Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: viitorul televiziunii va fi pay-per-view

Ideea articolului mi-a venit la momentul în care a pornit furtuna într-un pahar de apă când ProTV a decis ca meciul de fotbal Sparta Praga – FCSB, din Liga Campionilor, să fie difuzat exclusiv pe VOYO (detalii aici).

Pentru că nu le-a ajuns, au dat și Lask Linz – FCSB, din play-off-ul Europa League, tot exclusiv pe platforma lor video, nu pe canalul TV (detalii aici). Ba, mai mult, a plusat cu o sumă de bani mai mare decât ceilalți, doar pentru a putea face asta. Din câte am înțeles, situația a fost similară și în cazul returului, dar nea Gigi, om bun de pus pe rană, l-a ales pe Sebi Ghiță și România TV. 🙂

Înainte de a purcede la drum, să nu credeți că sunt vreun fan al echipei din Pipera, sau al celui românesc, de vreun fel. Dacă ați urmărit articolele și, mai ales, review-urile mele, ați văzut că am scris și mi-am făcut selfie-uri doar în tricourile lui Poli Timișoara, FC Liverpool sau cel al Naționalei noastre (dar și ăla a fost cu Ilie Dumitrescu, de la World Cup 1994). 🙂

Conceptul de pay-per-view (PPV) nu este necunoscut lumii, pentru că, spre exemplu, HBO a fost tot timpul așa, iar celebrul canal de filme și seriale se află la noi din anul 1998, cam de când jucam și noi la ultimul mondial de fotbal. 😛 În plus, canalul respectiv a difuzat și meciuri celebre de box profesionist, deci și cu sportul difuzat așa suntem obișnuiți. Ce-i drept, nu sunt multe astfel de canale în România, cele mai multe fiind de filme (ultimele intrate fiind cele de la SkyShowtime).

În esență, PPV este un sistem de televiziune în care telespectatorii plătesc pentru a viziona un eveniment (în State poți opta pentru vizionarea unui singur meci de box, să zicem) sau un program specific, în loc să aibă acces la un întreg canal sau pachet de canale. Acest model a apărut pentru prima dată în Statele Unite în anii 1970, fiind folosit în principal pentru evenimente sportive, cum ar fi meciurile de box sau wrestling, dar și pentru concerte și premiere de filme. Succesul acestui model a fost inițial limitat la evenimente de mare interes, dar odată cu evoluția tehnologiei, cu popularizarea televiziunii prin cablu sau satelit și cu creșterea puterii de cumpărare a păturii medii, PPV a devenit mai accesibil și diversificat.

În plus, pe baza acestui sistem au apărut platformele de straming media, care sunt toate de tip pay-per-view. 🙂

Sistemul pay-per-view răspunde unei nevoi de personalizare și economie, care devine din ce în ce mai evidentă în rândul consumatorilor moderni. În loc să plătești pentru un pachet mare de canale, din care poate urmărești doar câteva, sau pentru un abonament lunar la o platformă unde vizionezi doar o parte din conținut, PPV îți permite să plătești doar pentru ceea ce vrei să vezi în acel moment.

În plus, PPV oferă o sursă de venit suplimentară pentru producători și creatori de conținut, care pot monetiza mai eficient evenimentele speciale sau lansările importante. Acest lucru poate duce la o calitate crescută a conținutului și la diversificarea ofertelor disponibile.

Din păcate, sistemul nu a prins prea bine la noi, pentru că românii sunt obișnuiți să urmărească gratuit marile (sau micile) competiții sportive. Prin urmare, nu cred că și-a făcut cineva abonament la MAX pentru a urmări Jocurile Olimpice, chiar dacă sistemul a permis să urmărești tot ce vrei din competițiile preferate, pentru că TOATE întrecerile au fost transmise acolo, la rezoluție excelentă.

Un alt asepct care nu a popularizat aceste abonamente ține de partea financiară, care la noi este sub nivelul celor din statele vestice, care sunt obișnuite de mult cu asemenea transmisiuni.

Deși poate părea o opinie nepopulară, consider că viitorul televiziunii ar putea foarte bine să fie construit în jurul modelului pay-per-view. Chiar mai mult, cred că viitorul ne duce într-acolo, astfel încât viitoarele generații nu se vor mai scandaliza pe rețele de socializare pentru un meci transmis pe nu-știu-ce platformă sau canal TV pentru care trebuie să plătești.

Într-o lume unde consumul personalizat și controlul asupra cheltuielilor devin priorități pentru consumatori (scuzați repetiția, nu am găsit altă rimă, vorba scheciului), PPV oferă o soluție logică și eficientă. În timp ce unii ar putea fi reticenți la ideea de a plăti pentru fiecare program vizionat, această schimbare ar putea aduce beneficii semnificative atât pentru telespectatori, cât și pentru industria de divertisment și cea sportivă. Pentru că da, trebuie să fim sinceri până la capăt și să recunoaștem că sportul e demult o industrie, nu mai e doar… sport!

Exit mobile version