Ideea articolului mi-a venit la momentul în care a pornit furtuna într-un pahar de apă când ProTV a decis ca meciul de fotbal Sparta Praga – FCSB, din Liga Campionilor, să fie difuzat exclusiv pe VOYO (detalii aici).
Pentru că nu le-a ajuns, au dat și Lask Linz – FCSB, din play-off-ul Europa League, tot exclusiv pe platforma lor video, nu pe canalul TV (detalii aici). Ba, mai mult, a plusat cu o sumă de bani mai mare decât ceilalți, doar pentru a putea face asta. Din câte am înțeles, situația a fost similară și în cazul returului, dar nea Gigi, om bun de pus pe rană, l-a ales pe Sebi Ghiță și România TV. 🙂
Înainte de a purcede la drum, să nu credeți că sunt vreun fan al echipei din Pipera, sau al celui românesc, de vreun fel. Dacă ați urmărit articolele și, mai ales, review-urile mele, ați văzut că am scris și mi-am făcut selfie-uri doar în tricourile lui Poli Timișoara, FC Liverpool sau cel al Naționalei noastre (dar și ăla a fost cu Ilie Dumitrescu, de la World Cup 1994). 🙂
Conceptul de pay-per-view (PPV) nu este necunoscut lumii, pentru că, spre exemplu, HBO a fost tot timpul așa, iar celebrul canal de filme și seriale se află la noi din anul 1998, cam de când jucam și noi la ultimul mondial de fotbal. 😛 În plus, canalul respectiv a difuzat și meciuri celebre de box profesionist, deci și cu sportul difuzat așa suntem obișnuiți. Ce-i drept, nu sunt multe astfel de canale în România, cele mai multe fiind de filme (ultimele intrate fiind cele de la SkyShowtime).
În esență, PPV este un sistem de televiziune în care telespectatorii plătesc pentru a viziona un eveniment (în State poți opta pentru vizionarea unui singur meci de box, să zicem) sau un program specific, în loc să aibă acces la un întreg canal sau pachet de canale. Acest model a apărut pentru prima dată în Statele Unite în anii 1970, fiind folosit în principal pentru evenimente sportive, cum ar fi meciurile de box sau wrestling, dar și pentru concerte și premiere de filme. Succesul acestui model a fost inițial limitat la evenimente de mare interes, dar odată cu evoluția tehnologiei, cu popularizarea televiziunii prin cablu sau satelit și cu creșterea puterii de cumpărare a păturii medii, PPV a devenit mai accesibil și diversificat.
În plus, pe baza acestui sistem au apărut platformele de straming media, care sunt toate de tip pay-per-view. 🙂
Sistemul pay-per-view răspunde unei nevoi de personalizare și economie, care devine din ce în ce mai evidentă în rândul consumatorilor moderni. În loc să plătești pentru un pachet mare de canale, din care poate urmărești doar câteva, sau pentru un abonament lunar la o platformă unde vizionezi doar o parte din conținut, PPV îți permite să plătești doar pentru ceea ce vrei să vezi în acel moment.
În plus, PPV oferă o sursă de venit suplimentară pentru producători și creatori de conținut, care pot monetiza mai eficient evenimentele speciale sau lansările importante. Acest lucru poate duce la o calitate crescută a conținutului și la diversificarea ofertelor disponibile.
Din păcate, sistemul nu a prins prea bine la noi, pentru că românii sunt obișnuiți să urmărească gratuit marile (sau micile) competiții sportive. Prin urmare, nu cred că și-a făcut cineva abonament la MAX pentru a urmări Jocurile Olimpice, chiar dacă sistemul a permis să urmărești tot ce vrei din competițiile preferate, pentru că TOATE întrecerile au fost transmise acolo, la rezoluție excelentă.
Un alt asepct care nu a popularizat aceste abonamente ține de partea financiară, care la noi este sub nivelul celor din statele vestice, care sunt obișnuite de mult cu asemenea transmisiuni.
Eminescu a zis
ASta va fi viitorul si ghici ce.. in tarile precum SUA, Germania, UK etc.. majoritatea au trecut pe continut pay per view.. doar ca ce a facut PROTV a fost o miscare prea brusca si din cauza asta omaenii au fost nemultumiti.
MosOpinca a zis
E clar ca si la noi asta va fi viitorul. Eu unul sunt pentru. Sunt la un pas de a renunta la abonamentul TV, dar din comoditate nu am facut inca asta. Practic in casa la noi nu se mai urmaresc posturi TV de ani de zile. Ma mai uitam la Formula 1 dar si pe asta au tot castrat-o de la an la an pana m-am scarbit sa vad cum trage lumea de cauciucuri si concureaza cu adevarat doar un ultimele cateva ture. Acum stam pe Netflix si YT sau, piei satana!, cu cate o carte in mana.
Rata de adoptie a sistemului PPV va creste pe masura ce generatiile se vor schimba. Nu are rost sa chinui pensionarii de acum cu conceptul de PPV pentru ca ii pierzi in momentul in care trebuie sa isi faca un cont pe vreo platforma.
Cristian a zis
îți recomand Aplicația Focus sat app
Greuceanu a zis
E o mare diferență între un meci de fotbal sau eveniment sportiv din Romania în sensul de meci privind competițiile interne și cele din Franța, Marea Britanie, Germania sau alte state dezvoltate.
Anume acela de calitate, nivelul campionatului intern de fotbal este printre ultimele din Uniunea Europeană ca valoare.
În aceste condiții faptul că românii nu plătesc în sistem pay-per-view este consecința directă a faptului că extrem de puține persoane sunt dispuse să plătească pentru calitate scăzută și mult mai puțin din cauză că românii nu sunt obișnuiți sau nu au nivelul de trai asemănător celui din țările enumerate mai devreme.
Oricând aș fi de suporter al unei echipe, atât timp echipa respectivă se scaldă în mediocritate și nu are niciun fel de performanțe la nivel internațional nu mă va face niciodată să scot bani din buzunar pentru ceva ce nu merită. Și nu, nu sunt chitros și am venituri personale de valori vizibil peste nivelul salarial net(per persoană) actual din Romania și arunc destui bani pe diverse gadgeturi care însă îmi satisfac pretențiile de calitate.
Cu alte cuvinte când se vor oferi performanțe reale, recunoscute international românii vor plăti masiv și pay-per-view, până atunci acest sistem nu va avea succes în România, comportament care nu are legătură cu lipsa de educație sau de bani pentru așa ceva.
Cristian Răducă a zis
Ce părere ai dacă finala UCL sau meciurile Euro 2024 se dădeau la PPV? Plateau romanii?
Greuceanu a zis
@Cristian Răducă
Categoric într-un număr incomparabil mai mare decât sunt sau vor fi dispuși să plătească pentru meciuri din campionatul intern sau care implică actualele echipe românești de club. Adică exact ceea ce am subliniat în comentariul meu.
Cristian Răducă a zis
Hai sa vedem, categoric de ce? Cat de categoric? Pe ce ne bazam?
Greuceanu a zis
Normal că hai să vedem.
Bazat pe comportamentul declarat al tuturor iubitorilor de evenimente sportive pe care îi cunosc și cu care am avut ocazia să discut chiar zilele trecute despre acest aspect.
Toți ar fi dispuși să plătească pentru o finală de Champions League sau pentru fazele superioare ale unui campionat european fără multe ezitări.
Cine nu e microbist nu va fi dispus să plătească spre exemplu toate meciurile unui campionat european, unul din motive fiind acela că în realitate foarte puține persoane au timp să urmărească întreg evenimentul, dar sigur ar plăti pentru semifinale și finală, eu cel puțin așa aș proceda.
Dar în mod cert chiar dacă sunt fan al unei echipe românești de club, greu sau foarte greu aș accepta să plătesc pentru mediocritatea din campionatul intern care nu îmi aduce aproape nicio satisfacție.
Clar dacă nu ești pasionat nu vei plăti decât extrem de rar în sistem pay-per-view.
Dar, cum spuneai și tu, vom vedea.
mihai a zis
Nu,ma piss pe el de meci,e ppv ca de cum vrei sa-i dai sute de bulioane de euro la semnatura unui …de fotbalist
varucu a zis
As zice ca e chiar populara ideea, televiziunea clasica e pe moarte, mai ales in contextul conexiunilor cu politicul. Si eu tin cablul absolut degeaba…
RazB a zis
Sunt de acord cu ideea, atâta doar că eu am înțeles că PPV este atunci când plătești ca să vezi un singur show, ceea ce nu se oferă la Voyo, Antena Play, Focus Sat, Indycar Live, F1, HBO, Sky Sports, etc.
Toți aceștia vor să-ți vândă abonamente (probabil că nu prididesc cu gestiunea acestui sistem).
Dacă cunoașteți furnizori cu PPV în sensul celor arătate, care vând și la noi, vă rog să-i listați și pentru mine.
Jedi1 a zis
NICIODATA!
Jedi1 a zis
Voi chiar nu vă dați seama ce spuneți! Doar câțiva pasionați vor plăti pentru a urmări în direct evenimente precum boxul, Formula 1 sau fotbalul, dar majoritatea oamenilor nu vor face asta. Sper că boxul și fotbalul își vor pierde publicul, pentru că sunt niște prostii. În ziua de azi, totul se găsește gratuit și, mai mult decât atât, ar trebui să mă plătești pe mine ca să mă uit la tine și la canalul tău, gen Hantena 3. Asta e părerea mea!
PPV a zis
Eu as face altceva ,si chiar incurajez cablistii care au mai ramas sa faca PPV cu canalele Tv,si sa de-a posibilitate consumatorilor sa aleaga ce vor ei sa vada , decat sa faca PPV pe un show sportiv etc. Ca multi altii nici eu nu prea ma uit la tv si ar fi cateva (multe) canale la are as renunta si maine ,si sa vezi ce falimente TV pe banda va urma.
Valentin a zis
Aia e, renunțăm complet la TV (ce bine ar fi).
Nu știu daca e vreo competiție sportivă pentru care as plati s-o vad. Iar lucrul asta e valabil pentru orice alt show.
In felul asta apare moartea sportului românesc.
Voyo a incercat doar sa obțină abonați.
Nu puteai sa vezi doar meciul.