Știrea care mi-a atras atenția la final de ianuarie a fost cea conform căreia poluarea aerului din suburbiile Londrei a atins maximul ultimilor cinci ani, din cauza sobelor cu lemne.
Pare-se că a devenit atunci principalul motiv de poluare atmosferică, depășind emisiile automobilelor care folosesc combustibili fosili. Ca urmare a analizelor efectuate particulelor răspândite în atmosferă, cercetătorii de la Imperial College London au ajuns la concluzia că nivelul maxim de poluare a fost atins în acea perioadă în special din cauza poluării provocate de arderea lemnelor pentru încălzire.
Analiza particulelor de funingine a arătat că între 60% și 70% provin din încălzirea cu lemne sau combustibil solid. De altfel, un factor important în ceea ce privește poluarea aerului din Londra îl reprezintă incendiile care izbucnesc uneori din cauza focurilor aprinse în case.
De ce mi s-a aprins un beculeț la lecturarea știrii? Ei bine, pentru că, în orice localitate de la noi, ba chiar și prin marile orașe, iarna simți miros de fum zilnic. Deși sunt destul de multe locuințe noi care folosesc sisteme de încălzire pe gaz sau curent, majoritatea celor vechi au rămas dependente de clasicele sobe sau pe centrale care folosesc lemne. Ba, mai mult, am destui vecini care, în urma creșterilor recente de prețuri la energia electrică sau la gaz metan, au decis să revină sau să instaleze și sisteme de încălzire pe lemne. Fiți sinceri, câți dintre voi nu au făcut asta? Câți nu știți vecini care fac asta? Câți nu aveți părinți, bunici sau unchi, care se încălzesc cu lemne de zeci de ani?
Deși producția de energie verde în UE a crescut cu 5% în 2021, comparativ cu anul precedent, iar energiile eoliană și hidroenergetică au reprezentat peste două treimi din totalul energiei din surse regenerabile, se pare că Bătrânul Continent este încă tributar vechilor obiceiuri de încălzire.
Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că acest tip de poluare, deși cu impact puternic, nu este unul permanent, ci se limitează la lunile de iarnă. Spre deosebire de acesta, mașinile poluează în mod constant, pe tot parcursul anului. Asta deși numărul mașinilor electrice sau hibride crește tot mai mult.
Episoadele de poluare maximă, deși scurte, produc efecte negative asupra sănătății locuitorilor orașelor. Conform unui studiu publicat în 2021 și realizat pe 1,2 milioane de londonezi timp de cinci ani, creșterea nivelului de poluare a dus și la o creștere a numărului pacienților cu boli respiratorii. Potrivit cercetătorilor, efectele erau mai pronunțate în rândul copiilor și persistau timp de o săptămână.
În concluzie, nu aruncați cu pietre (încă) în mine. Doar ca ar trebui să analizăm cu atenție pe cine și când dăm vina pentru poluare…
Concluzia articolului mi se pare corectă, fenomenul îl experimentez iarna la mine în cartier( din Târgoviște) aproape zilnic la anumite ore cel puțin. La mine sunt în zonă câteva pâlcuri de case unde se vede fumul care ulterior invadează tot cartierul care are o suprafață relativ mică.
Știu că Garda de Mediu cu Poliția Locală vin și fac ocazional raiduri și dau amenzi, dar fenomenul e greu de stăpânit iarna.
Cartierul e mai retras, bulevardul principal cel mai apropiat e la ceva distanță, traficul nefiind o problemă de poluare.
App.Tu daca folosesti centrala pe gaz si fumul tau nu se vede ca cel din lemn, ai primit amenda ? Cu fumul de lemn se afuma si carnea pe care o poti consuma, nu poti otravi cu cel din petrol sau gaz.
Gabi, nu confunda poluarea cu toxicitatea. Efectul poluarii este cel de sera, cel al toxicitatii e altul. Adicatelea, aveti amandoi dreptate
@Gabi Ene
Colegu’, ești pe lângă subiect cu tot respectul.
Particulele rezultate prin ardere afectează direct sănătatea oamenilor din zona unde se propagă, pe când arderea gazelor emise de centrale nu sunt dăunătoare direct omului, ci climei eventual.
Plus că arderea unor elemente pentru încălzire presupui tu că este doar o ardere a lemnului, eu îți spun că familiile mai amărâte ard foarte des cauciucuri și materiale plastice rezultând degajări foarte toxice.
Dar sa tinem seama de faptul ca – fumul din arderea unui lemn nu este atat de nociv ca cel rezultat din arderea benzinei sau motorinei.Daca calculam asa … cati fumatori avem in tara … O centrala de cartier, prin arderea combustibilului, echivaleaza cu arderea intregului oras cu lemn.Adevarat lemnul scoate mult fum, dar nu atat de periculos ca cel al derivatelor din petrol combinate cu aditivi.
Unde sa mai pui ca lemnul este sursa regenerabila
In 100 de ani nu va mai fi iarna si ger in Romania ,clima se va schimba complet in schimb va creste banane ,portocale ,ananas , un suc rece de casa este bine venit .
Da, am observat în iarna aceasta in UK faptul că mirosul de la sobele cu lemne este mult mai pregnant seara decât în anii anteriori. Asta pentru că a devenit mai ieftin încălzitul așa decât cu gaz. Iar în Anglia multe case au șemineu cu lemne, care era folosit mai mult decorativ sau pentru un foc decorativ seara. Acuma pare a fi folosite pentru a încălzi locuința sau cel puțin living-room-ul.
Amărâților ălora de „engleji”, nu le-a făcut regina încălzire centralizată, cum ne-a facut nouă, românilor, dictatorul, și se încălzesc iarna cum ne încălzeam noi pe vremea lui Ștefan cel Mare!
Dar nu ne-am lăsat nici noi mai prejos, după „rocada” din decembrie ’89 am distrus sistemele de încălzire centralizată, că doar erau… comuniste, și… am intrat și noi în Europa!
Încălzire plăcută! Cu poluarea… mai vedem! Dar până atunci, nu deschideți geamul la bucătărie, dacă nu vreți să aveți dureri de cap de la monoxidul de carbon ce iese pe țeava de la centrala termică a vecinului de dedesubt!
Că există un fenomen de încălzire globală e de necontestat. Că poluarea e un factor determinant în fenomen, din nou de necontestat. Dar poate că ar trebuii să ținem cont că o ciclicitate cald-temperat-rece a existat mereu pe Terra. Și că singura sursă de energie regenerabilă care nu poluează în exploatare este energia electrică (care în schimb poate fi periculoasă d.p.d.v.ecologic dacă e produsă iresponsabil).
Te felicit, poate transmiti articolul si televiziunilor!
Sa nu uitam ca pe toata durata restrictiilor din pandemie…valorile monitorizate erau ridicate desi traficul era practic inexistent!
Crezi ca ei nu au vazut stirea?