Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: românii nu știu când să fie mulțumiți

Orice fel de opinie nepopulară, care contrazice opiniile general acceptate, va fi clar întâmpinată cu nemulțumire sau chiar ură.

Doar că îmi asum până la capăt ceea ce scriu, iar pentru exemplificare voi folosi două articole de aici. Întâmplarea este să fie ambele ale lui Gabriel, cel despre decizia Dacia de a introduce oglinzile rabatate electric și cel despre wi-fi gratuit în trenurile Intercity

Preambul

Este foarte important de observat că ambele articole sunt unele de informare. Practic am primit la ”poșta redacției” (iată un termen pe care cei născuți după 2000 nu îl vor înțelege la fel ca și cei mai bătrâni 😛 ) două comunicate, pe care Gabi le-a transpus în știri. Deși obisnuim să mai introducem și ceva concluzii sau păreri personale în asemenea cazuri, nu a fost deloc cazul acum.

Prin urmare, avem două articole scurte, la obiect, care pot fi model pentru scris știri de orice fel. Ele prezintă exclusiv fapte, nu păreri și sunt de actualitate.

Lămuriri

Ambele știri prezintă două îmbunătățiri aduse confortului utilizatorilor de către cele trei branduri implicate: Dacia, Orange și CFR. OK, nu discutăm de noutăți la nivel mondial, în domeniul fiziunii sau a fisiunii nucleare, că tot e la modă subiectul, dar nici nu sunt de trecut cu vederea. V-o spune unul care încă are un Logan din 2005 și care a călătorit destul cu trenul.

Mi-aș fi dorit să am astfel de oglinzi pliabile prin parcările centrelor comerciale din România, unde spațiul dedicat fiecărei mașini pare calculat exclusiv pentru Tico, Matix, Spring sau VW e-Up! Nu știu cum e pe la voi, dar prin Timișoara lumea parchează, coboară și trece printre mașini, nu se mai deranjează să ajungă la trecerile de pietoni. Prin urmare, dat fiind și spațiul mic rămas între acestea, se întâmplă destul de des ca unii să se agațe de oglinzile mele. Ceea ce s-a și întâmplat de destule ori, iar norocul meu a fost că ale Loganului sunt pliabile manual și nu mi e-a rupt.

Pe de altă parte, nu știu câți dintre voi au mers cu trenul din Timișoara până la Botoșani sau, măcar, până la Drobeta-Turnu Severin. În primul caz discutăm de 15 până la 20 de ore, iar în al doilea, de 4 ore jumătate!!! Bineînțeles că mulți avem abonamente cu net inclus, dar nu toți… Ba, mai mult, sunt destule zone unde rețelele mobile nu au semnal stabil. Prin urmare, cel puțin eu, aș prefera ca operatorul de cale ferată să îmi ofere o conexiune stabilă și securizată. Dacă stau o zi întreagă în tren, poate vreau să lucrez, că angajatorul îmi permite, mai nou. Sau, poate vreau doar să urmăresc serialele mele preferate sau să ascult artistul favorit, pe Spotify!

Unde dai și unde crapă

Acum, după toate cele de mai sus, verificați cele două articole, atât pe site, cât și pe pagina de Facebook. Mai ales în cazul celui despre Dacia sunt foarte multe comentarii cel puțin ironice, de unde și titlul articolului.

Aici mai țin să fac o completare: cum sunt editor aici, sunt mulți cunoscuți care îmi comunică feedback despre ce scriem aici, direct mie, indiferent dacă fac asta în scris, sau prin viu grai, dacă ne întâlnim prin birou sau prin oraș. Așadar, pe lângă comentariile de care v-am spus, eu am mai auzit sau citit câteva în plus. 🙂

Ce au înțeles românii din toate aceste știri? Doar că BMW-urile sau Audi-urile lor, de prin 1996 sau 2000, aveau deja asta, sau că trenurile CFR oricum merg prost, așa că nu are rost să facă îmbunătățiri la calitatea călătoriilor.

După cum spuneam la început, nu am impresia că discutăm de aici de rocket science, dar nici să faci bășcălie de orice nu mi se pare ok. Bine, discutăm despre poporul care l-a huiduit pe Regele Mihai când a revenit în vizită, după Revoluție și care i-a preferat pe Iliescu sau Roman în locul lui Coposu, Rațiu sau Câmpeanu…

Later edit: Merge să aruncați un ochi peste articolele noastre despre Hidroelectrica. Și acolo lumea se plânge, chiar dacă plătesc foarte puțin față de alte oferte…

Exit mobile version