Camerele auto sunt gadget-uri care nu ar trebui sa lipseasca din nici o masina. In cazul unui accident ele reprezinta o dovada imediata si va pot scuti de multe batai de cap atunci cand aveti probleme in trafic. O camera care sa filmeze decent nu este foarte ieftina. Asa ca am vrut sa vad ce poate sa-mi ofere Mio, un producator care are produse accesibile.
Modelul C330 filmeaza Full HD si are ecran de 2 inch. La prima vedere este o camera micuta care pare sa iti ofere un raport pret/performanta excelent. Unghiul de filmare este de 130 de grade, are compresie H.264, poate face si fotografii JPEG si are inclusiv senzor de soc.
Senzorul de soc are un rol simplu. Daca lasi camera conectata si pleci din masina, in momentul in care simte un soc precum o lovitura, va incepe sa inregistreze. Va porni automat si va inscrie directia de mers pe diagrama cu unda si veti putea afla prin intermediul ei din ce directie s-a produs evenimentul si cum s-a ajuns la acesta.
Stocarea se realizeaza pe card microSD, iar in pachet o sa gasiti un suport de fixare pe parbriz si un incarcator. Problema este ca foloseste mufa mini USB. Speram sa primesc un micro USB, iar asa este destul de greu sa o incarci. Cabluri mini USB nu gasesti asa usor.
Eu am montat camera pe masina si urmeaza sa va prezint cum filmeaza si cum se descurca in traficul din Bucuresti. Va garantez ca sunt multi soferi problematici aici. Daca vreti sa aflati o informatie anume despre aceasta camera, va rog sa scrieti in sectiunea de comentarii ce anume v-ar interesa sa aflati din review.
Camera costa la eMAG 429 lei.
Sal daca testezi , poti sa vezi pe ea ce a filmat ? fara pc ? Din descriere se intelege ca ramane pe baterie? cand pleci din masina ? scoti cheia si pa alimentare ? , este un cablu la iei pentru park mode dar …dificil de legat pe sigurante …..
„Camerele auto sunt gadget-uri care nu ar trebui sa lipseasca din nici o masina. In cazul unui accident ele reprezinta o dovada imediata si va pot scuti de multe batai de cap atunci cand aveti probleme in trafic.”
Gabriel, faci niste afirmatii aiurea, ca de obicei. Ai citit legea? In Romania, in instanta nu se accepta filmari sau poze decat de pe dispozitive omologate, iar camerele auto DVR NU SUNT OMOLOGATE SI NU SUNT LUATE IN CONSIDERARE CA PROBE in instanta sau la politie.
Tot trendul asta cu camerele auto a pornit de la rusi, dar acolo, spre deosebire de romania, filmarile de pe aceste camere sunt acceptate ca proba in instanta, de aceea majoritatea rusilor isi cumpara camere AUTO.
Repet, dati banii degeaba pe aceste camere deoarece in cazul unui incident, nu dovediti nimic cu filmarea in instanta sau la politie. Da , ok, iti poti cumpara una daca esti pasionat si o vrei pentru tine.
Desi ele nu sunt acceptate in mod oficial asta nu inseamna ca nu sunt de folos. Iti pot enumera zeci de cazuri in care politistul s-a uitat pe loc la o filmare si a luat decizia corecta. Da, in Bucuresti. Si eu am fost oprit in trafic si am aratat filmarea politistului si m-a lasat in pace.
Plus de asta, cand boul vede camera pe masina (prin bou nu ma refer la politist) o sa se calmeze, garantez.
Da Gabriel, in cazuri de „mica intelegere” sunt bune. Dar ce te faci cand ai o situatie ca mine cand am fost lovit de un camion chiar in benzinarie (masina mea fiind stationata la pompa cu motorul oprit), iar camionagiul la politie (avand pile la politai) nu a mai vrut sa recunoasca ca el a fost de vina si a zis ca eu l-am lovit pe el, iari cand le-am zis ca o sa ma duc sa iau inregistrarile de pe camerele de supraveghere din benzinarie, politistii mi-au urat „succes” in instanta, acestia stiind ca astfel de probe nu sunt acceptate.
Cu toate ca ti-au urat success, ai dus totusi inregistrarile?
Inteleg ca nu sunt omologate, dar daca camionagiul+politistul zic ceva, si inregistrat este efectiv altceva, in mintea mea este cam abuz si ar trebui primita inregistrarea ca proba.
Desigur, ce mi se pare mie de bun simt, nu inseamna ca se si aplica prin tribunale din pacate. Totusi, nu este la alegerea judecatorului daca o inregistrare este acceptata ca proba sau nu? (Nu am nici un fel de studii in domeniul juridic, doar intreb).
Xtz, camerele din benzinarii sunt omolate. Asa cum a spus si Daniel B, ele sunt montate tocmai pentru a fi probe solide in caz de accident, furt, etc. Deci camionagiul si politistul respectiv te-au luat peste picior. Daca nu e prea tarziu iti recomand sa mergi mai departe si sa ceri filmarile.
Asta s-a intamplat acum vreo 5 ani. La acel moment am discutat si cu un avocat si acela mi-a zis ca in teorie sunt omologate camerele din benzinarie, dar la proces chiar si acest lucru se poate demonta (omologarea) prin tot felul de tertipuri, gen nu a fost facuta revizia camerelor, calibrari, etc, iar legea in romania este facuta pentru a fi interpretata. Auzind toate astea si fiind destul de ocupat, am decis ca sansele sa castig acel proces sunt destul de mici (avand politia impotriva mea) si am renuntat la aceasta bataie de cap, m-au scos pe mine vinovat si i-am dat asigurarea jegului de camionagiu.
Sincer, si acum regret totusi ca nu am intrat in proces, regret ca nu m-am dus si la un alt avocat ca sa cer o a 2-a parere deoarece chiar si dupa atata timp inca mi se urca tensiunea cand imi aduc aminte cum am fost scos vinovat, nevinovat fiind. Si asta a fost un accident minor. Mai auzisem povesti cum a scos politia vinovati pe altii nevinovati, doar pentru ca vinovatul adevarat avea pile in politie, dar atunci am simtit-o pe propria mea piele cum este. Si ma gandesc cu groaza cum ar fi fost daca era un accident mai grav, cu morti sau raniti. Puteam ajunge nevinovat la parnaie.
Camerele din benzinarii sunt omologate si instalate de personal calificat pe baza de proiect tocmai pentru a fi probe in instanta in caz de orice incident: furt, accident etc
Este chiar obligatoriu ca orice benzinarie sa aibe camere montate, iar montara sa se faca de personal autorizat.
Inregistrarile se tin obligatoriu 30 de zile.
Deci parerea mea este sa faci plangere la politie si sa soliciti probele video din benzinarie.
Daca nu iti accepta cererea poti sa trimiti cererea catre politie prin curier cu confirmare de primire.
Apoi in instanta depui dovada cererii si faci dovada ca politia nu si-a facut datoria daca nu prezinta proba video.
Mult succes
Nu va mai certati inutil. Totul se rezuma la decizia judecatorului daca le accepta in instanta ca probe (are o denumire exacta gen martor…). Am un coleg care a ajuns in instanta si a castigat cu filmarea (pe filmare se vedea data, ora, viteza si pozitia din gps), dar stiu si cazuri in care judecatorul nu a acceptat filmarea…deci…
PS. procesul a durat 6luni (si 3 vizite la tribunal)