In domeniul camerelor digitale, cel putin la segmentul SLR-like, lupta nu se mai da la numarul de megapixeli, ci la nivelul de zoom. Pana nu demult maximul era la un modest 12x. Dupa care Sony a urcat la 15x, iar Panasonic a deschis calea spre 18x. Si lucrurile s-au calmat pentru aproape un an, pana cand Olympus a lansat modelul SP-570 UZ, care ridica stacheta la 20x.
Imediat ceilalti producatori au sarit la 24x. Iar acum Olympus se situeaza din nou in varf, prin modelul SP-590 UZ, cu al sau zoom optic de 26x. Aceasta camera are un senzor CCD de 1/2.33″ si 12 MP, iar zoom-ul digital este de 5x.
Display-ul LCD cu tehnologie HyperCrystal II are o diagonala de 2.7″ (6.9 cm) si rezolutie de 230K pixeli, si permite ajustarea luminozitatii pe cinci nivele. ISO-ul maxim este de 1600 in mod normal, sau 6400 daca se scade puterea senzorului.
Modul burst atinge 1.2 fps pentru 7 imagini la maxim 10 MP, si poate fi urcat la 10 fps pentru 30 de imagini daca se scade puterea la doar 3 MP. Exista stabilizator de imagine dual, procesor de imagine TruePic III, se filmeaza la 640*480 pixeli cu 30 fps si pot fi recuoscute pana la 16 feţe ale subiectilor.
Intre punctele slabe ale acestei camere enumeram folosirea a patru baterii AA pentru functionare, si card-urile proprietare Olympus, xD, mai scumpe si cu o capacitate maxima de doar 2 GB. SP-590 UZ masoara 110*89*98 mm si cantareste 435 de grame fara card sau baterii. Este disponibila de la inceputul acestei luni aprilie 2009, la un pret de 450 $ in SUA sau 1560 lei in Romania.
Imi permit sa va atrag atentia ca autorul dezinformeaza .1.Cea care a comercializat prima camera de 18x este Olympus , prin modelul SP 550 UZ si nu Panasonic. 2.SP 590 UZ , ca si precedenta , sint camere bridge si nu SLR . Si asta o spune inclusiv autorul cind afirma ca este prevezuta cu senzor CCD , dar poate nu stie ce face . 3.Nr.de megapixeli indica rezolutia camerei si nu puterea . 4. Afirmatie partial falsa in privinta cardurilor utilizate. Camera functioneaza si cu carduri SD , mai rapide si mai ieftine decit XD , deci asta nu este un neajuns atita vreme cit ai posibilitatea sa alegi .5.Fals si in privinta alimentarii camerei .Orice persoana va prefera sa foloseasca acumulatori si nu baterii AA . Dar atita vreme cit exista alternativa utilizarii de baterii atunci cind nu ai la dispozitie o sursa sa-ti incarci acumulatorii , eu cred ca asta este un avantajsi nu un dezavantaj .Si totusi va spun din proprie experienta ca avind un set de acumulatori de 2700 mAh , cu aceasta camera veti efectua mult mai multe fotografii decit cu camere avind constructie similara , provenind de la alti producatori . Cel care a scris acest articol este ignorant atita vreme cit exista Internetul , ori poate de rea-credinta.
1. Ai dreptate, SP 550 UZ a precedat FZ18-ului. Insa eu n-am spus ca FZ18 a fost primul de 18x (dupa cum reiese si din articolul de lansare al lui FZ18, scris tot de mine). Era doar o fraza de introducere, care se bazeaza pe parerea personala ca FZ18 ar fi camera digitala cu zoom optic de 18x cu cel mai mare succes.
2. Iar nu ai citit bine. Am spus SLR-like (termen sinonim cu bridge-ul tau, dar ceva mai sugestiv). In caz ca nu stii, like [eng] inseamna „asemanator”. Si zici ca CCD nu exista la D-SLR-uri? Aoleu!? Ia mai citeste, sau s-a blocat netu chiar aici?
3. Si puterea camerei este indicata de care specificatie? Ca de ridicat sigur nu ridica nimic!
4. Fals la tine! Camera NU poate functiona cu SD-uri. De ce crezi ca am trecut asta la dezavantaje? Olympus 590 UZ mai poate functiona cu microSD-uri, si doar daca se achizitioneaza un adaptor special (MASD-1), la momentul articolului nefiind inclus in pachet. Si asta nu este un atuu al camerei.
5. Cand vorbesc despre alimentarea unei camere digitale, ca sa fac diferenta si sa nu scriu 5 pagini, spun fie acumulator Li-Ion (acumulator intern, varianta buna), fie baterii (varianta proasta). Ca tu poti sa cumperi acumulatori Ni-Mh AA, este logic si nu trebuie sa spun eu asta. Iar, nu este un atuu al camerei.
6. Cel care a scris articolul este semnat joc de tot. Am inteles ca ai (si incerci sa te convingi pe tine ca ai facut o alegere buna) / vinzi Olympus 590 UZ, dar acesta nu este locul potrivit!
590UZ e o camera buna, nu mai indruga balarii pe net, ca te rade lumea. alaturi de lumix, sunt cele mai bune superzoom-uri de pe piatza, pe reale, ei au inventat piatza asta, de superzoom.
cate de-astea ai folosit tu, ca sa latrii pe net ? si bine ar fi sa nu stergi mesaju asta.
Am spus eu ca nu e buna? Doar am precizat ce stie si ce nu stie. Sau nu e voie sa enumar aspectele mai putin bune?