Dacia a facut marele anunt si ne-a prezentat pe scurt noul Duster 2018. Desi urmeaza sa fie lansat in septembrie in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, Dacia a prezentat fotografii cu noul Duster.
Noul Duster este o masina complet noua, cel putin asa ne spun oficialii. Da, a fost redesenata la exterior si la interior, insa multe elemente au ramas la fel ca la prima generatie (vezi capacul de la rezervor). Parbrizul este cu 100mm mai inclinat, primim jante pe 17 inch si faruri cu LED.

Interiorul a fost pastrat secret, nici o poza cu el oficial. Insa am cautat bine de tot pe internet (Automarket) si am gasit o randare cu interiorul direct din schitele producatorului. 90% asa o sa arate, ceea ce nu e rau deloc.
Duster 2018 are o grila noua, faruri noi cu banda LED, stopuri noi, o garda la sol la fel de mare si unghiuri foarte bune.
Despre motorizari nu stim nimic, dar presupunam este vorba de 1.6 litri dCi si cutie automata cu dublu ambreiaj.
Eu unul abia astept sa o vad in realitate.
eu cred ca va fi urmatoarea mea masina!!
Cand Dacia va scoate primul Duster electric, cu siguranta va fi interesant. Pentru moment este doar un alt gunoi cu tehnologii vechi de zeci de ani si care nu face altceva decat sa polueze in draci ca orice mizerie de diesel. Asa ca hai sa nu mai promovam astfel de porcarii pentru ca nu merita si e in joc viitorul nostru al tuturor, indiferent de cat de lata e ceafa celui care conduce un gunoi cu motor de 2000.
Ai sau nu masina?
Argumentele tale sunt corecte dar cred ca te-ai „incins” cam tare, mai incet ca o sa-ti pocneasca vreo vena si tot la ambulanta cu motor pe motorina apelezi.
@Gabriel
Am, benzina 1.2 ca mai mic nu prea am avut de unde alege. Si e tot un gunoi ca toate celelante, nimic deosebit. Abia astept sa scap de ea si sa imi permit o masina normala, electrica. Pana atunci nu pot decat sa evit daca se poate sa o folosesc inutil si sa incerc sa ajut la educarea celor needucati sau incapabili sa constientizeze pericolul. Nu de alta da peste 20-30 de ani cand vom purta masti de respirat ca in China, nu vreau sa ma consider vinovat alaturi de voi.
@Mesteru
Eu m-am incins cam tare? Da tu consideri normal ca in 2017 sa vedem reclame la gunoaie cu tehnologii vechi de zeci de ani? Si daca motorul ala pe motorina e asa de tare, de ce nu ai teaza de esapament in fata ci in spate? De ce sa nu te bucuri si tu de efectele lui benefice si de gazele imputite pe care le emana?
Da asa ne-am obijnuit, daca pe tine nu ma afecteaza in mod direct, chiar nu conteaza ca tai fumul cu cutitul dupa ce treci.
Mama maamaa ce mai muscati la marketing! Da motoru lu’ peste asa electric de unde ia energia „pura”? Si sa nu-mi zica careva de curentul electric obtinut cu eoliene a caror productie polueaza mai mult decat tot curentul pe care l-ar putea produce pe toata durata lor de viata (bine ca se produc in China) sau de celule solare care produc cat timp temperatura nu este prea scazuta si doar daca este soare si nu sunt acoperite de praf, ghiata sau zapada. Poate ar fi ceva sanse cu microhidrocentralele daca nu ar afecta asa de tare fauna din rauri si peisajul – sa vezi placere cand te plimbi pe albiile secate si apa bagata in conducte.
Si inca nu am discutat solutiile tehnice: motoare in serie sau paralel, curent continuu sau alternativ, magneti permanenti sau reluctanta magnetica si tot asa ca se lasa noaptea mintii…
@sciuro
Perfect, atunci hai sa conducem toti diesel si singura parte buna va fi ca nu vei mai vedea albiile secate de tonele de fum. Sau poate nici nu mai ajungi la ele ca zecile de substante emanate provoaca o multime de boli de la cancer la boli respiratorii si intre ele mai sunt ceteva sute/mii.
Si ma rog, cu ce polueaza o eoliana? Asta e noua si chiar nu am mai auzit asemenea cretinatate, auzi au ajuns eolienele sa polueze. Cei drept ca de multe ori cand treci pe langa un parc de eoliene, e plin de fum, da de obicei e de la cretinul din fata ta care refuza sa inteleaga ca mizeria lui de diesel nu are ce cauta pe strada. Da asa e cand ai creierul plin de marketing, vezi poluare acolo unde nu e si refuzi sa vezi (probabil de la fum) adevaratele probleme.
Din pacate pentru noi toti, asta e doar inceputul. Vor urma schimbari climatice, fenomene meteo extreme si usor, usor o sa ajungem ca in China sa importam aer la sticla din alte parti ale planetei.
Toate „problemele astea tehnice” de care vorbesti tu se pare ca in cazul electrocasnicelor au fost usor rezolvate, de ce pentru masini ar fi diferit? Dar poate vrei sa ai o cafetiera cu motor de 0.8 diesel, sau un televizor cu motor de 1.0 diesel, sau un laptop pe benzina. Suna penibil, nu? Asa e si masina cu motor cu ardere interna.
a caror productie=materialele, manopera si energia necesare pentru a fi fabricate
solutia reala=transport in comun, trotuare rulante, lifturi orizontale, etc
Si productia de masini si motoare diesel nu polueaza? Sau poate masinile nu sunt facute din metal la fel ca eolienele.
Transportul in comun nu este viabil decat pe distante scurte si in interiorul oraselor. Cand nu stai in oras si ai copii de dus la scoala/gradinita dupa care mai trebuie sa ajugi si la munca, nu prea ai cum sa folosesti transportul in comun. Trotuare rulante, buna asta. Noi nu avem trotuare iar cele pe care le avem sunt locuri de parcare pentru diesel.
@ Marius, omule, sincer nu ti-am mai scris pana acum, doar te-am observat, si pari de un infantilism extrem. Ca sa nu zic altfel. Pari genul de hipster visator spalat pe creier care pune botul la toate rahaturile emanate pe facebook sau lobby facut de companii. Auzi tu, ca de ce se promoveaza masinile cu motoare termice. Dude, daca nu ar fi astea, tu nu ai exista sau nu ai avea ce sa mananci, indiferent daca creierului tau cat nuca ii convine sau nu, economia in momentul asta si chiar multi ani de acum incolo o sa se bazeze pe combustibili fosili. Ca daca motoarele electrice erau atat de bune, erau adoptate pana acum la scara larga.
Tu nu iei in considerare multe lucruri la mult iubita ta tehnologie electrica: producerea cat si deseurile acumulatorilor electrici poluea foarte mult, producerea energiei electrice se face prin poluare, chiar si eolienele cat si panourile solare produc poluare in procesul de fabricatie, chiar si asa , daca am produce energie doar din astea, la cata cerere de energie este in lume ar trebui ca tot paamantul sa fie impanzit de eoliene si panouri solare, iar noi ar trebui sa ne mutam pe alta planeta ca nu am mai avea loc aici.
Iti zic si tie ceea ce le-am zis si altor inteligenti de-astia ecologisti extremisti. Faptul ca respiri, inseamna ca poluezi. Casa in care locuiesti a fost produsa prin poluare si inca continua sa polueze pentru incalzire, gunoi menajer, etc. Masina cu care te deplasezi, polueaza, indiferent ca este masina personala, troleibuz sau tren. Mancarea pe care o consumi ca sa traiesti s-a produs prin poluare. Faptul ca respiri, inseamna poluare (expiri CO2). Deci daca tot esti un ecologist convins in adevaratul sens al cuvantului, renunta la toate astea, inclusiv la a respira, ca sa ne demonstrezi ca tu chiar crezi in ideile tale, altfel nu esti decat un ipocrit cu tastatura si mouse.
Acum sa nu se creada ca sunt impotriva masinilor electrice. Din contra abia astept sa se dezvolte tehnologia si sa-mi cumpar una, dar in acelasi timp sunt realist legat de poluare deoarece am realizat ca atata timp cat oamenii or sa existe pe acesta planeta, nu vom scapa de poluare indiferent cate tehnologii si masuri vom lua.
@xtz
Atunci hai sa nu mai controlam nimic, sa nu ne mai chinuim ca doar na, peste tot in procesele tehnologice rezulta poluare. Da ce zic eu, hai sa consumam mai mult ca oricum indiferent ce am face nu avem un impact si poluarea e acolo atat timp cat vom exista.
Este exact genul ala de gandire de hipster spalat pe creier de zecile de ani de marketing. Nu poti schimba nimic, orice ai face problema nu se rezolva, asa ca ce rost are, nu?
Cat despre acumulatori, ce e mai simplu sa colectezi si sa reciclezi acumulatori (eu trimit la reciclare tot ce inseamna baterie, becuri, deseuri electrocasnice, etc. si asta de multi ani) sau sa colectezi (dracu stie cum) tonele de CO2 emanate de milioanele de motoare cu combustie interna?
Da hai sa ne culcam pe o ureche ca nu putem face nimic si nici macar nu mai incercam.
Stii ca anul asta la inceputul lunii august omenirea a consumat deja toate resursele pe care planeta le poate produce intr-un an? Habar nu ai si imi tii mie lectii despre cat de dependenta este economia de cea mai odioasa „inventie” din toate timpurile.
http://www.footprintcalculator.org/
Cat despre tehnologia masinilor electrice, ea exista de mult timp insa nu este promovata. Sa nu uitam ca cea mai rezervata masina din toate timpurile (Tesla model 3 – peste 500000 de rezervari si abia a intrat in productie).
Sunt curios daca reteaua electrica a romaniei ar putea sustine o explozie a vanzarilor masinilor electrice. Nu am informatii sigure, dar din ce stiu sistemul electric romanesc are nevoie de investitii mari daca se doreste o marire a procentului energiei regenerabile.
O crestere a numarului de masini electrice va rezulta in cresterea consumului de combustibili fosili pentru a produce energia electrica, cel putin atata timp cat nu se poate instala mai multa energie regenerabila.
In tarile care chiar se vrea trecerea spre masini electrice, se investeste masiv in infrastructura si cercetare pentru ca incarcarea acestor masini sa nu destabilizeze sistemul electric si energia regenerabila sa fie folosita cat mai eficient.
Parerea mea e ca romania este departe de momentul in care majoritatea traficului va fi electric. Sper sa gresesc 😀
Atat timp cat consumul ramane relativ constant, nu cred ca sunt probleme privind sursa care a generat respectiva energie. Probleme apar datorita faptului ca sursele regenerabile (exceptand hidro) sunt imprevizibile si nu ai cum sa stii exact cat urmeaza sa produci.
Am gasit la un moment dat un raport ANRE ceva mai vechi (2013 – 2014) si la momentul respectiv cantitatea de energie generata din surse regenerabile plus reactoarele de la Cernavoda, era mai mare decat sursele poluante, undeva aproape de 60% daca nu ma insel. Oricum stam bine, insa intre timp investitiile in surse regenerabile au fost mult diminuate ca politicul a ajuns la concluzia ca sectorul se dezvolta mult prea repede asa ca au modifict sistemul de certificate verzi.
Cat despre grila, din cate stiu eu grila Romaniei este deja depasita iar consumul este peste capacitatea proiectata. Sa nu mai vorbim de lipsa acuta de investitii si de lucrarile facute cu picioarele. Sunt linii de transport de mare capacitate (110kV) in care nu a mai investit nimeni nici un leu de peste 20 de ani.
Daca stai la casa e simplu, cateva panouri solare o eoliana de 2-3kW, un Tesla PowerPack si devii independent energetic. Mai complicat e cand stai la bloc.
Marius , dieselu polueaza dar e pistol cu apa fata de defrisarile din tara.Ai vazut ce cantitate de lemn pleaca din Romania?Da ai dreptate dar Romania e mult prea departe de masinile electrice avand in vedere ca noi ne omoram pe drumuri de tot rahatul si autostrazi la suprapret care pleaca cu tot cu deal la 6 luni de la deschidere.Masinile electrice sunt un vis indepartat pentru romanu de rand care abea isi cumpara un golf 4 din salarile nostre foarte mici.Eu unu vreau o tesla cine nu vrea? Dar neamtu castiga 1500-2500 euro romanu 250-400 euro in conditiile in care noi avem preturi de nivel european nu sunt adaptate la salariile noastre. Din pacate nici tu ni eu nu o sa apucam aceea Romanie care o ai tu in minte.
@Marius. Vezi ca te contrazici singur: de ce este nevoie de certificate verzi daca exploatarea energiilor regenerabile este profitabila? De ce oare au renuntat politicienii sa-i sustina pe baietii „dastapti” cu certificate verzi? Chiar crezi ca vrea cineva raul cu tot dinadinsul? A zis bine Radu ca o crestere a numarului de masini electrice va produce un consum mai mare de combustibili fosili dar se pare ca tu ti-ai pus ochelarii de cal si ti-ai infundat urechile. Ti-a zis si xtz cate ceva dar tu nu, intelegi doar ce vrei tu. Treaba ta…
@Razvan
Diesel-ul nu e pistol cu apa si chiar e o problema din ce in ce mai mare. Si nu imi spune ca nu ai stat nici o data in spatele unuia care cand accelereaza lasa nor de fum in spate. Pentru fiecare meltean din asta ai nevoie de cateva sute de copaci sa compensezi macar partial. Si la ritmul in care se defriseaza la noi cred ca deja avem mai multi melteni decat copaci. Asta cu salariile, nu stiu, depinde de domeniu, depinde de zona. Dar sunt si in Romania salarii chiar si mai mari de 2000 de EURO, ce-i drept nu multe dar sunt. Insa intrebarea mea aici ar fi, ala cu salariu de 400 de EURO cum de isi permite ultimul tip de BMW (cel putin 50000 de EURO) full option dar nu isi permite o Tesla? Eu zic ca este o problema de mentalitate si nu de bani pentru ca o Tesla model S SH este mai ieftina decat un BMW.
@sciuro
Din pacte iti lipsesc multe informatii si din cate vad nu intelegi multe lucruri. Pentru a genera energie regenerabila la un nivel mare (zeci sau sute de MWh) investitia este uriasa iar acea investitie fara certificate verzi va fi recuperata in zeci de ani. Asa ca a fost necesar sistemul de certificate verzi. Asta inseamna ca toti platim in factura de electricitate un anumit procent in plus, bani ce se duc exclusiv catre producatorii de energie din surse regenerabile. Nu compara o investitie pe care o face cineva astazi cu o termocentrala construita inainte de 89 cumparata de un „baiat destept” pe doi lei de la prietenul lui de la PSD.
Sunt multe lucruri care te depasesc insa tot incerci sa spui ca intrarea in normalitate este o prostie si ca anormalul este normal.
Si ca sa fie clar (chiar si pentru cei ca tine) masina electrica reprezinta normalitate, combustia interna este o greseala ce trebuie corectata cat inca mai avem timp. Cat de repede se va produce schimbarea depinde de fiecare dintre noi.
@Marius
De acord ca daca ar ramane consumul la fel, atunci lucrurile ar fi mai simple. Dar, nu prea are cum sa ramana la fel daca in loc de 2 milioane de masini „clasice” deodata am avea 2 milioane de masini electrice. Cum ar fi sa fie puse 2 milioane de masini la incarcat, toate odata (si cam asa ar fi). Asta este o mare problema iar tarile nordice se gandesc cum sa faca sa pregatesca sistemul inainte sa apara un numar prea mare de masini electrice.
In Danemarca, se cauta solutii de genul, incarcare desteapta – practic masina este incarcata/descarcata in functie de frecventa sistemului. In laborator ideea merge. in practica inca nu sunt suficiente statii care sa permita aceasta flexibilitate si sunt si multe lucruri care nu pot fi prevazute doar din simulari. Asa ca treaba merge dar catinel. Asta e ce stiu eu de pe la colegi de ai mei care lucreaza cu masini electrice si integrarea lor.
In tarile care si-au pus in minte treaba asta cu totul electric, investitiile in cercetare sunt imense, in infrastructura si mai mari iar companiile care produc masini electrice sunt foarte dornice sa ajute (cred si eu din moment ce ar avea vanzari mari daca si-ar vinde masinile).
Din moment ce grila Romaniei este depasita, veche, si investitiile sunt mici… well, viitorul nu e prea verde.
Cat despre cat de verde este energia eoliana… acele „rare earth materials” din care sunt facuti magnetii turbinelor sunt extrase din china. Chiar nu stiu daca s-a deschis vreo mina in alta parte, deci e verde „la noi” ca la ei nu e verde deloc.
Palele turbinelor sunt in mare parte facute din fibra de sticla incleiata cu epoxy. Recent a fost un scandal la Vestas, parca si la Siemens; muncitori care au devenit foarte alergici pentru ca au stat in contact prea mult cu acest lipici. True or not, no idea. Dar nu suna deloc sustenabil sa te imbolnavesti ca sa produci energie sustenabila.
Acum ceva ani am vizitat LM wind power. Astia nu foloseau fibra de sticla, ci un lemn extrem de usor (nu am mai vazut asa ceva nici pana atunci nici de atunci). Lemnul provine de la nu mai stiu ce copac care creste doar prin america de sud (sper sa nu spun prostii. Vizita asta am facut-o acu 5 ani). Deci paduri intregi erau defrisate ca sa foloseasca lemnul acela. Desigur, compania a spuns ca e o resusra foarte valoroasa asa ca ei platesc in plus ca sa fie siguri ca se replanteaza copacii. Asa o fi, dar ca sa creasca acei copaci dureaza oleaca. Nu stiu cum stau lucrurile astazi.
Ce pot eu sa recomand este o vizita in China. Am din ce in ce mai mult impresia ca Europa tinde spre verde pentru ca in spate e China care produce tot ce nu e prea ok de produs prin europa. O saptamana de respirat pe la chinezi si te intorci cu 10 alergii noi 🙂 (exagerez cand zic asta).
Eu clar mi-as dori masini electrice in orase. Este absolut groaznic sa stai in bucuresti cu un diselar in fata caruia ii fumega toba, afara sa fie 40 de grade. Daca esti in masina mai e cum mai e, dar daca mai esti si pe moto si echipat :))))), not ok!
Clar as vrea si o Tesla, dar nu as vrea sa o am in romania. Poate doar daca as locui la o casa facuta noua unde as putea avea incarcare rapida.
P.S. Tesla P100D a facut peste 1000 km cu o singura incarcare. P85D facuse parca 700km, dar astia au mers doar cu 40 km/h in timpul testului. Pentru P100D tot cam asa. Deci se ajunge incet incet la autonomii demne de luat in considerare. Mai trebuie sa creasca si viteza medie de deplasare ca sa fie cu adevarat atractiva ca masina buna si la oras si la vacanta.
Pai Marius in legatura cu salariile din Romania eu am pus care este cam media ca in anumite domenii oamenii castiga 2000€ e adevarat dar eu am pus majoritatea in fine o lasam aici.Dieselu de care vorbesti tu e condus de maimuțe ca isi cumpara masina dar nu e in stare sa o intretina corespunzător isi cumpara masini scumpe si schimba piese cu aftermarket cauciucuri din targ dar ei au mercedes.Un filtru de particule costa aproximativ 700€ la noi cand se înfunda lumea il anuleaza ca trec gazele la itp pe șpagă.Lucrez in atelier de tinichigerie si vopsitorie si vin cum zici tu oameni cu masini de 50.000€ noi ca ei le ia la 10.000 rupte din afara si cand zici cat costa piesa dorită fac atac de panica si primu lucru gasim producator sau dezmembrari?Cu un efort un om in media societății cu ceva ciubucuri aduna sa isi cumpere o masina care candva a fost 50.000 dar o ia cu 15 cand incep problemele se face întreținere cat mai ieftina deaia vezi tu diesel care lasa nor de fum a la agentu 007 de crapa stratu de ozon un urma lor.
Da’ macar sa fi mentionat sursa materialelor originale… Ce va mai place furaciunea!
Furt? Unde? Cine?
Furt? Da. Unde? Filmuletul „Dacia Duster 2 vs Dacia Duster 1” (de unde s-a extras si poza cu interiorul). Cine? Aia care „cauta bine pe internet”.
@Marius – 1. Iti dau dreptate in legatura cu motoarele cu ardere interna vs motoare electrice. Am cunoscut si eu candva un individ care comentand despre motorul care consuma 1l benzina la 100km al lui Iustin Capra zicea cam asa : „da sha ce daca consuma 8l motorina (al lui consuma de fapt 17l motorina/100km in oras) daca io car 8 insi in masina ( el cara 12 intr-un SUV de 8locuri….cand cara) . ……de fapt el se umfla in pene (negre) singur la volan pa`n mijlocul orasului
2. A existat in Romania , de multa vreme , o gasca mare a escrocilor , dupa `89 a iesit la suprafata , s-a impartit in gasti mai mici ( vezi doamne pluripartitism) , le-a botezat partide si s-au pus pe furat cot la cot si au privatizat Romania de a ramas aproape numai coaja din ea asa ca chestia / referirea la PSD nu tine , toti sunt o apa si`un pamant.
3. NENEA , in Romania sunt foarte putine salariile peste 1000EURO!!!!!!!!!!, matale poate traiesti altundeva
4. Pana Romania nu va fi condusa de urmasii d a c i l o r……NU ne facem bine.
5. Sunt multe,foarte multe lucruri de discutat , mai ales despre cauze si solutii ce se impun in mod imperativ in Romania pentru a intra in normalitate ( nu indraznesc sa am alte pretentii )
Ce cauta acel „marius” pe un site unde se promoveaza Dacia? Dute bai limbric oparit cu toate imaginatiile tele cu tot pe un site tesla…. Asta face parte din gama de romani care sunt de parere ca tot ce este facut in romania trebuie sa dispara… Altii in alte tari is cumpara masini facute la ei in tara doar din mandriie….
Anul viitor am sa tec de la clasa E la Duster, si nu imi este rusine sa fac acest lucru.
Au dat cu mucii in fasole cei de la Dacia…au pus aceleasi motoare arhaice de pe seria anterioara…ce naiba de masina de teren e aia care mai are in dotare motorizari sub 100 CP ?! Iar cel mai mare motor are 115 CP ! Vai mama lor…Am un CRV de 12 ani dar care are motor de 150CP ce e la ani lumina peste aceste motorizari…!