Am mai scris aici despre un alt proiect de lege care aduce valoare zero pentru locuitorii României, dar care dă bine pe hârtie, așa că subiectul de mai jos nu este unul total nou pentru cititorii noștri.
Despre legea care mi-a dat ideea articolului puteți afla mai multe aici, nu am să intru în detalii inutile. Inovațiile legislative, în teorie, ar trebui să aducă schimbări semnificative și să rezolve problemele existente. Cu toate acestea, în cazul inițiativei „Oprește Motorul!”, care va fi inclusă în Codul Rutier, am mari temeri că această schimbare nu va aduce beneficiile scontate.
Deși eforturile depuse de Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari pentru a crește conștientizarea asupra poluării aerului și a promova un comportament responsabil sunt lăudabile, impunerea interdicției de staționare cu motorul pornit poate să nu fie soluția magică așteptată.
În primul rând, încercarea de a forța schimbarea comportamentului șoferilor prin intermediul legislației poate duce la rezistență și neconformitate, mai ales dacă nu sunt disponibile alternative viabile. Lipsa infrastructurii de transport public sau de staționare cu motorul oprit poate face dificilă aplicarea unei astfel de legi. De exemplu, cu facem cu cei care sunt pe fugă din motive bine întemeiate, pentru că vor fi și asemenea cazuri? Spre exemplu, când am dus soția la maternitate, am dus eu bagajul și toate cele la mașină, apoi am așteptat-o pe ea să încuie ușa. Pentru că era început de februarie și chiar era frig, am pornit mașina cât am așteptat-o. În condițiile viitoarei modificări, aș fi putut lua amendă…
Sau, cum facem cu cei care pornesc mașina, fie iarna, pentru a o încălzi (dacă nu au încălzire staționară), fie vara, pentru răcire? 🙂
Unde mai pui că nu ai nevoie de un motiv real să te justifici astfel în fața polițistului, pentru că mă îndoiesc că acesta va avea timp să vină cu tine la spital, dacă îi vei spune că așteptai ca prietena/soția să coboare pentru a merge la spital, unde e mama ei internată.
În plus, abordarea localizată la nivelul Bucureștiului poate crea confuzie și incoerențe. Într-un context mai larg, unul în care testele ar fi fost efectuate în mai multe zone, am fi putut vedea rezultate mai concludente. .
De asemenea, în ciuda raportului de analiză privind calitatea aerului la școlile din București, există îndoieli cu privire la impactul real al acestei interdicții asupra calității aerului.
Dar, poate cel mai important, cum va putea implementa o astfel de verificare poliția, dacă și acum se plânge că nu are destul personal?
În concluzie, în ciuda intențiilor bune ale acestei inițiative, există opinia nepopulară că impunerea unei astfel de legi locale, fără o pregătire adecvată și fără susținerea populației, ar putea să nu aducă rezultatele dorite. Un dialog mai extins cu comunitatea și evaluarea atentă a consecințelor pot fi esențiale pentru a asigura eficacitatea oricărei schimbări legislative.
0.7 litri pe ora consuma un motor la relanti 🙂 E plina lumea de habarnisti, dar e bine ca au ONG. Poluarea generata de uzura prematura a motorului va fi mult mai mare in cazul asta. Asta daca se aplica, desi cred ca e fix frectie la picior de lemn. Politia ar trebui in primul rand sa vaneze cazanele care fac fum pe strada, nu pe-alea care stau la relanti. UE sa de-a o directiva prin care toate masinile cu MAI sa fie e hipate cu Start/Stop activ in permanenta.
Eu ma bucur ca la Constanta, desi am suferit o perioada indelungata, acum aproape ca sunt operationale benzile dedicate pentru autobuze, taxi-uri si biciclete. Cu electrificarea transportului in comun, chiar nu o sa mai aiba rost sa scoti masina in oras, traficul este oricum infernal zilnic intre 11:00 si 18:00. Abonamentele pe toate liniile sunt pomana curata aici.
Si la TM se fac pasi mici spre chestia asta, dar problema cu traficul mijloacelor de transport in comun e ca nu ai predictibilitate si nici timp ok de transport…
Mai sa stii ca nici aici nu exista o constanta (desii timpii sunt afisati in mod activ), dar lun asta pe seama traficului. Cand vor intra in exploatare toate benzile dedicate, cred ca lucrurile vor evolua pozitiv.
Transportul in comun cu linie dedicata (pe care sa nu intre baietii cu educatie redusa) wunt o solutie extraordinara. Pe langa linia dedicata, ajuta mult ca toate mijloacele sa fie corelate prin gps iar in fiecare statie sa fie disponibil timpul real de asteptare.
In plus, mai poate exista si o aplicatie in care vezi exact unde este autobuzul/tramvaiul/metroul (pentru ca e localizat prin gps).
Toata treaba asta este functionala in Copenhaga de 7-8 ani (daca nu chiar mai mult de atat) si este extrem de simplu sa iti faci planul de drum.
Poate ajunge si Romania pe acolo.
Nu o sa vaneze nimeni asa ceva. Din mai multe considerente. Pentru inceput pt asa ceva ar trebui sa ai o Politie implicata in ce se intampla in trafic. La noi nu vezi asa ceva. Politia romana nu patruleaza prin definitie. Ei stiu doar de boscheti si de pleaznă. Sunt oportunisti. La noi preventie sau avertizare nu exista, pentru ca pt asta ar trebui personal implicat.
Greu de probat, greu de sanctionat, va lasa loc de abuz (ca intotdeauna). Tara asta nu duce lipsa de legi. Duce lipsa de un sistem care sa le aplice pe cele existente in mod consecvent si fara situatii discretionare. Hai sa mai visam frumos.
sa fie peste tot asa! e ceva normal, ar trebui predat si in scoli bunul-simt si logica!
cine vrea sa se coaca la „cutie” sa-si ia hibrida/electrica, sau macar baterie AGM si eventual accesorii de caldura/racire.
sau, cu un pic de iq, iesi din masina si te plimbi/sau deschizi usile dupa caz.
Pe bune ca inventeaza astfel de ineptii? Urmeaza sa interzica hartia igienica ca sa nu mai taiem copacii… sa totul eco. Prea ne-o luam in cap cu eco asta. Trebuie eliminata coruptia de la rar, nu oprit motorul. Am avea mai putine gaze de esapament in atmosfera asa.
irony? tu alergi cand stai?
Ei nu secționează pe cei ce trec pe roșu (care sunt tot mai mulți ,e clar de ce) așa că….. apă de ploaie
O altă reglementare legislativă din seria ,,CUM SĂ NE MAI DĂM CU STÂNGU-N DREPTUL”