Daca Darius v-a povestit deja depre experienta lui la volanul unui Tesla Model 3, iar subiectele despre electomobilitate sunt tot mai apreciate si mai discutate la noi pe site, m-am gandit sa va prezint noua initiativa a municipalitatii capitalei norvegiene din domeniu: prima retea electrica fara fir, pentru incarcarea taxiurilor EV.
Capitala regatului nordic va implementa acest proiect pana in 2023, in incercarea de a reduce cat mai mult poluarea in zona metropolitana. Ideea face parte dintr-un plan mult mai amplu, care prevede ca toate automobilele comercializate in tara sa fie exclusiv electrice, din 2025.
Cei care sunt interesati de domeniul EV stiu deja ca tarile nordice au o retea extrem de bine pusa la punct in ceea ce priveste statiile de incarcare electrice. Noutatea din Oslo consta in incarcarea prin inductie a taxiurilor! Practic, firma cotractata de primarie va instala placi metalice in asfalt, care vor incarca astfel taxiurile din oras. Cum industria de transport este una care depinde de mobilitate, faptul ca taxiurile nu vor mai fi obligate sa stationeze pentru a se incarca, va ajuta enorm la inmultirea masinilor eletrice.
Ce parere aveti de aceasta initiativa?
Sursa: theverge.com
Raspund scurt si la obiect – I like it! Ideea e cel putin interesanta si sunt curios sa vad ce obstacle vor aparea si cum vor fi ele depasite in timpul implementarii sistemului. Si… abia astept sa vad cum vor evolua si masinile electrice in urmatorii ani 🙂
Depinde si de tehnologia pe care o vor folosi, pentru ca, dupa cum stiti, eficienta inductiei nu este de 100%, ea varieaza intre 60 si 90%. Asta nu-i intereseaza pe ei, unde energia vine 100% din surse regenerabile, isi permit sa mai dea si “pe langa”. In cazul nostru, ar fi o risipa enorma care ar arde carbunele de pomana la propriu (asta daca nu ti-o pui la tine-n garaj si-ti iei energie de pe acoperis). Eu pe asta m-am concentra mai mult in anii urmatori, eficientizarea incarcarii wireless. Oricum, lucrurile se misca in directia care trebuie si asta este cu adevarat ceea ce conteaza, chiar daca la noi pasii sunt mai mici in compratie cu alte tari, ei se fac.
Trolii in general si trolul de fata in special, vorbesc FARA SA SE DOCUMENTEZE. In realitate eficienta astazi este de 96% iar mare parte din energie in tarile nordice vine din surse regenerabile. Chiar si in Romania anul trecut 39.77% (sursa: http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national) din energie a fost generata din surse regenerabile.
Acum intrebarea e: ii plateste cineva sa induca lumea in eroare, sau o fac din propria inconstienta/prostie?
prostie..intotdeauna e de preferabl un fir, din mai multe motive.
Bv lor. Prin 2050 vor face si la noi. :))
Proiectul este destul de interesant nu numai pentru ca este primul de acest gen ci pentru ca este prima data cand incarcarea Wireless depaseste ca eficienta cablul. La o statie DC normala eficienta de transfer prin cablu este undeva in jurul valorii de 93% restul sunt evident pierderi termice (caldura), ei au reusit cu statiile wireless sa ajunga la o eficienta de 96% si cel mai probabil au potential de crestere.
Statiile sunt AC, au ridicat frecventa la 800Hz si rata de incarcare este in jur de 75kWh. Pretul de conversie al unui EV la incarcare Wireless este in jur de 8000 EURO, ar echipamentul are doar cateva kilograme.
Sa zicem ca la noi astia mici nu este o mare problema incarcarea pe cablu, dar ce faci cand e vorba de tiruri, autobuze, utilitare? Aici e clar ca incarcarea Wireless va castiga pe termen lung si de ce nu datorita comoditatii vom vedea si EV-uri mici cu incarcare Wireless.
PS: Mai sunt niste troli care abereaza privind sursa de producere a energiei: tarile nordice produc mult mai multa energie din surse regenerabile decat noi, iar Romania in 2018 a produs 39.77% din energie din surse regenerabile.
Fizica de liceu ne spune ca este proasta. Incarcarea prin inductie duce la pierderi extrem de mari. Un transformator clasic cu tole are pierderi mari. Un sistem prin inductie va avea pierderi si mai mari. Marius (noul Tesla junior!) ne prezinta niste cifre aberante. 96% eficienta e minunat, dar lipseste cu desavarsire. Doar cateva surse speciale de calculator au asemenea randamente dar si preturi pe masura – sunt cu cabluri, nu prin inductie.
Fizica de liceu iti spune SA TE DOCUMENTEZI INAINTE SA TROLEZI intil:
@German: fizica de liceu care “e chimie de fapt” cum spune domnul Marius, este pentru cei care o pot intelege nu pentru cei care se uita la un interviu si in felul asta “se documenteaza”. Noi astia care am invatat carte suntem troli si prostii prostilor 🙂 In curand ne vom obisnui si cu zgomotul produs de acest individ, care pana la urma, doar asta face, zgomot. Pentru el nu conteaza decat sa “agate” macar 1 cititor din 10 si e multumit. Ii dorim “succesuri” domnului inginer chimist specialist 😉
Un articol interesant
https://insideevs.com/120-kw-wireless-charging-97-efficient/amp/
Varu trolu, cand cand termini de calculat cat reprezinta 12kg de saruri de litiu (carbonat ce litiu) dintr-un pack de 550 de kg sa ne anunti si pe noi. Dureaza cam mult chiar si pentru un trol experimentat ea tine.
Ps: Cateva randuri mai sus ziceai „eficienta inductiei nu este de 100%, ea varieaza intre 60 si 90%”, acum ai ajuns la 97% e bine da te cam contrazici cu comentariu la care raspunzi.