Continuam seria „Realitate nepopulara” inceputa saptamana trecuta cu un articol despre cum masinile electrice ne pot salva pe noi, chiar daca nu vor salva planeta, cu un alt subiect la fel de „arzator”, daca-mi permiteti.
Seria Realitate nepopulara e inspirata de seria Opinie nepopulara a colegului Cristi. Insa de data asta, ceea ce incerc eu sa exprim in astfel de articole e bazat pe cifre si data exacte, de la surse credibile, nu e doar o opinie a mea. Asta inseamna ca daca vrei sa-mi demonstrezi opusul trebuie sa vii cu date la fel de exacte si credibile, nu doar cu opinii si pareri „din auzite”.
Ce face presa
Si tocmai din cauza acestor opinii „din auzite” s-a si nascut aceasta serie de articole. Iar unul dintre subiecte legat de masinile electrice este ca acestea „ard foarte des”. Foarte multe postari legate de masinile electrice au la comentarii pe cineva care spune ca „da, dar ce te faci cand arde?”. Chiar si marile trusturi de presa fac de fiecare data din tantar armasar cand o masina electrica ia foc. Iar cand aceasta nu era electrica tin sa mentioneze chiar si acest lucru, ca si cum masinile electrice ar fi cele majoritare in cazul unor incendii, ceea ce este total fals.
Chiar zilele trecute a luat o foc o masina in Bucuresti si de la aceasta s-au mai aprins vreo 3-4. Iar reporterita a tinut sa mentioneze: „Se pare ca masina care a luat foc nu era electrica”. Serios? De ce ar fi fost electrica?
Nu mai spun de incendiul acela de la aeroportul Luton din Anglia, unde o masina diesel a luat foc si a ars o intreaga parcare. Ce credeti, a sarit toata lumea cu informatia initiala ca sigur-sigur e de fapt o masina electrica?
Cifre exacte
Si pana sa mergem la cifre exacte, e suficient sa ne uitam pe marginea autostrazii cand mergem vara undeva prin tara. O data la cateva zile arde o masina, si nu, nu e electrica. Uitati-va si ce tip de masini sunt pe banda de urgenta cu capota deschisa. Acelea au si cel mai mare risc de incendiu. Si daca n-ati prins-o niciodata live sau dupa ce s-a intamplat, e suficient sa va uitati pe banda de urgenta dupa umbra neagra a acestor masini care au ars. 99% ele au fost pe combustie.
Si acum sa mergem la studii. Avem unul din SUA si unul din Suedia. Cel din SUA spune asa:
Un studiu realizat de AutoInsuranceEZ, bazat pe datele Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA, a relevat că vehiculele hibride au înregistrat aproximativ 3.475 de incendii la fiecare 100.000 de unități vândute, cele pe benzină aproximativ 1.530, în timp ce vehiculele electrice doar 25 de incendii la 100.000 de unități vândute
Iar studiul din Suedia spune asa:
În Suedia, Agenția pentru Contingențe Civile a raportat că, în 2022, au avut loc 3.400 de incendii la vehiculele pe benzină și motorină (0,08% din totalul acestora), comparativ cu doar 23 de incendii la vehiculele electrice (0,004% din total).
Si cam astea is datele. Mai mult nici nu e nevoie. Insa mai avem. Exista chiar si companii care sunt specializate pe documentarea si perfectionarea in stingerea incendiilor la masinile electrice. Una dintre ele se numeste EV Fire Safe din Australia, sustinuta de departamentul Australian de Aparare. Ei bine ei documenteaza cam toate incendiile globale despre care s-a auzit ceva. Chiar daca datele nu sunt exhaustive, acestea arata ca pana in 30 iunie 2024 au existat undeva la 500 de incendii la masinile electrice in toata lumea. Din aproape 40 de milioane de masini electrice aflate acum pe strazi.
Incendiile sunt mai violente
In acelasi timp este adevarat si ca incendiile la masinile electrice, foarte putine de altfel, pot fi foarte violente, in functie de tipul de baterie aflat pe masina. Daca bateria este de tipul LFP, cum au inceput tot mai multi producatori sa puna, atunci pericolul de ceea ce se numeste „Thermal runway” este unul foarte mic. Altfel, aceasta este problema cea mai mare la incendiile de baterii, ca acestea pot deveni foarte violente si au nevoie de conditii speciale de stins. Se pot folosi paturi speciale, cantitati mari de apa, cuve mari in care sa fie pusa masina cu totul sau alte tehnici. Se pare ca inclusiv la noi pompierii au inceput sa se doteze si sa se instruiasca in privinta incendiilor de baterii.
Si incendiile la masini electrice sunt foarte rare pentru ca de obicei se intampla cand bateria e strapunsa, dintr-un motiv sau altul. Altfel ele trec prin niste standarde de calitate si siguranta foarte inalte. Nu de putine ori am vazut masini electrice care au ars fara ca bateria sa ia foc, mai ales recent cu vandalismul impotriva Tesla. E suficient sa cautati pe Google „tesla vandalism fire” la imagini si veti vedea masini la care a ars interiorul, dar bateria se vede clar ca e intacta, pentru ca incendiile la baterie se manifesta prin flacari care ies de sub masina.
Concluzie
Insa informatia ramane, masinile electrice ard foarte putin, asta e realitatea acum. Cine stie, poate in viitor se va dovedi a fi altfel, poate vor imbatrani urat si vor arde mai des, sau din contra, poate tehnologia va reduce numarul acesta deja foarte mic la unul si mai mic. Insa 500 de incendii la 40 de milioane de masini pe strazi e un numar la care cu totii am visa, pentru toate masinile noastre, nu doar pentru cele pe baterie.
Si va las cu o concluzie care ar trebui sa va dea de gandit. In final, e spun ca e inspre binele tuturor sa nu arda nimic, nici masinile pe baterie, nici cele pe combustie nici casele sau cladirile noastre. Nu inteleg de unde ura asta si bucuria faptului ca o masina electrica, proprietate unei cuiva, a ars.