Poate era mai interesant articolul săptămâna trecută, dar azi este ziua dedicată rubricii de opinii nepopulare. 🙂
Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. Bine, aceasta este formularea oficială, pentru că, în realitate, Proiectul de lege prevede (supra)taxarea mediului privat pentru a acoperi deficitul bugetar realizat de guvernele noastre, indiferent de culoarea politică. 🙁
Dintre toate măsurile de acolo, voi discuta despre una singură, despre care am mai discutat aici și aici, deci nu este nouă pentru voi. În plus, nu ascundem faptul că trei dintre noi – eu, Darius și Alex – suntem direct afectați de o asemenea măsură.
Dar hai să începem cu începutul. Acest tip de deducere există de multă vreme, iar procedurile au fost modificare de câteva ori până acum. Motivul inițial a fost retenția personalului din zona de creație de software în România, personal care migra în mare parte în străinătate la începutul anilor 2000, ceea ce punea mari probleme firmelor locale sau multinaționale de la noi. Dacă la început erau scutiți de impozit doar angajații din mediul privat, absolvenți ai ciclurilor superioare ale anumitor specializări, s-a ajuns acum ca toți programatorii și inginerii de software, fie ei studenți încă, sau absolvenți (indiferent de specialitate) din mediul privat și cel bugetar, să beneficieze de el. Ironia sorții face ca actuala coaliție să fi modificat taman anul acesta prevederile ordinului de ministru inițial, prin introducerea angajaților de la stat pe lista de scutire. Va fi interesant cum vor explica aceste jocuri de-a șoarecele și pisica cu proprii slujbași. 🙂
După cum spuneam încă din titlu, nu cred că, pentru majoritatea IT-iștilor se pune problema de a rămâne sau de a pleca din țară din cauza pierderii acestei scutiri, mai ales că majoritatea firmelor au analizat deja impactul acestei măsuri și au anunțat (cel puțin intern) că vor prelua, măcar parțial, această nouă povară fiscală. Mai pe românește, pe cei din această industrie e posibil să nu îi afecteze financiar prea mult măsura, dar cu siguranță le displace total.
Primul motiv pentru care spun asta ține de istoricul statului român în ceea ce privește administrarea banului public. Din păcate pentru noi, guvernele – indiferent de partidele care îl formau – ne-au demonstrat de nenumărate ori că nu știu să investească banii colectați de la societate. Prin urmare, deși avem taxe și accize la benzină, viniete de drum și taxe de pod, abia anul acesta vom ajunge la 1000 km de autostradă! Iar dintre aceștia, destui sunt în reparații sau în stare proastă, chiar de după inaugurare, iar nicio autostradă nu leagă de la un cap la altul țara…
În cazul de față, banii pe care îi estimează a fi colectați așa, vor merge către plata salariilor de la stat, pentru acoperirea împrumuturilor luate cu același scop și pentru a prelungi ineficiența administrativă și fiscală a aparatului administrativ! Practic, prea puțini lei de aici vor merge către construcția de spitale, școli, drumuri sau către educație și sport. Asta în cazul fericit, pentru că există extrem de multe șanse ca niciun ban să nu meargă acolo.
Unde mai pui că nici la capitolul colectare nu stăm prea bine, indiferent că discutăm despre taxe din salarii sau TVA! Iar măsura poate face firmele mici să plătească la negru angajații, pentru că istoria ne arată că acolo ajunge când suprataxăm cetățenii și antreprenorii! Ba mai mult, este posibil ca unii dintre IT-iști să plece din țară sau ca viitorii studenți să nu mai fie interesați de domeniul acesta. Rezultatul va fi doar unul singur – industria IT va avea de suferit, posturi vor dispărea din organigrame, iar colectarea bugetară va fi cel mult la nivelul actual, dacă nu mai mică!!!
Poate cel mai deranjant pentru cei afectați este faptul că bugetul a fost dat în gard de guvernanți, dar prima măsură – și cea mai logică financiar – pe care ar fi putut să o ia este ignorată total: eficientizarea aparatului și administrației centrale si locale. Asta ar presupune digitalizarea instituțiilor, interconectarea bazelor de date, pentru a identifica mai eficient și ușor evazioniștii sau pe cei cu venituri care nu pot fi explicate și facilitarea plăților pe care mediul privat le are de făcut. Din păcate, măsurile vin la pachet cu ceva cu care statul nu se identifică – reducerea de personal bugetar! Iar cum acolo sunt mulți înrudiți sau, pur și simplu, datori unii altora pentru niște sinecuri sigure, bine plătite și inutile pentru noi, nu vor putea face asta…
Guvernele pot cădea pradă presiunilor politice și pot aloca fonduri în funcție de interesele pe termen scurt sau de ciclurile electorale, ca în acest caz. Acest lucru poate duce la decizii financiare nepotrivite și la subfinanțarea unor proiecte cu impact semnificativ pe termen lung și la pierderi fiscale incomparabil mai mari decât banii aduși acum la buget.
În concluzie, impozitarea salariilor din IT poate fi o sursă importantă de venituri pentru guverne, dar această abordare poate deveni problematică atunci când banii adunați nu sunt cheltuiți în mod eficient și strategic. Este esențial ca guvernele să își revizuiască prioritățile și să aloce acești bani pentru proiecte și inițiative care aduc beneficii reale societății și sprijină dezvoltarea durabilă. O abordare mai responsabilă și transparentă a cheltuirii fondurilor poate contribui la crearea unei economii mai echitabile și prospere pentru toți cetățenii.
Sunt curios și de părerea voastră, așa că rubrica de comentarii vă aparține.
PS: Știu că măsura de impozitare se aplică pentru salariile brute peste 10.000 lei, dar asta înseamnă 80% din angajați. De aceea mă refer la renunțarea la facilitate, în articol.
Desi nu m-a intrebat nimeni, trebuie sa imi spun parerea. Si oricum asta se doreste aici, sa dezbatem si sa facem trafic. Asadar, parerea mea personala e ca un singur sector are nevoie de ajutoare de la stat: agricultura. E singura ramura a industriei care produce ceva de mancare din nimic. Orice alta industrie poate sa dispara fara probleme ca nu are importanta pe termen lung. Dar avem o cloaca de politicieni care iau decizii pentru noi si in gandirea lor obtuza (sau plina de interese proprii) au decis ca sectorul IT si constructiile au nevoie de facilitati fiscale. De ce nu ar avea nevoie si locurile de joaca pt copii? Orice ajutor dat e o mare pacoste pentru economie. Daca o afacere de orice fel nu rezista, poate sa dispara ca face loc la alta. Dar nu avem o economie sanatoasa cand avem diferentieri de acest gen. Agricultura ar trebui dusa in schimb in locul in care sa avem culturi pe 99-100% suprafata cu sau fara ajutoare. Restul nu conteaza pe termen lung: it-ul se relocheaza oricand, asa ca nu-i poti cumpara pe astia pe termen lung. Constructiile sunt cam degeaba, ca populatia oricum scade de multi ani. O economie sanatoasa nu se bazeaza pe subventii date diferentiat ci pe concurenta sanatoasa (si nu licitatii cu dedicatie prin seap). Noi nu avem asa ceva.
Islanda are un cod fiscal interesant – totul standard, fara deduceri sau ajutoare. De exemplu, in pandemie, dr nu numai, au acordat niste facilitati fiscale unor categorii sociale si profesionale. Dar au facut asta un pic diferit de noi – au acordat credit fiscal. Practic, daca e sa luam cazul cu industria IT de la noi, in loc sa zica direct codul fiscal ca nu se impoziteaza salariile, la ei s-ar fi impozitat, doar ca iti returnau banii in cont. POsibil sa fi fost credit fiscal, adica sa iti scada din impozitele si taxele anuale, apoi diferenta o plateai sau o primeai in cont. Nu stiu exact. Drept sa spun, e mai simplu pt toti asa. Doar ca ai nevoie de fisc care e digitalizat!
Pe de alta parte, sunt de acord ca agricultura are nevoie de ajutor si nu in felul in care el exista acum. Dar eu l-as conditiona de adunarea micilor producatori in organizatii mai mare, care sa conteze. Si, mai degraba, decat deduceri fiscale, le-as da bani nerambursabili pt ridicare de silozuri, camere de frig, sisteme de irigatii etc. Si as deduce doar costurile cu asigurarile culturilor. Asa nu as mai plati bani de seceta, ca 1 sunt deja asigurati la privat si 2 ar avea de ce sa faca ei sisteme de irigatii.
„O economie sanatoasa nu se bazeaza pe subventii”
Ba fix pe asta se bazează.
Oare de crezi ca o legumele/carnea din vest au preturi mai mici decat cele românești?!
Sa fie oare transportul si întreținerea gratis?!
SUBVENȚIILE pe care le acorda vestici „omoară” piata româneasca.
Pt ca UE e ipocrita,ne bate capul cu piata libera dar da subventii.
Valentin, am zis ca singura ramura a evonomiei care, dupa parerea mea de non-economist, ar trebui sa fie subventionata astfel incat sa fie concurenta reala fata de toti din UE, este agricultura. De aici vine si carnea si legumele. Sunt doar impotriva celorlalte subventii. Agricultura ne pune efectiv mancare pe masa. Restul sunt dispensabile, indiferent ca se numeste it sau constructii.
Decizia companiilor de IT de a suporta această creștere este una greșită d.p.d.v. social. Este similară cu măsurile populiste des folosite de partidele de la conducere. Protejează angajații de efectele acestor schimbări fiscale când scopul ar fi ca fiecare om din această țară să înțeleagă acum că politicul îi poate afecta calitatea vieții ca la următoarele alegeri să avem mai puțini „nu merg la vot fiindcă nu mă interesează politica” ♂️
Pe lângă faptul că sunt de acord în mare parte cu ce ai spus, eu aș adăuga așa: singura modalitate reală de a descuraja statul să mai fure suplimentar de la cei de la care fură deja este să ne asigurăm că nu vor colecta nimic în plus. Iar asta se realizează foarte simplu, mai ales că nu vorbim de o sumă mare.
În loc să mergi la hipermarket când îți faci cumpărăturile și prin asta să plătești TVA și altele adică să arunci banii pe fereastră, mai bine mergi în piață, cumpără de la producător, cumpără de la cel care scoate marfa la poartă, cumpără de la țăran nu de la bijjnițar. Vei trăi și tu și el iar la final când statul trage linie va vedea că ce spera să câștige pe o parte a pierdut pe alte zeci de părți dar tu nu ai pierdut, cel care îți vinde nu a pierdut și ce să vezi, tot fără autostrăzi vom fi indiverent dacă tu cotizezi la profiturile hipermarketurilor sau nu.
Asta este una dintre metodele legale prin care te poți asigura că statul câștigă puțin spre deloc, evident mai sunt și altele.
Revenind la subiectul principal, deducerea de impozit la momentul actual nu este neapărat ceva care să ne impacteze extraordinar de mult însă este un slogan, o redută care a arătat mulți ani că atunci când mizeria de stat cu încrengătura s-a nu își bagă coada, lucrurile pot funcționa și pot funcționa bine.
PS: Vin alegerile, cred că e clar pentru toată lumea că în următoarea campanie anumite partide (cum ar fi comuniștii) nu prea mai au ce căuta prin online.
Atata timp cat suntem condusi de hoti si analfabeti, pot pune impozit si 90%, tot vai de mama noastra o sa fim.
Eu sunt scutit de impozit, deci sunt direct impactat (intre timp firma a confirmat ca vor suporta ei diferența, dar nu asta e ideea).
De ceva timp citesc comentarii pe Facebook la acest subiect si vad ca e o impresie generala conform căreia IT-ul nu plătește taxe la stat.
Desi sunt scutit de impozit, eu plătesc la stat mult mai mult decat plătește majoritatea fara scutire de impozit.
Scutirea e doar la impozit, celelalte taxe raman (CAS, CASS, si care or mai fi).
Daca ma duc la spital beneficiez de serviciil speciale pentru ca contribui cu mai mult?!
Cum zice si autorul, n-as avea o problema sa dau acei 10% la stat atat timp cat vad ca banii sunt investiți in interesul cetățeanului.
Acum vor doar sa acopere gaura bugetară si sa ia fonduri PNRR pt campanie.
Practic „lovesc” in cei care inca mai muncesc in tara asta (aici ma refer la toate sectoarele afectate de aceste modificări fiscale, nu doar la IT).
P.S.
Statul (PSD) a mai lovit inca o data in IT cand am pierdut 6% in momentul in care au făcut „șmecheria” cu mutarea contribuției de la angajator la angajat.
Sa nu uitam aspectul asta.
E procent din salariu,deci ar trebui sa inpozitam salarium minim cu 99% ca sa ajunga sa plateasca cat tine?
@Mihai
Pentru tine da
Da matale crezi ca pulimea cum ii vedeți voi IT istii, intelectualii, vipurile României nu ne punem problema unde se duc banii nostri?
Problema e ca nu i-a dus capul sa faca rost de bani si indiferent cate taxe vor pune, banii nu le vor ajunge niciodata pentru ca nu se investesc in ceva ce va aduce bani.
Sa investesti in agricultura?! Poate nu stiti ca graul nostru, soia si multe produse merg la export ca noi sa mancam furajere ieftine, aduse de afara.
Sa cumparam de la tarani … serios, te-ai uitat in jur, unde sunt? La Apahida a fost scandal cand s-a descoperit ca „ridichile de Apahida” sunt din „supermarket” si vandute la suprapret.
Da, o sa fure tot, si noi nu facem nimic, de ce? Toata lumea e pusa pe capatuiala, nu conteaza cum NOI sa avem.
Problema e ca suntem impozitati ca sa beneficiem de dreptul de a fi impozitati, sistemul sanitar e varza (beneficiaza mai mult cei ce nu contribuie decat cei ce o fac).
Avem la conducere niste impostori ce se identifica „oameni cinstiti” si ne nimicesc cu nesimtirea lor.
Sper sa culeaga ceea ce seamana!
Din pacate Romania este exact acolo unde ii este locul. Romania are la guvernare aproape ce a fost votat. Zic aproape pentru ca adolescentii din USR si-au luat jucariile si au plecat, neavand o alta replica pregatita, si lasand astfel usa deschisa coalitiei de azi.
Si istoria se va tot repeta pentru ca democratia Romaniei este inca in scutece. In ’90 abia avea loc „conceptia” la cat ne-a tras-o Iliesscu.
E normal și sănătos macroeconomic să fie o impozitare uniformă (fără scutiri sau facilități) atât a muncii (salarii și alte venituri ale persoanelor fizice) cât și veniturilor societăților (indiferent de forma de organizare – SRL, SA, SNC, RA sau proprietate – privat, public, mixt. Problema financiară vine de la proasta colectare (în special de la societățile mixte sau deținute de stat) și de la risipirea banilor colectați pe bunuri sau lucrări inutile, exagerat de scumpe și prost executate. Plus suprapopularea cu angajați bine plătiți a structurilor de stat. Punctual, anumite ramuri trebuie să beneficieze de anumite reglementări pt.a fi competitive la nivelul UE (de exemplu în agricultură semințe și motorină la preț preferențial)
Depinde ce intelegi prin impozitare uniforma. Pt mine impozitare uniforma inseamna toata lumea plateste aceiasi suma, adica de ex. 500 lei impozit,500 sanatate, indiferent cat are salariul. Dc ar trebui cineva cu minim sa plateasca 200 lei, iar cineva cu salariu de 20 ori mai mare de 20 ori mai mult? Ce primeste cel care plateste cel cu 20 ori mai mult fata de cel care plateste minim de la societate? Aici ma refer si la sanatate, TVA si alte taxe, mai putin pensia unde e alt subiect si alte probleme.
NU e normal daca platesti un serviciu sa primesti ceva inapoi?Daca ma duc la Hyper market si am 1000 ron am acelasi cos de cumparaturi la casa la fel cum are cineva cu 100 ron? Dc ar fi cu taxele la stat diferit? Pt ca trebuie si oamenii neajutorati ajutati OK – dar lasa-ma pe mine sa-l ajut , nu lua din cosul meu sa-mi zici ca asa e mai bine pt toti.
Deci in final mergem pe ideea socialista, muncesti mai mult, esti productiv platesti mai mult ,e corect nu?
Si atunci ce ramane de facut? Parere NEPOPULARA: statul efectiv trebuie sa aiba cat mai putina putere, sa ceara taxe cat mai mic, cele deja existente sa le scada si sa se implice cat mai putin in reglarea economiei, sa lasa piata sa se auto-regleze – acestea sunt principiile Capitalismului. Mai mult de atat toate taxele care le ia statul ar trebui sa fie transparent cheltuite.
@Alex: ai perfectă dreptate. m-am săturat de putori care știu numai „statul să ne dea și statul să ne facă pe banii proștilor care muncesc”.
Ce descrii tu ar fi corect pentru toată lumea. De ex, eu n-am beneficiat niciodată de servicii medicale din partea statului și când am avut nevoie m-am dus la privat, cu toate că am contribuit foarte mulți bani la sistemul ăsta de „free healthcare”. De sistemul ăsta public de sănătate ajung să beneficieze doar cei care contribuie puțin spre deloc.
Taxarea e furt și descurajează inovația, dezvoltarea și munca, iar socialismul ăsta pe care îl vrea PSD-ul, pe modelul vestic, n-o să ducă decât la emigrare în masă. De ce să rămân aici să mă terorizeze statul cu controale, amenințări și taxe când pot foarte bine s-o tai într-o țară cu taxe foarte mici (sau 0)? A ajuns să-mi fie scârbă de țara și statul ăsta care niciodată nu mi-a oferit nimic, ci doar m-a terorizat.
Si eu sunt afectat insa altceva ma ingrijoreaza. Cel mai periculos lucru e ca au redus drastic ce poti face cu banii cash. In curand o sa auziti tot mai des de CDBC.
Rolul CBDC e de a limita și mai mult drepturile cetățenilor și de a preveni capital flight. Bineînțeles, pretextul e că vor să prevină finanțarea terorismului și spălarea de bani.
Partea bună e că la români n-o să meargă așa ceva prea curând. Banii cash o să continue să circule la noi pentru mult timp de acum înainte. Eu unul detest băncile, cardurile și regulile lor tâmpite. Tot mai bine e cu cash.
Eu as puncta un alt aspect referitor la contributia de sanatate. Cand e vorba sa ia bani, statul iti ia fara prea multe limite, e cam procent din cat castigi. Cand e sa beneficiezi, exista plafoane maxime. De exemplu, la concediu de maternitate, esti platit procentual din cat ai avut salariul, dar nu mai mult de o suma maxima. Atata timp cat exista plafon maxim la ce primesti, normal ar fi sa existe si plafon maxim la cat cotizezi, si sa reflecte procentual cat primesti inapoi.
Corect.
Cred ca problema nu e neapărat eliminarea facilităților fiscale, ci modul în care s-a făcut, concret, companiile au nevoie de un regim predictibil, un sistem financiar stabil, nu poți sa vii sa spui ca de luna viitoare, va suprataxam. Părerea mea ca introducerea impozitului pe venit trebuia sa fie făcută gradual, mai ales în contextul situației dificile care exista acum în domeniu, vedem concedieri, firme care pleacă, clienți care se reorientează către piețe mai ieftine – India. Poate o sa întrebați ca de ce sa fie afectate companiile, tocmai pentru ca ele o sa încerce sa compenseze puțin din acei 10% ca nu toată povara sa cada în sânul angajatului. Și iată vom vedea cum o industrie care reprezinta spre 8% din PIB și care produce bani din nimic, practic consuma curent și importa bani din străinătate o sa își reducă activitatea .
Nu toți it-isti sunt scutiți de impozit, ci doar cei care lucrează cu contract de munca în companii private al căror caen principal este de IT (găsești în codul fiscal caen acceptat) la care i-au adăugat și pe cei care lucrează în orice companie de stat anul asta. It-isti care lucrează ca pfa nu au vreo scutire. În plus sunt foarte mulți cei care și-au făcut chiar firma și prin urmare plătesc tva+impozit pe dividende, adică ies mai bine decat cu cas+cass la salariu.
Și eu am beneficiat la începutul carierei de deducerea asta de impozit, dar după un timp nu a mai contat asa mult avand în vedere ca avansul netului a fost suficient sa îmi acopere necesitățile.
Sincer vorbind cu plafonul de 10000 brut e chiar ce trebuie sa fie – o metoda de a atrage tinerii absolvenți sa rămână în țară de pe băncile facultății și sa stea suficient cât sa reușească apoi sa înțeleagă care e metoda optima pentru ei de a munci.
Nu știu câte oferte ai primit tu din afara și cum le-ai analizat, dar în ultimii ani eu de câte ori am stat sa verific sistemul de impozitare și prețul vieții de pe unde am primit ofertele alea, am constat ca tot mai bine îmi e în tara, cu toate taxele și impozitele plătite, pentru ca evident am apucat sa îmi iau o casa și sa îmi fac un rost aici ale căror costuri în state vestice sunt de câteva ori mai mari și dpdv chirie dar și întreținere.
Pe de alta parte ce se întâmplă în agricultura nu se rezolva doar cu scutiri de taxe și impozite aferente salariilor. Ramura asta a economiei are probleme reale din cauza încasărilor mici care nu le mai permit nici măcar sa își modernizeze tehnologiile cu care lucrează sau sa își achite materialele de câte au nevoie (semințe, îngrășăminte, erbicide, combustibili și mai ales apa pentru irigații), iar încasările sunt ținute jos de monopolul unor traderi care stabilesc preturi de achiziție neverosimil de mici, în ultimii 2 ani chiar mai mici decât în anii precedenți deși nu se poate spune ca a existat vreo supraproductie nici local și nici mondial iar pe de alta parte cheltuielile cu orice input au ajuns aproape duble în același timp. Orice subvenție se acorda în sectorul asta, în loc sa rămână în buzunarul producătorului e abil „dedusa” din prețul de achiziție de către traderii care nu au nici o jena în a doua explica sec „îți dă statul aia 50 de bani pe kg”.
Construcțiile sunt o industrie „aparte” unde munca la negru e preferata în retail și de clienți, și de antreprenori și inconștient și de către doreii care au mai râmas prin tara, dar chiar și la nivel corporatist. Altfel cum credeți ca se pot scoate din pix șpăgi din astea de milioane pentru un drum comunal….
Asta e rezultatul a 30 de ani de guverne care au luat masuri hei rupiste, de multe ori populiste, cu o lipsa totala de planificare și monitorizare trenduri pe termen mediu și lung, dar și a lipsei de responsabilitate, și poate chiar de cunoștințe și profesionalism a celor care lucrează în sistem pe posturi executive de analiza/planificare care par sa consilieze șefia politica întru Popasire binelui patrimonial al politicienilor și mai puțin al binelui populației.