nu poate distinge pirat de legit s.a.m.d.
Asta-i doare pe ei.
Stau si ma intreb ce e in „capul” Microsoft…sa ingropi doua sisteme ,in uz, cand au 80% succes de piata ,inseamna sa fii ori dezorientat ori ti-ai schimbat „antrenorii ” !.Eu as fi ramas pe piata cu windows Xp pentru sisteme mai vechi si cu windows 7 pentru sisteme mai noi.As fi scos pe piata, pentru testare, windows 8(etc) pentru device-uri touch si daca ar fi prins un procent considerabil din piata atunci era OK.Cum sa lucrezi 4-5 ani la un sistem si sa-l dai la cos, asa cum s-a intamplat cu Windows Vista? Imi amintesc de „plasa” pe care au luat-o cei care au cumparat Windows Vista.Sau cum vor fi dezamagiti cei cu Windows 7 pe care MS vor sa-l ingroape intr-un viitor nu prea indepartat.Concluzie: Vom da bani pe un sistem de la MS(chipurile retail doar pentru 3-4 ani).Adica un sistem MS are viata maxim 3-4 ani.Cam multi bani pe o licenta de aproximativ 200E.Mai sunt si alte SO(ubuntu, chrome etc) gratuite.Atentie MS!!!
Ce-i cu titlul ăsta de gen can-can? Ce-i cu informaţiile astea şubrede? Dar cu concluzia aia jenantă?
Gabriel, pune mâna şi citeşte cu atenţie ce spune Microsoft legat de durata de viaţă a produselor.
Darius, te rog ia atitudine. Ăsta-i blog de tehnologie sau blog de IT-işti de colţul blocului?
1. Titlul transmite ideea că Microsoft face ceva rău şi e un soi de manipulare a cititorului care vede titlul şi se alarmează că rămâne fără Windows 7.
Pueril. Fiecare produs are o durată de viaţă, iar începând din 2015 Windows 7 intră în faza de suport tehnic extins.
2. Informaţiile incomplete sunt probabil rodul citirii şi/sau interpretării superficiale a informaţiilor legate de durata de viaţă a produselor Microsoft.
Referindu-ne la Windows, suportul tehnic mainstream se referă la o perioadă de aproximativ 5 ani de la lansare. În perioada asta, actualizările aduc remedii de securitate, stabilitate, optimizări, funcţii noi şi uneori componente noi.
În perioada de suport tehnic extins nu se mai adaugă nimic nou, ci actualizările se rezumă strict la remediile de securitate, stabilitate şi optimizări. Perioada de suport tehnic extins este de 5 ani, deci din 2015 intrăm în faza asta, iar Windows 7 va primi acest gen de actualizări până în 2020: http://prntscr.com/41dg2g
3. „Daca va intrebati ce urmareste Windows prin aceasta trecere a unor sisteme de operare in Mainstream support, raspunsul e simplu: americanii vor ca utilizatorii sa treaca pe sisteme de operare mai noi, precum 8 sau 8.1”
De mare prost gust concluzia asta – e total neprofesionistă. Orice produs are o durată de viaţă, iar Windows 7 nu-i nimic altceva decât un sistem de operare ca toate celelalte – „muritor”. E ca şi când am scrie în titlu: „Gabriel R. se pregăteşte să moară”. De parcă n-ar fi evident că toţi „crăpăm” la un moment dat. Deci serios?!
Şi apropo… chiar şi dacă o dăm în teoriile conspiraţiei e indicat să ştim despre cine/ce vorbim. Nu „Windows” ar urmării ceva, ci Microsoft. În fine. Din greşeli se învaţă. Dar sper să învăţaţi mai cu spor. Chiar azi v-am recomandat blogul într-un cerc de geekşi, iar acum dau peste mizeria asta de articol.
„Bravo!”
urmări*
Articolul asta mi se pare ok, cred ca Nicolae Crefelean e putin cam dur cu autorii, eu am inteles clar din acest articol ca Windows 7 a intrat in extended support, si ca va fi acoperit de updateuri de securitate pana in 2020, adica asta e forma lui finala. Si, e normal ca se vrea trecerea utilizatorilor pe sisteme de operare mai noi cum ar fi windows 8.1 pentru a putea progresa, in fond noi suntem testerii :).
Singurul lucru intradevar putin confuz e in titlul articolului unde se zice de abandon, dar dupa ce citesti iti dai seama ca nu e asa.
Bafta!
Am fost dur, însă nu pe nedrept. Cele 3 probleme sesizate de mine sunt în continuare la locul lor.
Dacă cititorilor ne-specialişti li se pare în regulă genul ăsta de jurnalism, înseamnă că presa aia care ar fi trebuit să fie profesionistă (tv, radio, cotidianele naţionale) au stricat atât de rău audienţa încât titlurile senzaţionaliste (deşi greşite) nu mai deranjează pe nimeni suficient cât să considere că e o problemă. Că în subiecte despre „vedete” nu-i pasă nimănui prea tare ce prostii debitează redactorii, în IT e cu totul altceva din moment ce e un domeniu bazat pe ştiinţe exacte.
Salut, Nicolae!

Tocmai ca e bazat pe stiinte exacte, acest lucru ne permite sa spunem ca Microsoft se pregateste sa abandoneze Windows 7. Atata timp cat in articol am spus destul de clar ca Windows 7 va iesi din schema in urmatorii 5-6 ani, eu cred ca e ok. Cele bune!
Am înţeles. Deci eşti numai bun de can-can. Succes!
Fratilor….e vorba de banii. Exemplu : un roman își schimba calc o data la 8-10 ani, daca ar cumpara sis de operare la 10 ani, micro ar da faliment. Ei vor sa ajungă la închirierea sis de operare si userul sa plătească abonament.Deja de mulți ani mediul business folosește genul de licențiere dar in același timp schimba calculatoarele o data la 3 ani.
Când o sa ajungă Windows la prețul de 20E pe an atunci o sa se merite sa il schimbam. Între timp, viva Xp,Linux,si torrentele.
PS: pentru a susține cele de mai sus, priviti scandalul cu licentele educationale care inițial au fost cumparate, iar după un timp de 3 ani,închiriate.
Nu e o regula asta cu schimbatul la 8-10 ani. De fapt nu cunosc pe nimeni care sa fi tinut un PC mai mult de 5 ani.
Al meu PC a fost inlocuit dupa 9 ani!
E un titlu ciudat, diferit de subiect. Defapt ,,Win7 nu va mai avea sprijin mainstream din 14/1/2015.” ar fi titlul potrivit. Așa cu fiecare produs Microsoft, la un moment dat nu îi mai sunt schimbate caracteristicile importante, de sistem, ci doar cele legate de securitate pentru a nu deveni un sistem nesigur. Deci singura diferență e că nu vor mai fi actualizări de sistem esențiale, ci doar de securitate. Am impresia că MS și-a schimbat tactica odată cu directorul astfel Win10(versiunea care succede lui 8.1)va fi lansat um pic înainte de 20 Ianuarie astfel, cei speriați de articole ca ăsta se vor lua în vânt după noul SO și MS se va diversifica făcând ,,abonamente” la curent sau internet(în a doua situație evident că pe explorer) alături de noul SO. Intervine efectul socializarea userii de abonamente MS le recomandă altora si devin un concurent pentru alte firme mari(RDS,Telekom,Orange,BT,Vodafone,Telefonica,etc.), câștigând mulți bani. Nu înțeleg de ce nu, de ex. lansează mai repede IE-urile ca să nu mai pună Google comparați între ,, cele mai noi versiuni „de Chrome, Firefox și IE(,,cea mai nouă versiune” de IE fiind de vreun an iar cele de Chrome si Firefox de câteva săptămâni cu teste de la Google și Mozilla, IE pierzând mereu)pe motorul de căutare Google(care ar scădea, crescând IE și deci Bing). MS crescând cu Bing și IE. Aceasta ar fi altă strategie pentru ei poate o va aplica directorul de-acum, sau poate altul.