Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: recordurile de la Black Friday 2023 arată că românii una declară și alta fac

Sunt pline rețelele de socializare de opinii care spun cât de fraieri sunt cei care comandă de Black Friday și cum totul este doar o mare amăgire. Ba mai mult, 60% din cei care au răspuns la sondajul nostru au spus că nu vor cumpăra nimic.

S-a terminat Black Friday, iar statisticile arată că avem parte de noi recorduri de vânzări. Totul într-un an care se arată fi începutul unei perioade de recesiune, cu inflație în creștere, cu războaie pe mai multe fronturi și cu prețuri la energie tot mai mari.

Prin urmare, față de opinia de anul trecut, de data aceasta trebuie să recunosc că cifrele sunt extrem de surprinzătoare, în sens pozitiv. Haideți să vedem mai jos, și analiza, pe capitolele care contează.

Primul capitol este numărul de clienți, care a crescut cu 40.000, de la 560.000 la 600.000. De ce este important acest aspect? Ei bine, pentru că diferența aceasta a fost de aproape 200.000 în 2022 față de 2021! Practic, sumele cheltuite sunt mai impresionante, cu atât mai mult cu cât nu am avut creștere semnificativă de noi cumpărători.

Pentru a putea susține o creștere, eMAG Marketplace a avut cu aproape 2.700 mai mulți selleri, ajungând la 9.560, anul acesta. Și acest aspect trebuie luat în calcul, pentru că platforma tinde să depindă tot mai mult de ofertele celorlalți vânzători. Rămâne de văzut dacă acest lucru va ajuta și, mai ales, pe cine. 🙂

În total, clienții au comandat de Black Friday la eMAG produse cu o valoare de 731 de milioane de lei, cu 87 milioane de lei mai mult față de ediția precedentă, marcând și cea mai mare creștere valorică din cei 13 ani de când evenimentul a fost adus în România de eMAG. Rezultatele au reconfirmat faptul că oamenii s-au pregătit să aloce un buget mai mare în ziua cu cele mai bune oferte din an și au profitat de moment pentru a-și cumpăra atât bunuri de folosință îndelungată, cât și articole pentru nevoile zilnice.

Pentru a fi fair-play, am calculat sumele încasate din vânzări, dar raportate la cursul de schimb din ziua evenimentului, în ultimii trei ani:

Creșterea anuală din 2023 este aproape dublă față de cea de anul trecut – 12% vs. 7% -, în condițiile în care inflația dintre cele două momente este de 6-8%, conform Institutului Național de Statistică (variația apare pentru că ultima lună prezentă în calculul de pe site este septembrie 2023, dar nu mă aștept să fi scăzut indicele pe cele două luni lipsă):
Iar analiza aceasta m-a făcut să aleg titlul articolului. Practic, indiferent de analiza pe care o aplici, fie ea la vânzări în lei, în euro, la creștere procentuală vs. inflație, eMAG și sellerii de pe platformă ies în câștig clar. Iar toate aste, în ciuda opiniei populare, că evenimentul este doar o perdea de fum, de unde și hashtag-ul #fraierday pe care mulți îl folosesc cu mândrie pe Facebook, instagram sau X. Cum zicea poetul nepereche:

E ușor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au sa sune.

Cu toate acestea, locul unde eMAG pare să fi stagnat este la sumele cheltuite de fiecare client: 1.170 acum față de 1.167 în 2022. Iar asta poate însemna un singur lucru – dacă platforma nu va reuși să atragă mai mulți clienți, creșterea nu va mai fi posibilă în viitor. Vedem în analiza de anul viitor cum stau aici…

Un alt aspect unde se pare că s-a ajuns la un platou este numărul comenzilor plătite cu cardul: 58,5% în 2021, 63,2% în 2022 și 70% în 2023. Aici avem o creștere procentuală mai mică față de perioada anterioară – cam cu 50% – ceea ce reprezintă o încetinire bruscă. O statistică recentă arată că patru din zece români nu au nici card, nici cont bancar, în condițiile în care numărul firmelor cu POS s-a dublat de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, nu știu dacă acei 40% reprezintă posibili clienți ai eMAG, pentru că tind să cred că nu prea au încredere în comenzile pe internet. De aceea spun că aici este o zonă de platou pe care cu greu mai cred că putem vedea modificări semnificative.

Este îmbucurător că lumea a înțeles că a comanda acasă și a te plânge că o comandă nu a ajuns la timp, într-o perioadă atât de aglomerată, este inutil. În acest context țin să remarc creșterea cu 6,7% a comenzilor cu livrare la easybox (sunt 58,5% din totalul lor, după ce anul trecut abia trecuseră de jumătate).

Ultimul aspect analizat este distribuția populației care comandă de Black Friday, pe județe. În premieră, Bucureștiul a ieșit din top cinci județe după valoarea medie per client. Astfel, în topul județelor cu cele mai mari comenzi per client se clasează Iași pe primul loc, urmat de Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Dolj, iar București se clasează pe locul șase. Faptul că Iașiul și Clujul sunt sus nu mă miră, dar Sălaj, Bistrița și Dolj da! Ar fi interesant ca eMAG să ofere și un top al valorilor medii de comenzi pe județe, pentru că am impresia că situația ar fi alta…

O ultimă remarcă, în loc de concluzie: articolul de față reprezintă exclusiv opinia autorului și nu reprezintă părerile autorilor de pe acest blog.

Exit mobile version